Fotografija: Iako se oblik „zapovijedi“ koji se danas izvodi u Mikloušu jednom godišnje ispod lipe razlikuje od svog izvornog oblika, zadržava uspomenu na način života prije uvođenja struje te razvoja pošte i medija/Foto: TZ Grada Čazme
Galerija
Iako se oblik „zapovijedi“ koji se danas izvodi u Mikloušu jednom godišnje ispod lipe razlikuje od svog izvornog oblika, zadržava uspomenu na način života prije uvođenja struje te razvoja pošte i medija/Foto: TZ Grada Čazme

Povijesna "Zapovijed pod lipom": Sutra pokraj Čazme kreće jedinstveni povratak u prošlost

Jedinstven je to običaj koji se temelji na nekadašnjoj praksi čitanja vijesti stanovništvu i zadržava uspomenu na način života prije uvođenja struje te razvoja pošte i medijaČAZMA - U Gornjem Mikloušu kraj Čazme ovog vikenda od 8. do 10. rujna, pod krošnjama stare lipe održava se tradicija čitanja zapovijedi pod lipom. Jedinstven je to običaj, na čijem očuvanju već desetljećima radi KUD Sloga Miklouš, koji se temelji na nekadašnjoj praksi čitanja obavijesti nadležnog kotarskog suda koje su se stanovništvu na taj način prenosile u doba Vojne Krajine jednom tjedno, a koja se prestala provoditi pred početak Drugog svjetskog rata s napretkom javnih medija, ponajprije radija. 

Foto: TZ Grada Čazme
Foto: TZ Grada Čazme
Foto: TZ Grada Čazme
Foto: TZ Grada Čazme

Iako se oblik „zapovijedi“ koji se danas izvodi u Mikloušu jednom godišnje ispod lipe kraj župne crkve sv. Nikole, razlikuje od svog izvornog oblika, zadržava uspomenu na način života prije uvođenja struje te razvoja pošte i medija.

Prilika je to i kada u Čazmu tijekom vikenda dođu i posjetitelji iz drugih mjesta i gradova kako bi uživali u svojevrsnom povratku u prošlost koje postaje sve važnija turistička atrakcija.  

- Zapovijed Pod Lipom upisana je 2021. godine u Registar kulturnih dobara RH kao nematerijalno kulturno dobro, a time su se intenzivirali i projekti u lokalnoj zajednici na dokumentiranju, prezentaciji i popularizaciji ovog dobra koje Ministarstvo kulture i medija redovno podupire kako bi se nastavilo održavanje ovog tradicijskog običaja, podsjećaju iz TZ-a Grada Čazme.

Program za 49. Zapovijedi pod lipom:

8. 9. 2023.

U petak u 19.00 sati, u prostoriji Mjesnog doma u Donjem Mikloušu izložba dječjih radova organizirana i u suradnji s Ateljeom Antolčić iz Čazme, a potom jela i slastice napravljena po starinskim receptima naših baka

9. 9. 2023.

U 19 sati u crkvi sv. Nikole biskupa u Gornjem Mikloušu izvorni pučki napjevi u izvođenju vokalnih skupina iz različitih krajeva naše domovine

Foto: TZ Grada Čazme
Foto: TZ Grada Čazme
Foto: TZ Grada Čazme
Foto: TZ Grada Čazme

10. 9. 2023.

U 11 sati sveta misa, a nakon toga KUD-a Sloga Miklouš izvodi 49. Zapovijed pod lipom na autentičnoj lokaciji, ispod lipe u Gornjem Mikloušu.

Program se nastavlja u Donjem Mikloušu, na velikoj pozornici, pod šatorom na kojoj će svoje programe izvesti folklorna društva iz različitih krajeva naše domovine.

Foto: TZ Grada Čazme
Foto: TZ Grada Čazme

Foto: TZ Grada Čazme
Foto: TZ Grada Čazme

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!