Fotografija: Poznati planinari u Čazmi su s jednim ciljem: Pomoći školi!/Foto: Privatni album, Cropix
Galerija
Poznati planinari u Čazmi su s jednim ciljem: Pomoći školi!/Foto: Privatni album, Cropix

Poznati hrvatski planinari stižu u Čazmu s jednim ciljem - pomoći školi koja je stradala u nevremenu

HPD Garjevica organizira u subotu predavanje iskusnog planinara Ranka Dragičevića. Gosti večeri su Stipe Božić i Mario Celinić, a cijelu lavinu humanitarne akcije pokrenuo je Čazmanac Kristijan ČikorČAZMA – Kristijan Čikor, Čazmanac, član Hrvatskog planinarskog društva Garjevica iz Čazme, te planinar koji je s nekoliko iskusnih kolega prije pola godine bio na Himalaji, u „dvorištu“ Mount Everesta, došao je na genijalnu ideju.

Foto: Privatni album Kristijan Čikor
Foto: Privatni album Kristijan Čikor

Želi pomoći svojoj Čazmi, odnosno Osnovnoj školi Čazma koja je poprilično stradala u olujnom nevremenu koje se dogodilo prije nešto više od mjesec dana. Osim toga, želi ponukati sve svoje sugrađane da učine isto jer, kako smatra, sada je vrijeme da Čazmanci još jednom pokažu kako imaju dušu…

Humanitarno predavanje

Kako bi zajedno pomogli školi, HPD Garjevica organizira u subotu, 29. listopada humanitarno predavanje za Osnovnu školu Čazma. Predavanje će se održati u kino dvorani Centra za kulturu Čazma s početkom u 19 sati, a održat će ga planinar Ranko Dragičević. Posebni gosti bit će Stipe Božić i Mario Celinić, planinari s kojima su Čikor i još jedan Čazmanac, Luka Piršljin, išli na Himalaju.

Ranko Dragičević/Foto: Tonci Plazibat/CROPIX
Ranko Dragičević/Foto: Tonci Plazibat/CROPIX
Stipe Bozic/Foto: Nenad Opacak/CROPIX
Stipe Bozic/Foto: Nenad Opacak/CROPIX
Mario Celinić/Foto: Privatni album Kristijan Čikor
Mario Celinić/Foto: Privatni album Kristijan Čikor

-Svi koji dođu moći će poslušati toplu, inspirativnu, ljudsku priču o prijeđenih 1100 kilometara jedne od najtežih planinarskih staza u Hrvatskoj, Stazu Via Adriatice, od rta Kamenjak u Istri, do krajnjeg juga Hrvatske - rta Prevlake. Priča je to o dvojici planinara, avanturista, koji su "Srcem kroz planine", prehodali cijelu obalu, planine i brda, kako bi za djecu s teškoćama u razvoju osigurali čak 1700 besplatnih terapija, pojašnjava Kristijan Čikor i dodaje kako se ovaj put priča prepričava ponovno iz humanitarnih razloga, za Osnovnu školu u Čazmi, koja je teško stradala u nedavnom nevremenu.

Objava iz inata i prkosa

-Prije nekih mjesec dana, napisao sam kratku objavu, onako iz srca i prkosa, da Čazmanke i Čazmanci sada moraju pokazati srce i dokazati da su najjači kada je najpotrebnije. Bili su to trenuci neposredno nakon strašnog nevremena koje je poharalo naš grad i okolicu, te nanijelo veliku materijalnu štetu ovom području.

Ranko Dragičević i Daniel Lončar tokom humanitarne akcije duge 1100 kilometara za 1100 terapija. Na fotografiji: Ranko Dragicevic i Daniel Loncar.
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX
Ranko Dragičević i Daniel Lončar tokom humanitarne akcije duge 1100 kilometara za 1100 terapija. Na fotografiji: Ranko Dragicevic i Daniel Loncar. Foto: Tonci Plazibat/CROPIX

Svi su tada pokazali veliko srce i Čazma i okolica danas su skoro pa zacijelili svoje rane. Barem one vanjske, oku vidljive. Međutim, ostale su one unutarnje i njih treba sada brižno liječiti, smatra Čikor i podsjeća kako je jednu takvu ranu pretrpjela ustanova u kojoj su mnogi Čazmanci napravili prve važne korake u životu. Stekli prva znanja, prve prijatelje, prve simpatije i prve ljubavi.

