Fotografija: Foto: Tomislav Kristo/CROPIX
Galerija
Foto: Tomislav Kristo/CROPIX

Policija i Rode besplatno pregledavaju autosjedalice u Bjelovaru: "Rezervirajte termin"

Ova akcija provodi se drugi put, jer je iz statističkih podataka vidljivo povećanje stradavanja djece kao putnika u vozilima svojih roditelja za 250 posto, kažu iz policijePolicijska uprava bjelovarsko-bilogorska i udruga Rode ove će nedjelje, 5. ožujka, od 10 do 12 sati na parkiralištu IV. osnovne škole Bjelovar, Poljana dr. F. Tuđmana 1, besplatno pregledavati dječje sigurnosne sjedalice.

- Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili sigurnosnu sjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, sigurnosne sjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u prometnim nesrećama do 70 posto, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 posto, no samo ako se pravilno koriste, kažu iz bjelovarske policije.

Dodaju i to da roditelje koji žele obaviti pregled, mole da rezerviraju svoj termin na broj 098 271 361 (SMS, WhatsApp, Viber). - - Bez rezervacije bit će moguće pregledati sigurnosne sjedalice po završetku rezerviranih termina. Ovakav način organizacije je potreban kako roditelji s malom djecom ne bi dugo čekali na red, kažu iz policije.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi sigurnosna sjedalica bili što učinkovitiji, mole vozače koji dolaze na pregled da sa sobom donesu upute proizvođača sigurnosne sjedalice, ako ih imaju.

Djeca sve više stradavaju u nesrećama

- Tijekom 2022. godine evidentirano je stradavanje 22 djece u prometnim nesrećama što je povećanje za 83,3 posto. Troje djece je zadobilo teške tjelesne ozlijede i to dvoje kao vozači i jedno kao putnik. Nadalje, 19 djece je zadobilo lake tjelesne ozlijede i to četvero kao vozači, 13 u svojstvu putnika (povećanje za 250 posto) i dvoje djece u svojstvu pješaka. Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u siječnju 2023. godine evidentirano je pet prometnih nesreća u kojima je petero djece zadobilo lake tjelesne ozljede, i to četvero u svojstvu putnika i jedno u svojstvu pješaka. U tim prometnim nesrećama na području Policijske postaje Bjelovar četvero djece je zadobilo lake tjelesne ozljede, a na području Policijske postaje Grubišno Polje jedno dijete je lakše ozlijeđeno, naglasili su iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Iz navedenog proizlazi da djeca najčešće stradavaju kao putnici u vozilima svojih roditelja.

Druga akcija u Bjelovaru

- Zahvaljujući volonterskoj udruzi Roda, policijska uprava po drugi put provodi ovakvu akciju jer je iz statističkih podataka vidljivo povećanje stradavanja djece kao putnika u vozilima svojih roditelja za 250 posto, ističu iz policije te dodaju da bi voljeli da ih roditelji i svi oni koji prevoze djecu podrže u ovoj preventivnoj akciji kako bi naša djeca bila što sigurnija u automobilima.

Ovo je druga akcija u Bjelovaru/ Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Ovo je druga akcija u Bjelovaru/ Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

- Ako dovodite dijete, poželjan je dolazak u paru kako bi jedna osoba mogla paziti na dijete dok druga namješta sigurnosnu sjedalicu prema uputama. Rodini savjetnice i savjetnici za sigurnosne sjedalice roditeljima i ostalim vozačima dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju sigurnosnih sjedalica te odgovarati na sva pitanja. Pozvani su i budući roditelji, dodaju iz bjelovarske policije.

Iako je novčana kazna za prekršaj nepravilnog smještaja djece u sigurnosne sjedalice 130 eura, ništa nije vrjednije od sigurnosti naše djece.

- Sigurno i odgovorno od prvog dana jedini je prihvatljiv način, zaključili su iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!