Fotografija: Foto: Vlado Kos/CROPIX (ilustracija)

 
Foto: Vlado Kos/CROPIX (ilustracija)  

Poznati trgovački lanac osuđen zbog prodaje soka od jabuke: "Bio je štetan za zdravlje"

Plodine su kažnjene s 2400 eura, a odgovorna osoba u tvrtki mora platiti 600 eura kaznePoznati trgovački lanac proglašen je krivim i kažnjen jer je prodavao hranu štetnu za zdravlje ljudi.

Kako se navodi u ovotjednoj presudi, sanitarna inspekcija u Koprivnici kontrolirala je tamošnji supermarket Plodina i njihovo skladište te utvrdila kako su “stavili na tržište zdravstveno neispravnu hranu, odnosno hranu štetnu za zdravlje ljudi”.

Sok od jabuke

Riječ je bila o soku “Fruity Sensation 100 % jabuka, 1L, najbolje upotrijebiti do: 11. siječnja 2025. godine, L1934G1, Stavlja na tržište RH: Plodine”, javlja portal Danica.

Službenom analizom soka od jabuke u ovlaštenom laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar lani u lipnju utvrđena je veća količina patulina od dopuštene. Patulin je, inače, vrlo šest sastojak u prirodnim sokovima od jabuke.

“Dakle, Plodine su stavile na tržište zdravstveno neispravnu hranu koja sadrži kontaminate koji prelaze najveće dopuštene količine propisane propisima kojima se uređuje područje kontaminata”, navodi se u presudi.

Plodine su kažnjene s 2400 eura, a odgovorna osoba u tvrtki mora platiti 600 eura kazne. Moraju podmiriti i po 30 eura prekršajnih troškova. Presuda je nepravomoćna.

Funkcija bubrega

Patulin se ubraja u mikotoksine, a proizvode ga određene vrste plijesni. Dokazano je toksičan za mnoge žive organizme, a simptomi akutne toksičnosti su uznemirenost, u nekim slučajevima grčevi, otežano disanje, kongestija pluća, edem i ulceracija, hiperemija i distenzija gastrointestinalnog trakta.

Kod subakutne i subkronične toksičnosti najčešći simptomi su poremećaji u gastrointestinalnom traktu s pojavom ulceracija, nadutosti i krvarenja, a pri visokim dozama i promjene u funkciji bubrega, ističu u Hrvatskoj agenciji za hranu.

Zbog nedovoljnih spoznaja o kancerogenosti patulina, Međunarodna agencija za istraživanje raka svrstala ga je u Grupu 3 (ne može se klasificirati). Trenutno važeći, privremeni najveći podnošljivi dnevni unos za patulin iznosi 0,4 µg/kg. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!