Fotografija: Online sjednica Gradskog vijeća
Online sjednica Gradskog vijeća

Broj prometnih nesreća u Bjelovaru smanjen za 21 posto

Zahvaljujući amandmanu nezavisne vijećnice Ele Naranđe bjelovarski gradski vijećnici od sada će moći replicirati na Aktualnom satu

Današnja sjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara protekla je vrlo mirno te je trajala relativno kratko s obzirom na to da je na Dnevnom redu bilo tek šest točaka. Treba istaknuti da je osim Izvješća o sigurnosti na područja grada u prošloj godini, koje je predstavio načelnik PP Bjelovar Veseljko Ravenšćak, a o kojemu smo ranije već pisali, rad u 2020. godini  predstavio i načelnik Postaje prometne policije Bjelovar Dalibor Milković. 

Veći broj teže ozlijeđenih

Između ostalog Milković je istaknuo da se broj prometnih nesreća na području grada u prošloj godini smanjio se za 21 posto u odnosu na godinu ranije. Točnije, u Bjelovaru se 2020. godine dogodila ukupno 201 prometna nesreća, odnosno 54 nesreća manje nego 2019. godine. Nažalost, prošle godine u prometnoj nesreći život je izgubila jedna osoba, dok godinu ranije takav slučaj nije zabilježen. Nadalje, prošlogodišnji broj ozlijeđenih osoba, kao i broj prometnih nesreća s materijalnim štetama manji u odnosu na 2019. godinu. Ono što nas svakako ne veseli je povećanje broja teže ozlijeđenih osoba. Dok je u 2019. godini taj broj iznosio 21, u godini iza nas teže ozlijede zadobilo je 31 osoba. 

Ponedjeljak najgori dan

– Zanimljivo, broj sudionika u prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola u 2020. godini manji je za 21 posto u odnosu na godinu prije. Vjerujem da je tome pridonijela i korona, a ne samo rad policije. Najčešći dan u kojemu se prometne nesreće događaju je ponedjeljak, točnije njih 52 u prošloj godini. Nakon toga je petak, a potom subota. Također, recimo i to da se najviše nesreća u Bjelovaru dogodilo na sjevernoj zaobilaznici, a potom slijedi južna zaobilaznica, Križevačka cesta te Ulica Petra Biškupa Vene, kazao je načelnik Milković te zaključio da je stanje na području Postaje prometne policije Bjelovar zadovoljavajuće.

Spomenimo i to da je na kraju prošle godine na području Bjelovara zabilježeno 32743 vozila, što je gotovo 3300 vozila više u odnosu na kraj 2019. godine. 

Uvedena replika 

Osim policijskih izvješća, na Dnevnom redu današnje sjednice našle su se i točke o promjenama Statuta Grada Bjelovara i Poslovnika Gradskog vijeća.  Jedina koja je uputila amandman bila je nezavisna vijećnica Ela Naranđa, u kojemu je zahtijevala da se nakon postavljenih pitanja i prijedloga u sklopu aktualnog sata, vijećnicima omogući i replika na odgovor u trajanju od jedne minute, što do sada nije bila praksa. Amandman je Komisija za Statut i Poslovnik ocijenila kao unaprjeđenje demokratskih procesa, ako se ne bi zlorabilo, te ga ujedno i prihvatila. 

Recimo i to da su na dnevnom redu bile još točke vezane za donošenje Plana djelovanja u području prirodnih nepogoda za Grad Bjelovar, Izvješće o zaključcima stručne analize zaprimljenih inicijativa u svrhu utvrđivanja osnovanosti pokretanja postupka za izradu i donošenje prostornog plana odnosno njegovih izmjena i dopuna te Prijedlog odluke o odricanju od potraživanja prema Republici Hrvatskoj u svrhu realizacije darovanja nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske obuhvaćenih Poslovnom zonom Korenovo. Sve točke današnje sjednice Gradskog vijeća jednoglasno su usvojene.