Fotografija: Foto: Crkva Svetih Otaca Prvog Vaseljenskog Sabora Daruvar
Foto: Crkva Svetih Otaca Prvog Vaseljenskog Sabora Daruvar

Pravoslavni vjernici čekaju Badnjak i Božić, a posebno svečano bit će u daruvarskoj crkvi

Iako je Daruvar brojem pravoslavnih vjernika najveći, svečanosti i liturgije održavat će se i u Bjelovaru, Grubišnom Polju, Garešnici te brojnim drugim gradovima i općinama Bjelovarsko-bilogorske županijeVjernici koji Božić slave prema julijanskom kalendaru pripremaju se za svečanosti Badnjaka i Božića.

Blagdanske pobožnosti održat će se u Daruvaru u Crkvi Svetih Otaca Prvog Vaseljenskog Sabora u središtu grada. Prva liturgija održat će se u subotu, na Badnjak, u 9 sati ujutro.

Istog dana u 17 sati naročito će svečano biti tradicionalno postavljanje i posvećenje, odnosno paljenje badnjaka, svetog drveta. Tim se činom vjernici opraštaju od prošle godine, a nagorijevanjem badnjaka odlazi sve ono loše što se u njoj dogodilo.

U crkvi će se pravoslavni vjernici okupiti i na Božić, u nedjelju 7. siječnja. Uz čestitku "Mir Božji, Hristos se rodi", božićna će liturgija Rođenja Kristova započeti u 9 sati ujutro. Liturgije će po prvi puta u Daruvaru predvoditi novi paroh daruvarski Đorđe Teodorović.

Svečanosti diljem županije

Iako je Daruvar brojem pravoslavnih vjernika najveći, svečanosti i liturgije održavat će se i u Bjelovaru, Grubišnom Polju, Garešnici te brojnim drugim gradovima i općinama Bjelovarsko-bilogorske županije u kojima žive pravoslavni vjernici.

Tom prigodom čestitku pravoslavnim vjernicima, kao i poziv da se u što većem broju odazovu na božićne svečanosti, uputio je dožupan bjelovarsko-bilogorski za srpsku nacionalnu manjinu Saša Lukić.

- Koristim ovu priliku da svim pravoslavnim vjernicima čestitam Božić, najradosniji kršćanski blagdan. Želim nam svima što više međusobnog uvažavanja, razumijevanja i tolerancije - rekao je za MojPortal dožupan za srpsku nacionalnu manjinu Saša Lukić.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!