Fotografija: Lucijina borba za život potaknula je mnoge da promisle i pomognu koliko moguFoto: Dragan Matic/Cropix, Grad Daruvar, Privatni album
Galerija
Lucijina borba za život potaknula je mnoge da promisle i pomognu koliko moguFoto: Dragan Matic/Cropix, Grad Daruvar, Privatni album

POKAZALI VELIKO SRCE 83 Daruvarčana dalo krv u nadi da će postati Lucijin donor koštane srži

"Lucijina priča potaknula je mnoge da se jave. Pretpostavljam da je to zato što bez njezine priče ne bi možda shvatili da iza te teške bolesti stoji ljudsko lice, naša sugrađanka kojoj je potrebna pomoć", kaže Milada SofkaDaruvarčani su se u velikom broju odazvali akciji uzimanja uzoraka krvi koju je u srijedu organizirala Liga protiv raka Daruvar, a provela Zaklada Ana Rukavina.

Riječ je o uzimanju uzoraka krvi nakon čega darivatelji ulaze u Hrvatski registar krvotvornih matičnih stanica, odnosno potencijalni darivatelji koštane srži ili matičnih stanica.

"Zahvalni smo!"

- Izuzetno smo zadovoljni, pojavilo se i više ljudi od onih koji su se prijavili. Ukupno je od 14 - 16 sati, dakle u samo dva sata, u prostoru Crvenog križa krv za uzorkovanje dalo 83 građana i mi smo im na tome jako zahvalni! - rekla nam je predsjednica Lige Milada Sofka. 

Foto: Dragan Matic/Cropix


 
Foto: Dragan Matic/Cropix  

Val dobrote krenuo je nakon životne ispovijesti mlade Daruvarčanke Lucije Živković koja se već tri godine bori s izuzetno rijetkim oblikom raka, kožnim limfomom kakvog ni hematolozi u Europi nisu imali priliku vidjeti više od pet puta u povijesti.

Luciji je potrebna transplantacija koštane srži no, kako nema srodnih darivatelja, uzda se u Registar dobrovoljnih davatelja matičnih stanica i koštane srži, kroz koji će se, uvjerena je, pronaći adekvatan donor.

Lucija ima povišenu temperaturu

Ova hrabra mlada žena posljednjih dana ponovno vodi bitku s limfomom, povećana joj je tjelesna temperatura i ne osjeća se dobro. No, njezina je borba za život potaknula mnoge da promisle i pomognu koliko mogu. Lucija se nada da će uzorci krvi, među kojima su i oni prikupljeni u Daruvaru, možda pomoći njoj, ali i drugima. Jer, ako se utvrdi da je netko adekvatan donor, bit će pozvan. I tako će, sasvim malom ali velikom gestom, spasiti nečiji život. 

Lucija Živković/ Foto: Privatni album
Lucija Živković/ Foto: Privatni album

- Zbog toga svima veliko hvala. Uistinu nismo očekivali ovoliko veliki odaziv. Lucijina priča potaknula je mnoge da se jave. Pretpostavljam da je to zato što bez njezine priče ne bi možda shvatili da iza te teške bolesti stoji ljudsko lice, naša sugrađanka kojoj je potrebna pomoć, ali i brojni drugi za koje i ne znamo, a koji se bore s teškom bolešću - zaključuje Milada Sofka.

Milada Sofka predsjednica Lige protiv raka Daruvar
Milada Sofka predsjednica Lige protiv raka Daruvar

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!