Fotografija: Jasmina Vuković i Boris Damjanović/Foto: Martina Čapo
Galerija
Jasmina Vuković i Boris Damjanović/Foto: Martina Čapo

Pomoćnicima u nastavi u Bjelovaru povećana plaća za 16 posto. Dobit će i uskrsnicu

"To je posao koji radiš isključivo ako to voliš. Jer ako ga ne voliš, onda to nemoj raditi", otkriva Boris koji je sretan radeći s djecom s teškoćama. Kako kaže, odmah mu se vraća ono što daje od sebeBJELOVAR – Jutros su se u bjelovarskoj Gradskoj upravi okupili ravnatelji bjelovarskih škola i pomoćnici u nastavi.

Gradonačelnik Dario Hrebak, između ostaloga, je najavio kako je od 1. ožujka Grad povećao plaće pomoćnicima u nastavi. No, ujedno je i osigurao sredstva za rad dodatnih pomoćnika u nastavi.

Naime, putem europskog projekta Sinergijom do uspješnije zajednice za osiguranje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju, osigurano je bespovratnih 236 tisuća eura. Udio Grada je tu 10 posto. Time je osiguran rad 38 pomoćnika u nastavi za 39 učenika u osnovnim škola.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Dodatno, Grad Bjelovar iz proračuna izdvaja 117 tisuća eura za rad još 17 pomoćnika u nastavi za 31 učenika. Ukupno su time osigurana 54 pomoćnika za 70 djece.

Dobit će i uskrsnicu

- Svim učenicima koji ostvaruju pravo na pomoćnika u nastavi, on je osiguran. No, ono što je još važno za istaknuti, pomoćnici rade za plaću koju je odredila država i ona je minimalna. Mi smo donijeli odluku o povećanju plaća pomoćnicima za 16 posto od početka ožujka. Za to će Grad u 2024. godini osigurati dodatnih 50 tisuća eura. Gledat ćemo da ta plaća opet u budućnosti raste, sukladno punjenju proračuna, kaže Hrebak i ističe da nisu zakonski obvezni to činiti. No. Isto tako naglašava da ti ljudi predano rade svoje posao te zaslužuju veću plaću, kao i uskrsnicu koju će dobiti.

Hrebak je vrlo optimističan glede gradske blagajne tako da je otvoreno priznao da u svibnju očekuju da će se dogoditi prava eksplozija punjenja proračuna.

- Očekujemo krunu naše porezne politike. Očekujemo da će se gradski prihodi s 1. svibnjem drastično povećati. Razlog – povećanje plaće u državi. Želimo stabilnost grada i mislim da dobro balansiramo, kaže Hrebak.

Taj posao moraš voljeti

Ravnateljica Centra za odgoj, obrazovanje i razvojnu podršku Bjelovar, Jasmina Vuković zahvalila se Gradu na divnim vijestima.

- Kod nas je zaposleno najviše pomoćnika u nastavi na razini grada. Ukupno 16 jer imamo najveći broj djece s poteškoćama u razvoju. Njihov rad je u našoj ustanovi najkompleksniji i najzahtjevniji. Svake godine zapošljavamo otprilike isti broj pomoćnika, hvala Gradu na podršci, poručila je Vuković.

Jasmina Vuković/Foto: Martina Čapo
Jasmina Vuković/Foto: Martina Čapo

Devet godina u Centru za odgoj, obrazovanje i razvojnu podršku Bjelovar zaposlen kao pomoćnik u nastavi je Boris Damjanović.

- Kada pogledam unazad, u vrijeme kada sam došao raditi bilo je zaposleno četiri pomoćnika, a sada nas je 16. Apsolutno p ozdravljam što nas je sve više jer je i potreba više. Nakon niza godina, dolaze i povećanja plaće, ovo je drugo u zadnjih godinu dana, ističe Boris koji svoj posao ne smatra odviše zahtjevnim.

Mogućnost produženja ugovora?

- Mi jako sinergično djelujemo i s roditeljima. To je posao koji radiš isključivo ako to voliš. Jer ako ga ne voliš, onda to nemoj raditi, otkriva Boris koji je sretan radeći s djecom s teškoćama. Kako kaže, odmah mu se vraća ono što daje od sebe.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

U budućnosti se nada, priznaje nam, da će se s državne razine riješiti njihov status. Odnosno da više neće biti prekida rada nakon završetka školske godine već da će se njihov ugovor odmah produžiti što bi značilo stabilnost za sve. Kako za njih, tako i za školu i naposljetku obitelji čija djeca trebaj pomoćnika.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!