Fotografija: Akcija se provodi u svim Stanicama za tehnički pregled u RH/Foto: Bozidar Vukičevic/CROPIX
Akcija se provodi u svim Stanicama za tehnički pregled u RH/Foto: Bozidar Vukičevic/CROPIX

POZIV MOTOCIKLISTIMA Iskoristite besplatan pregled svojih motornih ljubimaca

Besplatni pregled motocikala ne zamjenjuje redovni tehnički pregled, a tijekom ove akcije neće biti sankcioniranja vlasnika za čije se motocikle utvrdi da su tehnički neispravniPreventivno-sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti vozila pod nazivom "Dani tehničke ispravnosti motocikala" provodi se i ove godine do 30. travnja.

Akcija se provodi u svim stanicama za tehnički pregled vozila na području Hrvatske, pod pokroviteljstvom Nacionalnog plana za sigurnost cestovnog prometa, u suradnji s Hrvatskim autoklubom i Centrom za vozila Hrvatske.

Stanje kočnica

- Akcija je prvenstveno usmjerena na mogućnost obavljanja besplatnog pregleda motocikala u stanicama za tehničke preglede uz poticanje vozača da preventivno kontroliraju ispravnost vlastitog motocikla kako bi sigurno sudjelovali u prometu. Prilikom pregleda kontrolirat će se tehničko stanje motocikla ili stanje pojedinih sklopova s naglaskom na stanje kočnica i svjetlosne signalizacije - poručuju iz policije i napominju kako je cilj ove akcije isključivo preventivni, a pregled se obavlja besplatno za sve vlasnike motocikala, odnosno vozače koji se pojave na pregledu sa zamolbom da se njihov motocikl pregleda  i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost.

Iz policije ističu kako su motocikli i mopedi, kao i sva ostala vozila "L" kategorije, posebno ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, a dolaskom ljepšeg vremena svakodnevno se povećava njihovo sudjelovanje u prometu na cestama pa je stoga ova akcija usmjerena isključivo na tu kategoriju vozila.

Savjetovanje vozača

- Napominjemo kako besplatni pregled motocikala u ovoj akciji ne zamjenjuje redovni tehnički pregled, odnosno od ove akcije izuzeti su motocikli koji u spomenutom razdoblju održavanja akcije, imaju zakonsku obvezu provođenja tehničkog pregleda i registracije. Također, potrebno je naglasiti da u sklopu ove akcije neće biti sankcioniranja vlasnika za čije se motocikle utvrdi da su tehnički neispravni, nego će ih se nakon savjetovanja o načinu otklanjanja neispravnosti uputiti u ovlašteni servis - kažu u policiji.