Fotografija: Župan Marušić i suradnici položili su kamen temeljac/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Župan Marušić i suradnici položili su kamen temeljac/ Foto: Deni Marčinković

Položen kamen temeljac za dogradnju Medicinske škole Bjelovar

Zdravstveni sustav u cijeloj državi, pa tako i u našoj županiji nalazi u problemima, a izgradnja ovog Centra bitan je korak u pokušaju poboljšanja cjelokupnog stanja, kaže župan Marko MarušićPolaganjem kamena temeljca i službeno je započela dogradnja Medicinske škole Bjelovar u sklopu europskog projekta Regionalnog centra kompetentnosti u zdravstvu. Ukupna vrijednost cijelog projekta, koji se sastoji od dva dijela, iznosi 62,5 milijuna kuna.

Radovi na dogradnji Medicinske škole Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković
Radovi na dogradnji Medicinske škole Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković

Prvi dio odnosi se na dogradnju škole, dok je drugi dio uspostava samog Centra. Prema riječima ravnateljice Medicinske škole Bjelovar Biljane Balenović, po završetku projekta svim učenicima i profesorima bit će omogućen rad u najsuvremenijim uvjetima.

Idealni uvjeti

- Naša škola već sad je jako dobro opremljena, a 2023. godine, kada je predviđen završetak radova, izdići ćemo se u odnosu na ostale zdravstvene škole, posebice za zanimanje dentalni tehničar i medicinska sestra. Također, u planu je izgradnja simulacijskog centra s pet soba. Usporedbe radi, takav centar na području bivše države postoji jedinu u Ljubljani, međutim on ima svega dvije sobe, između ostalog kazala je Balenović.

Vlado Božić, Biljana Balenović, Marko Marušić i Igor Brajdić/ Foto: Grad Bjelovar
Vlado Božić, Biljana Balenović, Marko Marušić i Igor Brajdić/ Foto: Grad Bjelovar

Dogradnjom, Medicinska škola dobit će dvije tisuće četvornih metara novog prostora u kojem će biti smješteno osam kabineta, od kojih dio čini simulacijski centar, dva laboratorija, dvije specijalizirane učionice, opća učionica kabineti za profesore te sanitarne i pomoćne prostorije.

Nastavak dobrih projekata

- Sve one dobre započete projekte svakako želimo nastaviti. Također, najavljujem da će naša buduća suradnja biti još i bolja i to ne samo s Medicinskom, već sa svim školama i ustanovama na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Upravo su ulaganja u školstvo i naše mlade jedan od prioriteta ove županijske vlasti, istaknuo je župan Marko Marušić dodavši da se zdravstveni sustav u cijeloj državi, pa tako i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nalazi u problemima, a izgradnja ovog Centra bitan je korak u pokušaju poboljšanja cjelokupnog stanja. 

Projekt bi trebao završiti 2023. godine/ Foto: Deni Marčinković
Projekt bi trebao završiti 2023. godine/ Foto: Deni Marčinković

Kao što smo već rekli, Regionalni centar kompetencija u zdravstvu pri Medicinskoj školi Bjelovar trebao bi biti uspostavljen 2023. godine, a taj dio projekta vrijedan je nešto više od 33 milijuna kuna, od kojih se 30 milijuna financira iz EU fondova, dok će preostali dio osigurati Županija.

Spomenimo i to da je po prvi put na konferenciji za medije po ovom pitanju sudjelovao i predstavnik Grada, točnije zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić, koji između ostalog istaknuo da je ovo veliki dan za Medicinsku školu, ali i za Grad Bjelovar. 

Ovako će izgledati novi Regionalni centar kompetentnosti u Bjelovaru/Foto: BBŽ
Ovako će izgledati novi Regionalni centar kompetentnosti u Bjelovaru/Foto: BBŽ

- Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas ovdje i čestitam svima koji su sudjelovali  realizaciji ovog projekta. Samo zajedničkom suradnjom Županije i Grada možemo ostvariti iskorak prema naprijed, stoga još jednom čestitam svima, zaključio je Brajdić. 

Spomenimo i to da je izvođač radova na dogradnji škole AB gradnja, a kamen temeljac položili su župan Marko Marušić, njegova zamjenica Marija Jungić, dogradonačelnik Igor Brajdić i ravnateljica škole Biljana Balenović, dok je radove blagoslovio fra Marko Pustišek. 

Radove je blagoslovio fra Marko Pustišek/ Foto: Deni Marčinković
Radove je blagoslovio fra Marko Pustišek/ Foto: Deni Marčinković