Fotografija: Bjelovarska policija je 2019. godine imala 18 kaznenih djela zlouporabe droge, dok je lani zabilježeno njih 55/ Foto: Željko Hajdinjak/CROPIX (ilustracija)
Bjelovarska policija je 2019. godine imala 18 kaznenih djela zlouporabe droge, dok je lani zabilježeno njih 55/ Foto: Željko Hajdinjak/CROPIX (ilustracija)

Policija lani zabilježila porast zloporabe droga od čak 200 posto

Stanje sigurnosti u 2020. godini na području Grada Bjelovara može se ocijeniti dobrim, budući da je broj kaznenih djela manji nego godinu prije, dok su ukupna razriješenost bolja od županijskog i državnog prosjekaUkupni broj svih prekršaja na području grada Bjelovara u 2020. godini, manji je za 36 posto u odnosu na godinu ranije, stoji u godišnjem izvješću Policijske postaje Bjelovar.

Točnije, u godini iza nas policija je evidentirala 205 prekršaja, dok je u 2019. godini taj broj iznosio 321. Dodamo li tome broj prekršaja po općinama u kojima također djeluje PP Bjelovar (Veliko Trojstvo, Kapela, Šandrovac, Zrinski Topolovac, Severin, Velika Pisanica, Rovišće i Nova Rača) dolazimo do broja od 269 prekršaja. Usporedbe radi taj broj godinu prije iznosio je 409.

Javni red i mir

Najzastupljeniji prekršaji bili su oni iz domene kršenja javnog reda i mira, njih 92, što je smanjenje za 34 prekršaja u odnosu na 2019. Policijski službenici po ovom Zakonu najviše puta reagirali su u svrhu sankcioniranja tuča, svađa i vika na javnom mjestu, čak 61 put. Najčešća mjesta počinjenja ovih prekršaja su ulice i trgovi (gotovo 40 posto), a potom slijede ugostiteljski objekti. 

Treba reći i to da ne postoji ugostiteljski objekt, na području djelovanja PP Bjelovar, u kojemu je bilo više od dva slučaja narušavanja javnog reda i mira, a iz policije pohvaljuju vlasnike ugostiteljskih objekata koji su angažirali zaštitare te postavili video nadzor. Nadalje, ne iznenađuje ni podatak da je najviše prekršaja zabilježeno petkom i subotom.

Nasilje u obitelji

Za pretpostaviti je da su epidemiološke mjere, koje su obilježile dobar dio godine iza nas, također utjecale na umanjene brojke, jer su građani više vremena provodi u svojim domovima. Stoga posebno veseli podatak da je u 2020. godini zabilježeno 40 posto manje prekršaja iz domene obiteljskog nasilja. Točnije, evidentirano je 57 takvih prekršaja. Međutim taj broj i dalje je jako velik, jer u prosjeku to iznosi  barem jednu policijsku intervenciju tjedno.

Nezakonite migracije

Strani državljani u protekloj godini počinili su 75 prekršaja, od koji se njih 71 odnosi na Zakon o strancima, dok su po dva prekršaja i domena remećenja javnog reda i mira te nasilja u obitelji. Za navedene prekršaje sankcionirani su državljani Iraka (23), Afganistana (7), Srbije (5), Bosne i Hercegovine (3) te po jedan slučaj državljana Irana, Pakistana, Crne Gore, Makedonije i Kosova.

Što se tiče kaznenih djela, ukupno su podnesene četiri kaznene prijave, i to kaznena prijava protiv troje državljana Belgije zbog protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, kaznena prijava protiv državljana Rumunjske zbog teške krađe te po jedna kaznena prijava protiv dvoje državljana Bugarske zbog krađe i jednog državljana Bosne i Hercegovine zbog prijetnje. 

Zlouporaba droga

Iako je ukupan broj kaznenih prijava također smanjen u odnosu na godinu prije i to za osam posto, on je i dalje jako velik. Na području djelovanja PP Bjelovar zabilježeno je ukupno 442 kaznena djela, od kojih se više od polovice odnosi na opći kriminalitet, odnosno na teške krađe, krađe, razbojništva, razbojničke krađe, te prijevare. Drastični porast na promatranom području zabilježen je u domeni kaznenih djela zloupotrebe droga, odnosno to povećanje iznosi više od 200 posto. Točnije, u 2019. zabilježeno je 18 takvih kaznenih djela, dok je lani zabilježeno njih 55. 

 - U izvješću o osobama liječenim zbog zloupotrebe psiho-aktivnih droga u Hrvatskoj u 2019. godini (za 2020. podaci još nisu dostupni) vidljivo je da je na području Bjelovarsko-bilogorske županije ukupno liječeno 15 osoba zbog ovisnosti o psihoaktivnim drogama, a od toga njih osmero liječeno je od ovisnosti o opijatima. Navedeno predstavlja najnižu stopu ovisnosti na razini države, između ostalog stoji u policijskom izvješću.

124 nerazriješena djela

Dodajmo i to da je Policijska postaja Bjelovar u protekloj godini evidentirala ukupno 595 kaznenih dijela, njih 124 ostala su nerazriješena.

- Čak 55 posto nerazriješenih djela odnosi se na teške krađe, a po značaju se može izdvojiti nerazriješenost serije provala u obiteljske kuće na širem gradskom području. Upravo to prioritet je u daljnjem radu svih policijskih službenika,  stoji dalje u izvještaju.

Na temelju statističkih pokazatelja stanje sigurnosti u 2020. godini na području Grada Bjelovara može se ocijeniti dobrim, budući da je broj kaznenih djela manji nego godinu prije, dok su ukupna razriješenost i naknadna otkrivenost bolji od županijskog i državnog prosjeka, zaključuju u PP Bjelovar.