-Možemo reći da smo tamo, kroz ona velika vrata ušli kao golobrada djeca, a izašli kao "maleni ljudi", pripremljeni od naših dragih nastavnika, profesora, pedagoga, da dalje krenemo put naših životnih profesija i sigurno kročimo u život. Ta ustanova je Osnovna škola u Čazmi koja je zadobila velike i teške rane. I sada joj je potrebna naša pomoć. Vrijeme je da joj se odužimo. Zato HPD Garjevica Čazma traži od svojih sugrađana, prijatelja, planinara, da se odazovu na subotnji humanitarni događaj u što je moguće većem broju i da pokažu da imaju dušu, ističe Čikor.

Inspirativna priča

Odaje kako će se na predavanju u Čazmi moći čuti sve o velikom podvigu iskusnih planinara, prijateljstvu, odricanju, nezaboravnom putovanju kroz najljepše predjele naše Domovine.

Planinari Luka Piršljin, Kristijan Čikor i gradonačelnik Čazme Dinko Pirak/Foto: Grad Čazma
Planinari Luka Piršljin, Kristijan Čikor i gradonačelnik Čazme Dinko Pirak/Foto: Grad Čazma
Grupa najužih prijatelja iz HPD-a Garjevica Čazma koji se nazivaju "Peručki"/Foto: Kristijan Čikor
Grupa najužih prijatelja iz HPD-a Garjevica Čazma koji se nazivaju "Peručki"/Foto: Kristijan Čikor

-Punim srcem, naoružani dobrom energijom i optimizmom, Ranko Dragičević i Danijel Lončar, prehodali su cijelu obalu i prikupili tom prilikom 169.800 kuna za udrugu "Brački pupoljci". Udrugu koja okuplja roditelje djece s teškoćama u razvoju, čime su osigurali 1700 besplatnih terapija za tu djecu. Topla i inspirativna priča zauvijek je zapisana i pretočena u knjigu, 'Srcem kroz planine' Ranka Dragičevića koji dolazi u Čazmu i to ponovno iz humanitarnih razloga. Ovaj put za našu školu. I ne dolazi sam, već s ljudima koje ne treba posebno predstavljati jer su to Stipe Božić i Mario Celinić. I što je najvažnije, nitko od njih ne traži nikakav honorar. Dolaze iz plemenitih razloga. Mi kao planinarsko društvo također ne tražimo ništa jer je ulaz na ovo predavanje besplatan, ističe Čikor koji moli svoje sugrađane da svatko tko odluči doći u subotu poslušati Ranka, Stipu i Maria, da na ulazu u kino dvoranu u za to predviđen prostor ostavi skromnu novčanu donaciju, sukladno svojim mogućnostima.

Kristijan i Luka dobili su posvećene krunice i donacije prije polaska na Himalaju/Foto: Kristijan Čikor
Kristijan i Luka dobili su posvećene krunice i donacije prije polaska na Himalaju/Foto: Kristijan Čikor
Daniel Loncar i Ranko Dragicevic.
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX
Daniel Loncar i Ranko Dragicevic. Foto: Tonci Plazibat/CROPIX
Celinić, Čikor i Božić/Foto: Privatni album Kristijan Čikor
Celinić, Čikor i Božić/Foto: Privatni album Kristijan Čikor

-Sav prikupljeni novac bit će doniran predstavnicima Osnovne škole Čazma. Škole koju smo pohađali gotovo svi mi i koju pohađaju naša djeca i koju će nadajmo se, pohađati i djeca naše djece. A znamo da je to najisplativije ulaganje.

Kristijan Čikor tokom putovanja na Himalaju/Foto: Privatni album Kristijan Čikor
Kristijan Čikor tokom putovanja na Himalaju/Foto: Privatni album Kristijan Čikor

Pokažimo da Čazma ima srce veće i od Everesta, poručuje Čikor.