Fotografija: Tomislav Kukec/MojPortal
Tomislav Kukec/MojPortal

Polarne hladnoće okovale zemlju: "Daruvar jutros bio najhladniji grad u Hrvatskoj"

Najavljeno zahlađenje stiglo je u srijedu u punoj snazi u sjeverozapadne krajeve zemlje a, barem što se ovog tjedna tiče, danas bi trebao biti najhladniji dan, kažu meteoroloziS temperaturom od čak 9.6 stupnejva Celzijevih ispod ništice, Daruvar je jutros u sedam sati bio najhladniji grad u Hrvatskoj. Hladnije je bilo samo na Zavižanu, gdje se temperatura spustila na 11.2 stupnja ispod nule, dok je toplije bilo čak i u poslovično hladnim predjelima Like i Gorskog Kotara. 

U Bjelovaru je u sedam ujutro izmjereno 6.6, odnosno tri stupnja Celzijeva više nego u Daruvaru. Kutina se "grijala" na -5, a Daruvaru se na stupanj približio Lipik u kojem je ujutro bilo -8.6 stupnjeva. 

Sija "zubato" sunce

Posljedice su to najavljivanog vala velike hladnoće koji je zahvatio Hrvatsku još krajem nedjelje, a nastavit će se čitavog ovog tjedna. No, prema aktualnim podacima upravo bi danas trebao biti najhladniji dan tjedna. 

Unatoč hladnoći, vrijeme je uglavnom lijepo. U Daruvaru sija "zubato sunce", sunčano i djelomice oblačno je i u ostatku Sjeverozapadne Hrvatske, a za razliku od utorka kada su se vozači i pješaci klizali na zaleđenim pločnicima i prometnicama, te morali strugati led sa stakala svojih automobila, leda jutros nema. Meteorolozi pojašnjavaju kako je razlog zašto jutros nismo čistili svoja vjetrobranska stakla te nema poledice u tomu što nema vlage pa se i nema što smrznuti. 

U većini krajeva u ostatku dana bit će pretežno sunčano, javljaju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. Prijepodne u Gorskom kotaru i Lici te djelovima središnje i istočne Hrvatske umjereno do pretežno oblačno uz postupno kidanje naoblake. U Slavoniji ponegdje magla. Mjestimice je u Gorskoj Hrvatskoj moguća pokoja pahulja snijega. Vjetar uglavnom slab, tek ponegdje do umjeren sjeveroistočni, a na Jadranu slaba i umjerena, mjestimice još jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura između -3 i 2, na Jadranu od 6 do 12 °C.

Temperatura će polako rasti

Slično vrijeme očekuje se i u četvrtak. Pretežno sunčano, ujutro na istoku mjestimice magla i niska naoblaka, a prema kraju dana na sjeveru jače naoblačenje. Vjetar uglavnom slab, navečer ponegdje umjeren zapadni i sjeverozapadni. Na Jadranu slaba i umjerena bura, pokraj dana u jačanju. Najniža jutarnja temperatura između -10 i -5, na Jadranu od 0 do 6 °C, mjestimice na sjeveru malo niža. Najviša dnevna temperatura između -1 i 4, na Jadranu od 7 do 12 °C.

Krajem ovog tjedna temperature će se postupno povećavati pa bi nas u našem kraju u ponedjeljak, iako su dugoročne prognoze manje pouzdane, moglo dočekati čak i ugodnih deset stupnjeva iznad nule.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!