Fotografija: Od 1. siječnja 2021. u trgovinama se može vratiti i ambalaža od 2 dl koja ima odgovarajuću oznaku/Foto: Mojportal.hr
Galerija
Od 1. siječnja 2021. u trgovinama se može vratiti i ambalaža od 2 dl koja ima odgovarajuću oznaku/Foto: Mojportal.hr

Kako znati koje boce od 2dl možete vratiti, a koje ne? U nekim se trgovinama kupci mogu zbuniti

Ambalaža od dva decilitra neće se moći ubacivati u već postojeće automate nego će se predavati "iz ruke u ruku" kako se ne bi miješale sa starim bočicama za koje nije uplaćena povratna naknada.

Od 1. siječnja ove godine uvedena je povratna naknada i za ambalažu od dva decilitra, za plastične i staklene bočice te za limenke. Dakle, kupci u trgovinama koje prihvaćaju povrat ambalaže mogu sada vraćati i gore spomenute ambalaže uz uvjet da je na njima oznaka "Povratna naknada 50 lipa". 

Potezi trgovina

No, kako je riječ o prijelaznom razdoblju, na policama se miješaju stara i nova staklena i plastična pakiranja od 2 decilitra što znači da neke (nova) imaju oznaku o povratu, a stara pakiranja nemaju.

U Lidlu nisu mijenjali cijene tih proizvoda pa se na policama mogu pronaći proizvodi i s oznakom i bez nje.

Kaufland je, s druge strane, počeo stavljati plastične i staklene bočice s povratnom oznakom, a za 24 sata su potvrdili i da su korigirali cijenu tih proizvoda. Zbog toga može doći do situacije da dva ista proizvoda imaju različitu cijenu, ovisno o tome jesu li na police došli prije ili poslije 1. siječnja 2020. godine. 

S druge strane Konzum je mudro odlučio da ne želi zbunjivati kupce pa ne drži na istom mjestu i ambalažu koja se može i onu koja se ne može vratiti. Kupci koji vrate boce dobit će povratnu naknadu, a uz potvrdu novac ne moraju podići odmah nego s potvrdom mogu doći kasnije po novac.

Napravljena analiza

Ambalaža od dva decilitra neće se moći ubacivati u već postojeće automate nego će se predavati "iz ruke u ruku" kako se ne bi miješale sa starim bočicama za koje nije uplaćena povratna naknada.

Dodali su da prema napravljenoj analizi još u oko 75 posto prodavaonica ručno preuzimaju ambalažu i inače. 24sata je na policama našao samo nekoliko vrsta napitaka od dva decilitara s novom oznakom - ipak, ni na jednoj nije bilo oznake "povratna naknada". 

Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost napominju da na kraju svakog računa mora biti istaknut iznos naplaćene povratne naknade. U slučaju da kupcima u prodavaonici naplate povratnu naknadu za ambalažu na kojoj nema oznake “Povratna naknada 50 lp”, građani na to trebaju upozoriti trgovca jer to nije sukladno uputi. Ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda u sustav povratne naknade će ući 1. srpnja ove godine.