Fotografija: Dino i Vito Hlavec snimljeni u dobi kada im je majka ubijena/Foto: Privatni album
Dino i Vito Hlavec snimljeni u dobi kada im je majka ubijena/Foto: Privatni album

Potresni spot sa sinom ubijene sutkinje Hvalec: "Imao sam 9 kad je mama ubijena..."

Majku mu je 22. rujna 1999. ubio bolesno ljubomorni muž tijekom rasprave o brakorazvodnoj parnici. Također je ubio i odvjetnicu, suprugu i teško ranio zapisničarku...
Na konferenciji Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koju je povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama organiziralo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, prikazan je potresni spot u kojem je glavni lik Dino Hvalec, sin sutkinje Ljiljane Hvalec koju je u monstruoznom pohodu 22. rujna 1999. godine ubio Mato Oraškić.

Naime, u maloj sudnici Palače pravde u Zagrebu Mato Oraškić je prije ročišta za razvod braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Oraškić je zbog tog zločina osuđen na 40 godina zatvora i bio je prva osoba u Hrvatskoj osuđena na maksimalnu kaznu zatvora. Inače je bio bivši policajac koji bio suspendiran zbog sumnje da je zapalio kuću ženinih roditelja.

Oraškić je u 22. rujna 1999. oko 9:30 došao u Palaču pravde. Kod sebe je imao pištolj. Kada ju je sutkinja Ljiljana Hvalec raspravu privela kraju, izvadio je pištolj i počeo pucati po sudnici. Oraškić je, nakon što je ubio troje ljudi i teško ranio zapisničarku, polako napustio sudnicu i otišao do zahoda gdje je pokušao oprati čestice baruta s ruke. Na hodnicima je bila velika gužva zbog pucnjave. Gužvu je iskoristio i neprimjetno napustio zgradu suda. 

Nakon tog tragičnog događaja u toj sudnici više nikad nije održana ni jedna rasprava. 

"Mama nas je prije posla vodila u školu i vrtić. Sjećam se kako me poljubila pred školom i s bratom otišla prema vrtiću. Tada sam zadnji put vidio svoju majku. Imao sam devet godina, a moj brat Vito imao je pet kad nam je mama ubijena", u potresnom spotu priča Ljiljanin sin Dino dok hoda po kvartu gdje je nekad hodao sa svojom majkom.

Pogledajte potresni spot povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.