Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

Poliklinika Arcadia i MojPortal.hr u petak daruju ženama besplatne ultrazvučne preglede

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke i tim povodom Poliklinika Arcadia poziva žene da im se jave kako bi zakazale BESPLATAN pregled dojke u petak 22. listopadaSvakog listopada na razne se načine obilježava borba protiv raka dojke, opake zloćudne bolesti koja je treći najčešći oblik karcinoma u Hrvatskoj. 

Odlukom Vlade Republike Hrvatske 2006. godine pokrenut je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, a podizanje svijesti o toj bolesti na svim razinama dovelo je do opadanja smrtnosti kod žena od ove bolesti za 25 posto,što je velik uspjeh. 

Kako do besplatnog pregleda?

Svoj doprinos zdravlju žena daje i daruvarska Poliklinika Arcadia koja je, u suradnji s našim portalom, odlučila tijekom petka, 22. listopada, ženama omogućiti potpuno besplatan ultrazvučni pregled dojki

- Preglede ćemo raditi od 8:20 do 13 sati svakih 20 minuta. Važno je samo da nam se zainteresirane žene telefonski najave na broj: (043) 675-200 kako bi rezervirale termin -  rekla nam je dr. med. Biljana Ignatovska, specijalist radiologije u Poliklinici Arcadia. Žene zainteresirane za pregled trebale bi se javiti čim prije jer je broj, zbog radnog vremena Poliklinike, ograničen. 

- Do 25. godine karcinom dojke iznimno je rijedak, ali od 25. pa do kraja života žene bi barem jednom godišnje trebale raditi ultrazvučni ili mamografski pregled dojke. Pregled je važan kada nema simptoma jer tada otkrivamo karcinome u vrlo ranim stadiju koje u današnje vrijeme možemo smatrati gotovo izlječivom bolesti. Ultrazvučni pregled može otkriti karcinom velik nekoliko milimetara, može se napraviti i citološka punkcija ako je potrebno te spasiti žene od daljnjih neugodnosti - kaže nam Biljana Ignatovska.

Bezrazložan strah

Također napominje kako kod određenog broja žena postoji strah od pregleda, ali naglašava kako je on zapravo bezraložan te da se upravo s redovitim pregledima oboljenje može rano otkriti, a karcinom najlakše izliječiti.

- Na žalost, nije rijetkost da se žene boje da će im pregled otkriti karcinom pa izbjegavaju doći na pregled iz straha jer su u određenoj negaciji. A strah je bezrazložan jer je pregled potpuno bezbolan i može im spasiti život. Žene obično dođu uplašene, ali ih se razgovorom smiri i opusti. Najvažnije je da shvate kako redoviti pregledi i rano otkrivanje spašavaju život - rekla nam je dr. med. Biljana Ignatovska, specijalist radiologije.

Dakle, najdraže naše dame, pustite strah jer za njega nema razloga, nazovite Polikliniku Arcadia na: (043) 675-200, rezervirajte si BESPLATAN pregled dojki. To vas baš ništa ne košta.