Fotografija: Foto: Marko Todorov/CROPIX, MojPortal
Galerija
Foto: Marko Todorov/CROPIX, MojPortal

Pravobraniteljica za djecu o roditeljima koji ne šalju djecu u školu: "Zbog toga su moguće novčane kazne"

"U slučaju da roditelji zabrane djeci odlazak u školu, u duljem trajanju od tri dana, može biti upitan legitimni nastavak i završetak nastavne godine za svako dijete" upozoravaju iz Ureda pravobraniteljiceBJELOVAR – O problemu roditelja čija djeca već dva dana ne idu u školu zbog djeteta s poteškoćama koje ometa nastavu u razredu, a koje, tvrde roditelji, ne prima potrebnu pomoć, oglasilo se Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje kao i Ured pravobraniteljice za djecu.

- Ministarstvo znanosti i obrazovanja je zaprimilo dopis u kojem se obraćaju zabrinuti roditelji djece jednoga razreda IV. Osnovne škole Bjelovar u kojem mole da se napravi stručna procjena od strane Ministarstva te provjera dokumenata temeljem kojih je dijete upisano te zašto nije podnesen zahtjev za vještačenjem.

Ministarstvo: Savjetovali smo ravnatelja

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj zatražilo očitovanje ravnatelja Škole o poduzetim aktivnostima tijekom obrazovanja djeteta, odnosno njegovo odgojno -  obrazovno napredovanje te funkcioniranje uz dostupnu dokumentaciju o utvrđenim teškoćama kako bi moglo odgovoriti na upit stranke.

IV. osnovna škola Bjelovar dostavila je traženo očitovanje. Iz očitovanja Škole razvidno je, između ostaloga, da je IV. Osnovna škola Bjelovar zatražila stručno savjetodavni posjet savjetnika Agencije za odgoj i obrazovanje u svrhu pružanja savjetodavne podrške djelatnicima školske ustanove što je i navedeno u odgovoru Ministarstva koji je upućen na adresu s koje je poslan upit stranke te kojim se stranka upućuje da se za sve prijedloge i novonastale trenutne teškoće odmah obrate ravnatelju i stručnoj službi Škole.

U međuvremenu, Ministarstvo je od strane savjetnika dostavilo elektroničkom poštom Agenciji za odgoj i obrazovanje dokumentaciju kojom se upućuje na žurnost pružanja podrške Školi. Također, Ministarstvo znanosti i obrazovanja je uputilo ravnatelja o koracima koje je nužno provesti u cilju trenutnog neometanog odvijanja odgojno obrazovnog procesa u Školi, a donošenje dugoročnijih, trajnijih rješenja će biti razvidno nakon pružanja savjetodavne, stručne podrške od strane Agencije za odgoj i obrazovanje. Za više informacija upućujemo Vas na Agenciju za odgoj i obrazovanje, stoji u odgovoru iz Ministarstva.

Agencija za odgoj i obrazovanje: "Pozivamo roditelje da pošalju djecu u školu"

Agencija za odgoj i obrazovanje javila nam je kako je upoznata s događanjima u školi i potvrdili su kako aktivno sudjeluju u podršci učiteljici, stručnim suradnicima i ravnatelju Škole.

- U nekoliko navrata od listopada 2023. godine stručnim savjetima, konzultacijama, slanjem didaktičko-metodičkih materijala te uključivanjem odgojno-obrazovnih radnika u stručno usavršavanje dali smo podršku učiteljima, stručnoj službi i ravnatelju škole u rješavanju izazova s kojima se susreću.

4. siječnja 2024. godine Agencija za odgoj i obrazovanje je od Ministarstva znanosti i obrazovanja zaprimila dopis o nezadovoljstvu roditelja učenika jednoga razreda u IV. osnovnoj školi Bjelovar. Agencija je zatražila očitovanje škole o postupanju i najavila stručno-savjetodavni posjet školi, koji je odgođen zbog bolovanja učiteljice i stručnih suradnica.

Savjetnici Agencije u stalnom su kontaktu s ravnateljem škole kojem stručnim savjetima i uputama pomažu u rješavanju izazova u školovanju inojezičnih učenika s teškoćama. Školi i ravnatelju je, između ostalog, savjetovano da održe zajednički timski sastanak s roditeljima da bi riješili izazove u školovanju inojezičnih učenika s teškoćama. Predloženo im je da rediviraju poduzeto i dogovore nove konkretne funkcionalne postupke za dobrobit svih učenika.

