Fotografija: Foto: Goran Šebelić/CROPIX (Ilustracija)
Foto: Goran Šebelić/CROPIX (Ilustracija)

Policija će pojačano nadzirati vozače tijekom Martinja, čuvajte se velikih kazni ali i nesreća

Nadzor vozača odvijat će se na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća uzrokovanih alkoholomPredstojećeg martinjskog vikenda, kao i svake godine, policija će pojačano nadzirati vozače u sklopu akcije "Martinje", posebice kada je u pitanju vožnja pod utjecajem alkohola. Poznato je, naime, da se za blagdan Sv. Martina četso popije čašica više, no u tom slučaju ne bi trebalo koristiti automobil ili bi vožnju trebalo prepustiti nekome tko nije konzumirao alkoholna pića. Na taj se način mogu ne samo izbjeći rigorozne kazne već i spriječiti nesreće koje mogu dovesti i do gubitka ljudskih života, s obzirom da je alkohol, kako kažu u policiji, jedan od četiri glavne ubojice u prometu.

Stoga je policioa izdala savjete vozačima te najavila što će i kako kontrolirati tijekom martinjskog vikenda.

Uspostava brojnih kontrolnih punktova

- Od 10. do 12. studenog 2023. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta („Martinja“) i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola - kažu u bjelovarsko-bilogorskoj PU.

Nadzor vozača odvijat će se na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.

U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica... Dakle, nikako se ne isplati riskirati.

Lani 697 pijanih vozača tijekom Martinja

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati, kada je na samo „Martinje“ te vikende prije i poslije, na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 7 495 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 697 vozača, a osam vozača odbilo je alkotestiranje.

Također, devet vozača na preliminarnom testiranju na droge bila su pozitivna, dok su 33 odbila testiranje na droge.  Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnim skupinama od 18 do 24 godine i od 31 do 40 godine - po 160 vozača.  

Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg - 291 vozač, dok je koncentracija veća od 1,50 g/kg utvrđena kod 141 vozača.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!