Fotografija: Cijene voća i povrća sve su više (ilustracija)/Foto: Unsplash
Cijene voća i povrća sve su više (ilustracija)/Foto: Unsplash

Postaje neizdrživo: "Cijene voća i povrća otišle u nebo, jedna omiljena voćka skuplja 121 posto"

Na prvom mjestu u rastu su kruške čija je cijena 2023. bila čak 121 posto viša nego 2022. godine. Crveni luk, povrće bez kojeg je nezamisliva priprema brojnih jela, lani je poskupio za čak 66 postoStariji često pričaju kako se meso nekad jelo jednom, možda dva puta tjedno. Naprosto, bilo je luksuz, a narod se prehranjivao povrćem i voćem. 

No, posljednjih se godina situacija drastično promijenila, lanci su preplavljeni iznimno jeftinim mesom, a voće i povrće postalo je mnogima nedostižno. Da cijene nezadrživo rastu iz godine u godinu pokazuju i podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku. 

Luksuz postaje i grah

Oni su, naime, analizirali cijene poljoprivrednih proizvoda 2023. u odnosu na godinu prije. Podaci pokazuju ono što građani već znaju i osjećaju na svom kućnom budžetu, cijene voća i povrća odletjele su u nebo dok je za poljoprivrednike poražavajuće da su cijene kultura poput kukuruza i pšenice drastično pale.

Na prvom mjestu u rastu su kruške čija je cijena 2023. bila čak 121 posto viša nego 2022. godine. Crveni luk, povrće bez kojeg je nezamisliva priprema brojnih jela lani je poskupio za čak 66 posto, dok je mrkva otišla gore za pedeset posto.

Trešnje su lani bile skuplje 37 posto, duhan 35 posto, lubenice 32, a jagode 30 posto. 

Pad cijena žitarica

Nekad "jelo za siromahe", grah, sve je skuplji i lani je skočio za 28 posto, dok je grožđe bilo dvadeset posto skuplje. Rajčice, šljive, kupus jabuka i paprike skočile su u cijeni od deset do 14 posto. 

Istovremeno, pojeftinile su lani mandarine, a najveći pad cijena pšenica (40), kukuruz (44) i suncokret (46 posto). Zanimljivo, pojeftinile su i višnje i to za 16 posto, unatoč lošem lanjskom urodu. 

Zdravije je hraniti se voćem i povrćem nego mesom, složit će se svi osim, čini se, naših novčanika.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!