Fotografija: Hrvatska je na začelju ljestvice /Foto: ECDC
Galerija
Hrvatska je na začelju ljestvice /Foto: ECDC

Pogledajte tablicu: Cijepljenje izrazito smanjuje smrtnost od Covida-19

Hrvatska je pri dnu ljestvice po postotku cijepljenih, a manje imaju samo Bugarska, Rumunjska i Slovačka. Također je pri vrhu po broju umrlihUsporedni podaci o procijepljenosti i broju umrlih na milijun stanovnika u zadnja dva tjedna (klikni za povećanje) /Foto: ECDC
Usporedni podaci o procijepljenosti i broju umrlih na milijun stanovnika u zadnja dva tjedna (klikni za povećanje) /Foto: ECDC

Situacija s pandemijom je teška u cijeloj Europskoj uniji i mnoge su države suočene s novim izazovima kako zaustaviti brzo širenje virusa. Međutim, za razliku od istog razdoblja prošle godine, smrtnost od virusa je značajno manja, ali samo u državama koje imaju visok postotak procijepljenosti.

Mala procijepljenost, velika smrtnost

Tablica s podacima o procijepljenosti i broju umrlih na milijun stanovnika u zadnja dva tjedna jasno dokazuje vezu između cijepljenja i broja smrtnih slučajeva. U državama gdje je procijepljenost mala, najveća je smrtnost, dok je u onima koje imaju veći postotak cijepljenih s obje doze, smrtnost znatno manja, piše Jutarnji list.

U Bugarskoj gdje je procijepljenost s obje doze samo 29 posto, u zadnja dva tjedna je na milijun stanovnika umrlo 325 osoba. U Irskoj gdje je cijepljeno preko 93 posto punoljetnog stanovništva, od Covida-19 je u zadnja dva tjedna umrlo 15 osoba na milijun stanovnika. U isto vrijeme na Malti, gdje je 92 posto cijepljenih, smrtnost je - nula.

Hrvatska je pri dnu ljestvice po postotku cijepljenih s dvije doze, a manje imaju samo Bugarska, Rumunjska i Slovačka. Ali je pri vrhu po broju umrlih u dva tjedna na milijun stanovnika. Veću smrtnost imaju samo Bugarska, Rumunjska i Litva.

U Hrvatskoj, gdje se cijepilo 55 posto punoljetnih, na milijun stanovnika umrlo je 168 osoba u zadnjih 14 dana. U Rumunjskoj je procijepljenost 43 posto, a u istom je razdoblju umrlo 267 zaraženih na milijun stanovnika.

Pun zaraženih, malo mrtvih

Belgija ovih dana ima izrazito veliki broj zaraženih, ali smrtnost na milijun stanovnika je na razini od 29 osoba. Ta je smrtnost gotovo deset puta manja nego u isto vrijeme prošle godine, a stručnjaci to pripisuju upravo cijepljenju. Belgija je procijepila 87 posto punoljetnog stanovništva.

Masovno cijepljenje po punktovima/ Foto: Deni Marčinković
Masovno cijepljenje po punktovima/ Foto: Deni Marčinković

I u Nizozemskoj, gdje su zbog mjera ograničenja kretanja izbili i nasilni prosvjedi, visok je broj novozaraženih, ali je smrtnost znatno manja nego u državama gdje je procijepljenost niža, piše Jutarnji list.

U Nizozemskoj je procijepljeno 81 posto punoljetnog stanovništva, a smrtnost u dva tjedna na milijun stanovnika je 17 - otprilike deset puta manja nego u Hrvatskoj ili gotovo dvadeset puta manja nego u Bugarskoj.