Fotografija: Foto: Zeljko Hajdinjak/CROPIX (Ilustracija)
Foto: Zeljko Hajdinjak/CROPIX (Ilustracija)

Policija u tri sata zatekla osam vozača nepropisno parkiranih na mjestima za invalide

Kazna za takav prekršaj iznosi 90 eura. Nepropisnim parkiranjem vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom ograničava se pravo osobe s invaliditetom na mobilnostNekada smo s televizijskih ekrana često slušali poruku "Ako si uzeo moje mjesto, hoćeš li uzeti i moj invaliditet?"

Na žalost, čini se kako se ta poruka nije primila. Naime, bjelovarsko-bilogorska policija u samo tri sata akcije utvrdila je čak osam prekršaja u kojima su parkirna mjesta za invalide koristili oni koji na to nemaju pravo. 

Zna se tko smije parkirati

- Mjesta namijenjena za parkiranje vozila koja koriste osobe s invaliditetom često su parkirališna mjesta koja su najbliža ulazima u zgrade kao što su banke, pošte, bolnice i drugo kako bi im se olakšala pristupačnost, ali vrlo često ih koriste i osobe koje nemaju pravo parkirati svoja vozila na tim mjestima, odnosno građani koji ne posjeduju znak pristupačnosti, ali i članovi obitelji osobe s invaliditetom kada ne prevoze takvu osobu - kažu u policiji.

Nepropisnim parkiranjem vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom ograničava se pravo osobe s invaliditetom na pristupačnost i mobilnost, odnosno integraciju u društvo.

Prava koja proizlaze iz znaka pristupačnosti smije koristiti osoba s invaliditetom, odnosno parkiranje se može koristiti samo za vrijeme dok je osoba s invaliditetom u automobilu. Kazna za ovaj prekršaj iznosi 90 eura, a osobi koja dva ili više puta bude pravomoćno kažnjena za ovaj prekršaj, privremeno će se oduzeti znak pristupačnosti na dvije godine.

Propisana novčana kazna

- U nadzoru je utvrđeno 8 prekršaja. Svi prekršaji bili su iz članka 82. stavka 1. točke 13. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno radi se o prekršajima parkiranja na mjestima koja su predviđena za osobe s invaliditetom, a za njih je propisana kazna od 90 eura - ističu u policiji. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!