Fotografija: Foto: Foto: Željko Hajdinjak/CROPIX, Igor Sambolec /CROPIX,
Galerija
Foto: Foto: Željko Hajdinjak/CROPIX, Igor Sambolec /CROPIX,

Policijske kamere snimat će i unutrašnjost auta, pojaseve i mobitele, sve kreće od ove godine

Sličan sustav nadzora prometa i prekršaja postoji i na autocestama u Sloveniji i Austriji, posebno u tunelima gdje kamere snimaju svako prekoračenje brzineHrvatska policija je još u svibnju ove godine objavila postupak javne nabave u kojem planira nabaviti, među ostalim, nove presretače za nadzor brzine vrijedne 2 milijuna i 14 tisuća eura te nabavu kamera i druge opreme za prometnu policiju vrijedne 1,55 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Dio te opreme koja se financira isključivo iz sredstava Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama, već je u sastavu policije. Na ukupno 363 lokacije diljem Hrvatske u 2023. godini, što je za 30-ak više nego 2022. godine, prema podacima MUP-a iz listopada, postavljeni su fiksni uređaji (kamere) za nadzor brzine.

- Kamere koje će se u 2024. postaviti za nadzor brzine trebale biti instalirane u prvom polugodištu 2024. godine. Neće se postavljati na autoceste već na ostale ceste - rekao nam je Josip Mataija, voditelj Službe sigurnosti cestovnog prometa Ravnateljstva policije.

Policija je upozorila na alarmantne podatke koji ukazuju da većinu prometnih nesreća skrive alkoholizirani vozači/Foto: Niksa Stipanicev/CROPIX (Ilustracija)
Policija je upozorila na alarmantne podatke koji ukazuju da većinu prometnih nesreća skrive alkoholizirani vozači/Foto: Niksa Stipanicev/CROPIX (Ilustracija)

U 2022. godini i Hrvatske autoceste su pokrenule implementaciju novog prometno-informacijskog sustava na svojim autocestama, u sklopu kojeg će se postaviti više od 1700 digitalnih kamera za novi sustav video nadzora i videodetekcije.

Novi sustav nadzora i upravljanja prometom Crocodile 2 Croatia (Cro 2 Cro) dio je projekta Crocodile, koji je pokrenut na europskoj razini. Uvođenjem ovog sustava osigurat će se koordinirano upravljanje i vođenje prometa i time Hrvatska postaje dio integriranog ITS-a (Inteligentni transportni sustavi) na europskim cestovnim pravcima. Ovaj sustav detektirat će svaku opasnu situaciju, a već sada policija i Hrvatske autoceste razmjenjuju podatke o opasnim situacijama na autocestama. Sličan sustav nadzora prometa i prekršaja postoji i na autocestama u Sloveniji i Austriji, posebno u tunelima gdje kamere snimaju svako prekoračenje brzine, koja je i dalje glavni uzročnik najtežih prometnih nesreća s poginulim osobama, piše Jutarnji list.

Foto: Željko Hajdinjak/CROPIX
Foto: Željko Hajdinjak/CROPIX

Većina kamera postavit će se u prvoj polovici 2024. godine, a osim brzine kamere će snimati one koji ne koriste sigurnosni pojas, koriste mobitel tijekom vožnje, kao i motoriste koji skrivaju registarske pločice. Međutim, pravni stručnjaci problematiziraju koliko je zadiranje kamerama u unutrašnjost vozila, a to se sasvim sigurno događa kad se snima da li vozač koristi sigurnosni pojas ili mobitel u vožnji, zadiranje u zonu privatnosti i narušavanje temeljnih ljudskih prava.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!