Fotografija: 
Foto: Ante Cizmic/CROPIX (Ilustracija)
Foto: Ante Cizmic/CROPIX (Ilustracija)

POVRATAK U KLUPE Drugo polugodište donosi novost oko pravdanja izostanaka s nastave

Ujedno sve osmaše od ove godine, a prvi put i učenike četvrtog razreda, očekuju nacionalni ispitiZa oko 450.000 učenika osnovnih i srednjih škola jutros je počelo drugo polugodište. Od danas roditelji mogu osobno u e-dnevniku opravdavati izostanke učenika do tri dana. Jednako tako, u drugom polugodištu sve osmaše, a od ove godine prvi put i učenike četvrtog razreda očekuju nacionalni ispiti, piše HRT.

Učenici se danas, nakon prvog dijela zimskih praznika, vraćaju u školske klupe. No, ne zadugo jer ih drugi dio zimskih praznika čeka za manje od mjesec i pol, a s obzirom na to da Uskrs ove godine pada ranije, proljetni su praznici već potkraj ožujka. Završetak ove nastavne godine je 21. lipnja. Prekidi nastave zbog učestalih praznika zbunjuju i učenike i profesore.

Nekima su praznici bili prekratki, nekima predugi, a neki se najradije ne bi ni vratili u školu.

- Ne veselim se baš, jer mi je super na praznicima, ali treba se jednom i vratiti u školu, kaže Gabrijel.

Prvašići nestrpljivo čekaju drugo polugodište jer, kažu, dosta im je cvjetića, zvjezdica, žele prave ocjene.

- Pošto dobivamo ocjene, tome se veselim, kaže Ela.

Maturantima, kažu, nije svejedno.

- Očekujem jako puno stresa, definitivno se bojim mature, ali nekako će se izgurati, nadam se da sam krenula na vrijeme, kaže Stela.

Izazova neće nedostajati

Tko je pomislio da u drugom polugodištu nema novih izazova - vara se. Po običaju, posebno izazovno bit će učiteljima. Čeka ih organizacija nacionalnih ispita prvi put za učenike četvrtih i osmih razreda, mnogo razgovora s učenicima upravo zbog raznih utjecaja na njihovo mentalno zdravlje, a sve češće moraju misliti i na vlastitu sigurnost.

Pa krenimo redom. Nacionalni ispiti za osmaše u ožujku.

- Najveći izazov će biti organizacija satnice, gubit će dosta sati. Problem je što ima devet termina u kojima se piše, što je devet radnih dana, gube dosta sati, kaže Mario Keča, ravnatelj OŠ Ksavera Šandora Gjalskog u Zagreb.

- Ja smatram da ćemo zbog ispita izgubiti dosta sati, a osmaši smo, moramo učiti i dizati ocjene, kaže Nika.

Za učenike četvrtih razreda još veća nepoznanica.

Sve je pod upitnikom

- Imamo problem što nitko od učitelja ne zna kako će se to provesti, u kojem trenutku, ostali smo svi pod upitnikom, kaže Dubravka Buković Sazdevski, učiteljica razredne nastave u OŠ Borovje u Zagrebu.

- Moj razred prvi put kreće u to, iako je naša škola i prošle godine bila u eksperimentalnom provođenju nacionalnih ispita za četvrte razrede, istaknula je učiteljica razredne nastave Sanja Dam iz OŠ Trnsko u Zagrebu.

- Nemamo nekakvih posebnih priprema za to jer se mi pripremamo već četiri godine za to, dodala je.

- Da roditelji sami pravdaju direktno je u redu i to će rasteretiti škole, u krajnjoj liniji roditelji i danas pravdaju do tri dana razredniku, poručio je ravnatelj OŠ "Bol" u Splitu Davor Bučević za HRT. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!