Fotografija: Grafit uvredljivog sadržaja upućen Ivani Mijoč Ambroš/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Grafit uvredljivog sadržaja upućen Ivani Mijoč Ambroš/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

Pokraj vrtića u Daruvaru osvanuo ružan grafit o jednoj odgojiteljici: "Svi smo u šoku i tužni..."

"Ovo nije napad samo na mene, ovo je napad na ovu instituciju", rekla nam je ogorčena odgojiteljica Ivana Mijoč AmbrošGrafit uvredljivog, ružnog i uznemirujućeg sadržaja osvanuo je rano jutros na ogradi pokraj ulaza u Dječji vrtić Vladimir Nazor u Daruvaru. 

Na meti se našla odgojiteljica tog vrtića Ivana Mijoč Ambroš koju je za sada još nepoznata osoba nazvala "kujom koja ne voli bolesnu djecu".

Uvredljivi grafit na ogradi pokraj ulaza u vrtić/Foto: Privatni album
Uvredljivi grafit na ogradi pokraj ulaza u vrtić/Foto: Privatni album

- Zapravo sam jako tužna. Mogu razumjeti nekakvu tuđu nevolju, ali ne mogu razumjeti zločestoću i bezobrazluk. Jednostavno ne mogu vjerovati da postoje takvi ljudi. Policija je napravila svoje, izuzela snimke nadzornih kamera i traži osobu koja je to učinila. Svi u vrtiću su mi pružili podršku, što mi je stvarno jako bitno, a sada neka institucije rade svoj posao. Samo bih htjela reći da sam danas ja meta, a sutra će, nažalost, to biti neka druga moja kolegica. Jako puno ljudi ne zna kakav mi posao zapravo radimo - rekla nam je odgojiteljica Ivana Mijoč Ambroš koja smatra da je povod ovakvom činu vjerojatno nekakvo nezadovoljstvo roditelja.

Odgojiteljica Ivana Mijoč Ambroš/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Odgojiteljica Ivana Mijoč Ambroš/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

- Mi u našoj vrtićkoj skupini imamo petero djece s teškoćama u razvoju, i kolegica i ja, kao i sve druge kolegice dajemo sve od sebe. No, mi smo samo odgojitelji, a ne edukacijski rehabilitatori - istaknula je Ivana dodajući kako bi voljela da ako netko ima nekakav problem, slobodno dođe u vrtić i porazgovara s njom.

Kolegice stale u obranu

- Ovo nije napad samo na mene, ovo je napad na ovu instituciju - rekla nam je na kraju ogorčena Ivana Mijoč Ambroš.

U obranu svoje kolegice stale su i ostale odgojiteljice u Dječjem vrtiću Vladimir Nazor koje smatraju da je ovo omalovažavanje struke i napad na svakog odgojitelja ove ustanove.

- Sve smo u šoku. Ovo je zaista žalosno, tužno i jadno. To je napad i omalovažavanja cijele struke, svih nas - poručuju odgojiteljice koje nam kažu kako daju maksimum od sebe za djecu, no pojedini roditelji jednostavno ne žele čuti da njihovo dijete ima poteškoće i da mu, primjerice, treba asistent. Osim toga, kažu nam, boli ih i to što ih neki roditelji doživljavaju kao "tete čuvalice" kod kojih njihova djeca provedu veći dio dana. 

Razgovarali smo i s majkom čija djeca idu u vrtićku skupinu koju vodi Ivana i njezina kolegica.

- Ja sa Ivanom stvarno nemam nikakvih problema. Sin mi je imao težu adaptaciju i svaki dan mi je znala javiti kako mu ide, slati fotografije i ohrabrivati me. Meni se njezin pristup sviđa, realna je i staložena. Ja imam blizance, dečka i curicu. Oni su stvarno različiti, a Ivana se svakome od njih prilagodi točno onako kako treba - rekla nam je Dajana Kuntin.

Morali su reagirati

Za komentar cijele ove neugodne situacije zamolili smo i v.d. ravnateljice vrtića Branu Šebu koja nam je rekla da je osobno zatečena s tim činom.

- Ne mogu vjerovati da si je netko uzeo za pravo tako nešto napraviti. Žao nam je zbog toga. Mi kao ustanova u svakoj dobnoj skupini imamo veliki broj djece s poteškoćama. Dobili smo od Grada Daruvara ove godine sedam asistenata za sve naše skupine od srednjih do najstarijih - rekla nam je Brana Šeba napominjući kako je pozvana policija i obaviješten Grad Daruvar kao osnivač, a grafit je u međuvremenu prebojan.

V.d. ravnateljice Brana Šeba/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
V.d. ravnateljice Brana Šeba/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

- Iako taj grafit nije bio napisan na našoj ogradi, morali smo reagirati jer svatko tko je danas dolazio u vrtić mogao je to vidjeti. Svi smo se zbog toga ružno osjećali. Nadam se da će policija pronaći osobu koja je to napravila - kazala nam je na kraju Brana Šeba dodajući kako su oni kao vrtić otvoreni za sve i ukoliko netko ima bilo kakvih pritužbi na njihov rad, neka dođe kod njih da to riješe kao ljudi, a ne na ovakav ružan način.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas Facebooku!