Fotografija: Foto: Tomislav Krišto/CROPIX (Ilustracija)
Foto: Tomislav Krišto/CROPIX (Ilustracija)

Policija za vikend šalje sve raspoložive snage na ceste: testirat će vozače na alkohol i droge

U razdoblju od siječnja do studenog 2021. godine na području BBŽ-a evidentirano je 594 prometnih nesreća, što je 20,2 posto više u odnosu na isti period 2020. godinePolicija ovog vikenda, izvijestili su iz PU Bjelovarsko-bilogorske, kreće u veliku akciju na području cijele županije. Cilje je, kažu, povećanje ukupne razine sigurnosti prometa na cestama te preveniranje prometnih nesreća i njihovih posljedica.

Akcija će trajati od petka 10. do nedjelje 12. prosinca, ali i kontinuirano će policija do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice takozvane "četiri glavne ubojice u prometu" - alkohol, brzinu, sigurnosni pojas i mobitel - te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja, recidivistima. Tako će na ceste, kažu iz PU BBŽ, izaći maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici će također u noći sa subote na nedjelju 11. i 12. prosinca provesti pojačani nadzor prekršaja alkoholiziranosti vozača i vožnje pod utjecajem droga i lijekova.

Broj prometnih nesreća

Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u razdoblju od siječnja do studenog 2021. godine evidentirano je 594 prometnih nesreća, što je povećanje za 100 prometnih nesreća ili 20,2 posto u odnosu na isti period 2020. godine kada ih se dogodilo 494.

U tom periodu evidentirano je sedam prometnih nesreća s poginulim osobama što je smanjenje od 30 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, kada je evidentirano 10 prometnih nesreća.

U periodu od siječnja do studenog ove godine evidentirano je 199 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što je smanjenje za 1,5 posto u odnosu na prošlu godinu te je evidentirano 388 prometnih nesreća s materijalnom štetom, odnosno došlo je do povećanja za 34,7posto u odnosu na isti period 2020.godine.

Alkohol kao uzrok prometnih nesreća

U razdoblju od siječnja do studenog 2021. godine od ukupno 594 prometne nesreće, evidentirano je 112 prometnih nesreća kojima je uzrok alkohol što je povećanje za sedam prometnih nesreća ili za 6,7 posto u odnosu na isti period 2020.g. kada ih se dogodilo 105, a udio alkohola u ukupnom broj prometnih nesreća iznosi 19 posto. Vozači pod utjecajem alkohola počinili su 64 prometne nesreće s materijalnom štetom, 47 s ozlijeđenim osobama i jednu s poginulom osobom. 

Prekršaji alkoholiziranosti vozača

U prvih jedanaest mjeseci ove godine na području naše policijske uprave evidentiran je 661 prekršaj alkoholiziranosti vozača, dok je ukupno evidentirano 20 453 prekršaja čime udio prekršaja alkoholiziranosti vozača u ukupnom broju prekršaja iznosi 3,2 posto. U odnosu na prošlu 2020.g. kada je evidentirano 680 prekršaja alkoholiziranosti vozača, ove godine došlo je do smanjena za 19 takvih prekršaja ili za 2,8 posto.

15 savjeta sudionicima u prometu:

1) vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,

2) poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

3) ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

4) ne koristite mobitel tijekom vožnje,

5) koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,

6) pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

7) bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,

8) pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,

9) prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,

10) ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,

11) biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

12) od 1. studenog 2021. do 31. ožujka 2022. godine na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

13) od 15. studenog 2021. do 15. travnja 2022. godine, na većini autocesta i državnih cesta čije se dionice nalaze u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske, obaveza je korištenja zimske opreme na vozilima. 

14) Popis prometnica naveden je u Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj  („NN“ br. 121/20.).

15) Preporuka je da se i na ostalim cestama u navedenom razdoblju koriste zimske gume na vozilima, dok je obaveza njihovog korištenja na cestama koje nisu obuhvaćene navedenom Odlukom, propisana kada su na kolniku zimski uvjeti.