Fotografija: Temperature u Hrvatskoj past će do -15 stupnjeva/Foto: Unsplash
Galerija
Temperature u Hrvatskoj past će do -15 stupnjeva/Foto: Unsplash

Polarni val ulazi u Hrvatsku, opasan je po zdravlje. Evo preporuka kako se sačuvati

Državni hidrometeorološki zavod zbog polarnog je vala izdao i posebno upozorenje, a HZJZ i preporuke za građane o ponašanju tijekom trajanja ledenog vala jer može izazvati ozbiljne posljedice za ljudsko zdravljeOluja Filomena koja je prošli tjedan zahvatila Španjolsku doslovno je zaledila glavni grad Madrid s velikim količinama snijega i ekstremno niskim temperaturama.

Naime, u nekim dijelovima Španjolske temperature su pale i do -36 °C, a snijeg koji je prekrio Madrid i došao do visine od čak pola metra bio je prvi koji je pao u glavnom gradu u posljednjih 10 godina, a toliko puno nije ga napadalo u posljednjih 50 godina. 

Ciklona se posljednjih dana prošla Sredozemlje i sada je već zahvatila istok Balkana. Meteorolozi očekuju kako će jedan dio ovog polarnog vala sada zahvatiti i Hrvatsku jer će doći do povlačenje hladnog zraka iz polarnog kruga prema jugu. 

Temperature su se jutros spuštale i do -8 stupnjeva, a kako će sljedeći dana polarni val biti sve bliže, temperature će sve više padati. Već ove noći sa srijede na četvrtak temperature će se u određenim dijelovima Hrvatske spustiti i do -16 stupnjeva, a temperature ispod ništice očekuju se čak i uz obalu. Vrhunac ledenog vala očekuje se tijekom vikenda. 

Ono što je dobro jest da nas neće zatrpati snijeg kao što je to bilo u Madridu, ali u četvrtak je moguć mjestimični snijeg i stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. 

Državni hidrometeorološki zavod zbog polarnog je vala izdao i posebno upozorenje, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo i preporuke za građane o ponašanju tijekom trajanja ledenog vala jer on može izazvati ozbiljne posljedice za ljudsko zdravlje

Temperature u Hrvatskoj pas će do -15 stupnjeva/Foto: Unsplash
Temperature u Hrvatskoj pas će do -15 stupnjeva/Foto: Unsplash

"Hladni valovi koje karakterizira pad temperature na određenom području u određenom vremenskom razdoblju uobičajena su pojava tijekom zimskih mjeseci te kao takvi mogu imati štetne posljedice po ljudsko zdravlje. Dok će se zdrava populacija srednje životne dobi lakše prilagoditi novonastalim vremenskim uvjetima, kronični bolesnici s kardiovaskularnim bolestima i bolestima dišnog sustava te osobe starije i mlađe životne dobi teže će podnositi niske temperature.

Skupini ozljeda hladnoćom pripadaju sniženje tjelesne temperature (hipotermija) i žarišne ozljede mekih tkiva uzrokovane smrzavanjem (smrzotina) ili bez smrzavanja (ozebline, rovovsko stopalo i promrzline). Podložnost navedenim ozljedama je povećana u stanjima iscrpljenosti, izgladnjelosti, dehidracije, hipoksije i dodira s vlagom ili metalom. U osobitoj su opasnosti od ovakvih ozljeda osobe pod utjecajem droga ili alkohola.

Preporuke HZJZ-a:

1. NE BORAVITE DUGO NA OTVORENOM

Izbjegavajte izlazak u jutarnje ili noćne sate kada su temperature najniže. Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu da se prekine boravak na hladnoći. Također izbjegavajte sve aktivnosti koje mogu uzrokovati brzo umaranje i izazvati ubrzano disanje pri niskim temperaturama. Ako vam grijanje nije dostupno, kao privremeno rješenje možete provoditi vrijeme u trgovačkim centrima.

2. OBVEZNI KAPA, ŠAL I RUKAVICE

Ako ne možete izbjeći izlazak na hladnoću, zaštitite glavu kapom, jer se 30 % topline gubi iz područja glave. Ruke zaštitite rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka. Lice i usnice zaštitite kremom i balzamom za usnice.

3. PRIPAZITE NA ODJEĆU I OBUĆU

Odjenite više slojeva tople, ne preuske, odjeće po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Izuzetno je važna obuća otporna na vlagu. Izbjegavajte neudobnu obuću visokih potpetica radi smanjenja rizika od pada i ozljeda.

4. BUDITE U KONTAKTU SA STARIJIMA

Starije osobe, osobito kronični bolesnici, zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. U hladnim mjesecima održavajte redoviti kontakt sa starijim osobama i osigurajte da uvijek uza sebe imaju osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.

5. ŠTO UČINITI U SLUČAJU OZLJEDE UZROKOVANE HLADNOĆOM?

U slučaju pojave početnih simptoma hipotermije ili ozeblina (trnci u prstima, smanjen osjet prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol) potrebno je u što kraćem roku potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postupno ugrijavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporučuje se konzumirati tople bezalkoholne napitke (čaj, juhe) te potražiti stručnu medicinsku pomoć kod nadležnog liječnika".