Fotografija: Tužni prizori iz područja koje je u utorak u 12.20 pogodio razoran potres / Foto: Udruga jedni za druge Općina Sirač
Tužni prizori iz područja koje je u utorak u 12.20 pogodio razoran potres / Foto: Udruga jedni za druge Općina Sirač

Popisano 8928 oštećenih objekata, 1800 ih je potpuno razoreno

"Broj oštećenih objekata bit će sigurno i veći, jer prijave još uvijek pristižu. Na terenu je stanje potpuno pod kontrolom", rekao je župan Ivo Žinić na konferenciji za medije

Od 19 jedinica lokalne samouprave Sisačko-moslavačke županije, teško su stradali Petrinja, Glina, Sisak i Lekenik. 

Velike materijalne štete pretrpjeli su Donji Kukuruzari, Sunja, Hrvatska Kostajnica, Majur, Dvor Topusko, Gvozd i Martinska Ves. 

Ukupni broj objekata na kojima je prijavljena šteta iznosi čak 8928.

Trećina već obrađena

Te podatke je nakon sjednice koordinacije Županijskog stožera u Sisku iznio župan Ivo Žinić. Također je izjavio kako se ukupne prijavljene štete odnose se na 8928 objekata, od čega je 2688 šteta već obrađeno.

Dvadeset posto objekata, dakle njih oko 1800 je potpuno srušeno ili teško oštećeno i više se ne mogu koristiti. Za 24 posto objekata bit će nužna dodatna statička provjera, a 54 posto objekata je dobilo zelenu naljepnicu i mogu se nastaviti koristiti bez opasnosti za ljude u njima.

- Broj oštećenih objekata bit će sigurno i veći, jer prijave još uvijek pristižu. Na terenu je stanje potpuno pod kontrolom, velik broj volontera pomaže na obnovi manje oštećenih objekata kako bi se što prije iskoristili za upotrebu. Formirali smo pet mobilnih timova od dva inženjera koji će obilaziti naselja i s tamošnjim koordinatorima utvrđivati stanje i potrebe stanovnika. Istodobno smo imenovali koordinatore za određene sektore, za logistiku, zdravstvo, opskrbu hranom i građevnim materijalom, te za druga područja - izjavio je župan Ivo Žinić.

Također je izjavio da su ozbiljno stradala 825 obrta, te 700 trgovačkih društava te oko 3000 OPG-ova od njih ukupno 9000. Neuporabljivo je šest od 13 srednjih škola, a jedan vrtić u Petrinji je oštećen. 

Dnevno 6000 obroka

Na konferenciji za novinare zeleno je kako sve zdravstvene službe funkcioniraju, doduše, neke su zbog oštećenja prostora prebačene u kontejnere. Zgrada kirurgije u sisačkoj Općoj bolnici dobila je zelenu naljepnicu što znači da je sigurna za boravak te se može početi koristiti. Dnevno se priprema oko 6000 obroka na više lokacija u Petrinji, Sisku i Glini.

- Pred nama je jedno teško razdoblje jer su ljudi deprimirani, pa ćemo organizirati i psihološku pomoć. Ljudima treba potvrda da nisu sami i s njima treba razgovarati, pa će pet mobilnih timova obići najugroženije. Ponovo napominjem da se svaka pomoć najavljuje preko našeg call centra. Ovog trenutka je bez struje je još nekoliko naselja na petrinjskom području, ali u dogovoru sa sisačkom Elektrom, za dva će dana sva naselja imati struju. Također će uskoro pitku vodu dobiti i dio Petrinje, koju ju još nema - poručio je župan Ivo Žinić.

Županijsko povjerenstvo bi trebalo uskoro proglasiti stanje elementarne nepogode za pojedine jedinice lokalne samouprave, a preduvjet za takav potez su štete veće od 20 posto njihovog izvornog prihoda.