Fotografija: OB Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
OB Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković

"Očekujem ostavku ravnatelja Opće bolnice Bjelovar u petak ili ćemo ga mi smijeniti"

"Otežavajući faktor su krediti podignuti za izgradnju nove bolničke zgrade, tu nećemo moći bez pomoći županije i države", upozorio je Emanuel Modrić. Sindikalni povjerenik Miroslav Pranjić, pak, ističe narušene međuljudske odnose
Priče o promjeni čelnog čovjeka bjelovarske Opće bolnice ovih dana postaju sve glasnije. Izvori bliski bolničkim krugovima tvrde da će na sjednici Upravnog vijeća, zakazanoj za petak, ravnatelj Opće bolnice Bjelovar, primarijus Ali Allouch podnijeti ostavku.  

Takve navode dr. Allouch nije potvrdio, ali niti demantirao, već je samo kratko poručio da ne želi o tome razgovarati u medijima, barem ne do završetka najavljene sjednice.

Smjena-gotova stvar

Za razliku od njega, predsjednik Upravnog vijeća dr. Emanuel Modrić vrlo je jasan te smatra da je smjena na čelu bolnice već gotova stvar.

- Ravnatelj je već na prošloj sjednici Upravnog vijeća svoj mandat praktički ponudio na raspolaganje, stoga očekujem da će u petak podnijeti ostavku ili će se dogoditi njegova smjena, ističe Modrić.

Prema njegovim riječima u tijeku su i razgovori s potencijalnim kandidatima za vršitelja dužnosti ravnatelja, a odluka o tome tko će to biti mogla bi se donijeti već u petak. Također, Modrić se osvrnuo i na trenutno financijsko stanje u bolnici, za koje kaže da nije niti malo bajno.

<p>Ali Allouch nije htio komentirati glasine oko ostavke/ Foto: Deni Marčinković</p>

Ali Allouch nije htio komentirati glasine oko ostavke/ Foto: Deni Marčinković

- Opća bolnica Bjelovar nije iznimka, puno bolnica ima financijskih problema. Međutim, naš dodatni otežavajući faktor su krediti koji su podignuti za izgradnju nove bolničke zgrade. U fazi smo pronalaženja rješenja kako te obveze podmiriti, a ono što je sigurno je da to nećemo moći bez pomoći županije i države, kazao je predsjednik Upravnog vijeća.

Nezadovoljni radnici

Smjenu u vodstvu bolnice očekuje i sindikalni povjerenik, a ujedno i predstavnik zaposlenika u prošlom, ali i aktualnom sazivu Upravnog vijeća, Miroslav Pranjić.

- Nije tajna da je naš odnos i komunikacija s trenutnim ravnateljem poprilično loša, čemu svjedoči i veliki broj podignutih tužbi od stane zaposlenika. Informaciju da će ravnatelj podnijeti ostavku nemam, no ukoliko se to dogodi, svakako ću tu njegovu odluku podržati, poručuje Pranjić, dodajući da su osim katastrofalnog financijskog stanja, u bjelovarskoj bolnici i međuljudski odnosi jako narušeni.

Otplata kredita

Dođe li u petak doista do smjene na čelu bjelovarske bolnice, za pretpostaviti je da su dr. Allouchu kobni bili upravo podignuti krediti za izgradnju nove bolnice. Podsjetimo, o prezaduženosti bjelovarske bolnice govorilo se i na prošloj sjednici Županijske skupštine, na kojoj je župan Marko Marušić kazao da od ukupnog iznosa decentraliziranih sredstava, polovica odlazi na plaćanje prvog, manjeg kredita.

- Od 14 milijuna kuna, čak sedam moramo utrošiti za otplatu prvog kredita. Iduće godine na naplatu dolazi i drugi, a ukupni anuitet ta dva kredita iznosit će između 17 i 18 milijuna. Dakle, s 14 milijuna kuna naše zdravstvene ustanove jedva su funkcionirale, a sada neće dobiti ništa i pri tome još uvijek nemamo dovoljno novca za kreditne obveze, objasnio je tom prilikom Marušić.

Također, župan je još tada kazao da je započeo pregovore s nadležnim ministarstvima te da se nada dobrom i pozitivnom rješenju, jer je u protivnom cjelokupno funkcioniranje zdravstvenog sustava ugroženo.