Povodom događanja u IV. osnovnoj školi Bjelovar, u kojoj roditelji učenika odbijaju voditi djecu u školu zbog, kako navode, problematičnog ponašanje jednog od učenika, Agencija za odgoj i obrazovanje predlaže učiteljima, stručnim suradnicima, ravnateljima i svim roditeljima preuzimanje odgovornosti  odraslih te da u međusobnoj komunikaciji i suradnji rade na dobrobiti djece i osiguraju pravo na školovanje svakom djetetu sukladno njegovim mogućnostima. U ovom trenutku pozivamo sve roditelje da djeci omoguće redovito školovanje, pošalju djecu na nastavu, a nastale probleme rješavaju u suradnji s vodstvom škole i uz stručno-savjetodavnu pomoć Agencije za odgoj i obrazovanje, poručuju iz Agencije.

Ured pravobraniteljice: "Moguće su novčane kazne zbog ne slanja djece u školu"

O ovoj zaista zamršenoj priči poslali smo i upit u Ured pravobraniteljice, Helence Pirnat Dragicevic. Zanimalo nas je reakcija Pravobraniteljice za djecu o slučaju bojkota nastave u čitavom razredu jedne OŠ u Bjelovaru. Upitali smo hoće li roditelji snositi odgovornost jer ne šalju djecu u školu, kao i kako bi se škola i sustav morali i trebali postaviti u ovoj situaciji.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragicevic/Foto: Marko Todorov/CROPIX
Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragicevic/Foto: Marko Todorov/CROPIX

- Inkluzivna obrazovna politika, za koju se opredijelila Hrvatska, preporučuje uključivanje djeteta s teškoćama u razvoju u redovit sustav odgoja i obrazovanja, primjeren djetetovim mogućnostima i sposobnostima. Inkluzija ne znači samo „smjestiti“ dijete u školu, već znači obostrano prihvaćanje i stvaranje podržavajućeg okruženja za djecu s teškoćama u razvoju, ali istovremeno i pripremu i senzibiliziranje druge djece i roditelja za prihvaćanje različitosti. To je proces koji podrazumijeva zajedničko i koordinirano djelovanje više subjekata: odgojno-obrazovne institucije, stručnjaka različitih struka koje se bave pravima djece s teškoćama, roditelja te nadležnih institucija grada i države. 

Ovdje je bitno naglasiti i važnost redovite komunikacije između roditelja, učitelja i stručne službe radi kontinuiranog pružanja primjerene podrške učenicima s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima. Pritom je važno i roditeljima ostale djece u razredu pružiti podršku u razumijevanju djetetovih poteškoća i razvoju tolerancije, kao i u rješavanju nejasnoća i eventualnih problema.

Što se tiče roditeljske odgovornosti po pitanju slanja djece u školu, podsjećamo da je osnovno obrazovanje obvezno i nepohađanje nastave mora biti opravdano. U slučaju da roditelji zabrane djeci odlazak u školu, u duljem trajanju od tri dana i bez liječničke ispričnice, može biti upitan legitimni nastavak (i završetak) nastavne godine za svako pojedino dijete. Također, Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisane su novčane kazne za roditelje učenika osnovne škole koji sprječavaju ili ne osiguravaju redovito pohađanje nastave.

Napominjemo da su sukladno UN-ovoj Konvenciji o pravima djeteta sve odrasle osobe u svakoj situaciji koja se odnosi na dijete dužne voditi računa o najboljem interesu djeteta, stoga očekujemo od stručnjaka iz škole, ali i onih vanjskih koji su uključeni u pomoć djetetu, da donesu stručnu procjenu, konkretne mjere i odluku o daljnjem nastavku i obliku obrazovanja u najboljem interesu konkretnog djeteta, ali i druge djece.

Isto tako, Konvencija obvezuje države da odgoj i obrazovanje djece usmjere razvoju poštovanja ljudskih prava i temeljnih sloboda te pripremi djeteta za odgovoran život u slobodnom društvu u duhu razumijevanja, mira, snošljivosti i ravnopravnosti među spolovima. Zbog dobrobiti djece i mladih, smatramo da je jako važno raditi na izbjegavanju iskazivanja nesnošljivosti i diskriminacije u društvu, jer su takve pojave pogubne za odnose u zajednici, kažu iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!