Fotografija: Oporbena vijećnica Danijela Hajdinjak Prihić/Foto: Deni Marčinković
Oporbena vijećnica Danijela Hajdinjak Prihić/Foto: Deni Marčinković

Predsjednik ZUK-a: "Hajdinjak Prihić je pogriješila. Mi ne dodjeljujemo novac udrugama"

Boris Abramović poslao je priopćenje u kojem demantira tvrdnje oporbene vijećnice Danijele Hajdinjak Prihić oko dodjele sredstava udrugamaPredsjednik Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara Boris Abramović poslao je priopćenje u kojem demantira tvrdnje oporbene vijećnice Danijele Hajdinjak Prihić da Zajednica udruga u kulturi dodjeljuje novac udrugama. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"U priopćenju koje je poslano medijima od oporbene vijećnice Danijele Hajdinjak Prihić na krajnje neprihvatljiv način iznesene su tvrdnje na račun Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara gdje je naša udruga povezana s dodjeljivanjem sredstava udrugama, a koje zapravo dodjeljuje Grad Bjelovar. U citatu stoji: “ Osjećam građansku i moralnu dužnost reagirati na Odluku o odobravanju i raspoređivanju jednokratnih financijskih potpora udrugama iz sredstava Proračuna Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara za 2021. godinu”, rekla je Hajdinjak-Prihić.

Oporbena vijećnica i donedavna kandidatkinja za gradonačelnicu očito ne poznaje srž stvari i tko za što raspisuje natječaje i dodjeljuje sredstva te tako ispada smiješno prozivanje Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara. Podsjećamo javnost kako je Grad Bjelovar i ove godine za financiranje udruga koje djeluju na njegovom području raspisao tri natječaja, za jednokratno, jednogodišnje i višegodišnje financiranje rada udruga. Zajednica udruga u kulturi Grada Bjelovara za svoj rad svake godine izravno dobije sredstva iz proračuna. S tim sredstvima kroz Javni poziv koji raspisujemo financiramo više od 30 programa s područja kulture, a koje kroz godinu pripreme i održi 18 članica (udruga) koje čine našu Zajednicu. Kako mu i ime kaže, na taj Javni poziv može se prijaviti bilo koja udruga. Udruga OSIT, niti je član Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara, niti se na naš Javni poziv prijavila te tako nismo ni mogli odobriti manje sredstava za njezin rad.

Zajednica udruga u kulturi Grada Bjelovara podržava vrijedan rad udruge OSIT kao i rad brojnih drugih udruga koje su često nositelji programa i sadržaja u svojim sredinama, kako na području grada tako i njegove okolice  te ne ulazimo u način, visinu i raspodjelu sredstava koje udruge dobiju iz proračuna Grada.

Teško nam je zamisliti da se netko iskreno i sa srcem bori za prava udruga ili građana svoga grada, a da pri tome ne razumije tko je i za što odgovoran te kako funkcioniraju Javni pozivi.

Prije davanja paušalnih izjava, možda bi bilo dobro provjeriti neke situacije jer koliko znamo izbori su iza nas. Prikupljanje političkih bodova može se raditi i na neki primjereniji način bez politiziranja udruga i njihovih vrijednih članova jer to ponižava njihov rad i doprinos kulturnom i umjetničkom životu Bjelovara"

S poštovanjem,

Boris Abramović, predsjednik Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara