Fotografija: Nakon što je krenula i muzika, ples je odmah bio lakši/Foto: Daria Marković
Galerija
Nakon što je krenula i muzika, ples je odmah bio lakši/Foto: Daria Marković

Pogledajte kako su profesionalni plesački duo, Ana i Hrvoje, podigli Daruvarčane na noge

"Volim ples. Oduševljena sam da se u Daruvaru uopće pojavila takva mogućnost da možemo naučiti ispravno plesati", kaže Mirjana SvatošOdržane su sada već treće plesne radionice pod nazivom „Ples te pokreće“ u subotu od 10 do 12 sati ispod ginka kod daruvarskog Dvorca grofa Jankovića, a koje održavaju Daruvarske mažoretkinje i zagrebački Plesni studio Fever u sklopu projekta „Revitalizacija Društveno-kulturnog centra Daruvar“.

Daruvarčani uče plesne korake/Foto: Daria Marković
Daruvarčani uče plesne korake/Foto: Daria Marković

Naime, plesne radionice su besplatne i otvorene za sve posjetitelje, a plesni duo iz Zagreba, Ana Šenhold i Hrvoje Kraševac dolaze jednom mjesečno u Daruvar i sve zainteresirane uče plesati latino plesove, salsu, bachatu, sambu, rumbu, engleski valcer, bečki valcer, disko folk, cha cha cha, ali i sve druge plesove koje će najavljivati svaki mjesec i tako punih godinu dana.

Plesni duo Ana i Hrvoje/Foto: Daria Marković
Plesni duo Ana i Hrvoje/Foto: Daria Marković

- Odaziv je solidan, iako bi nam se moglo pridružiti još građana. Najviše zasad radimo s mažoretkinjama jer nam slabo ostali zainteresirani dolaze. Uglavnom su to cure pa pozivamo muške da nam se pridruže. Radionice su koncipirane da i oni koji su apsolutni početnici i koji nikada nisu plesali, mogu pratiti radionicu i da se svi dobro zabavimo - rekla nam je Ana Šenhold.

Razni plesovi

Prva plesna radionica održana je online preko platforme Zoom, a na prošloj, koja je bila održana u prostoru Društveno-kulturnog centra Daruvar, prisustvovalo je, uz mažoretkinje, četvero Daruvarčana. Na ovoj trećoj vidljiv je ipak malo veći odaziv.

Daruvarčani na trećoj plesnoj radionici/Foto: Daria Marković
Daruvarčani na trećoj plesnoj radionici/Foto: Daria Marković

- Do sad smo radili salsu, bachatu kao karipske latino plesove, ali i jive iz latinoameričkih plesova i merengue. Na trećoj radionici plešemo sambu i cha cha cha. Dosta je živ ritam i svaki put učimo druge plesove. Pošto radionica traje dva sata, svaki sat radimo drugi ples. Mažoretkinje rade bez štapa i uče plesne korake koji će njima biti korisni da ih možda uvrste u svoju koreografiju i prošire svoj plesni aranžman - ističe Ana.

Profesionalni plesački duo

Važno je naglasiti da nije obavezan dolazak na svaku plesnu radionicu i da se uvijek može priključiti novih zainteresiranih sudionika. Čak se može doći i u pola radionice, ako netko ne stigne na sami početak. Isto tako, dovoljno se udobno obući i ponijeti bocu vode. Upitali smo Anu koliko se dugo bavi plesom i od kud tako velika ljubav prema njemu.

- Plešem od osme godine, a u Plesnom studiu Fever sam već skoro šest godina. Prije sam bila u Daruvarskim mažoretkinjama te sam u srednjoj školi prešla na standardne i latinoameričke plesove, a tijekom studiranja sam prešla u Zagrebačke mažoretkinje. Potom sam otkrila salsu i od 2015. godine sam u Feveru - kaže nam Ana.

Plesni duo iz Zagreba, Ana Šenhold i Hrvoje Kraševac/Foto: Daria Marković
Plesni duo iz Zagreba, Ana Šenhold i Hrvoje Kraševac/Foto: Daria Marković

Hrvoje se plesom bavi čak 31 godinu, od svoje devete godine, a upitali smo ga kako mu se sviđa plesne radionice održavati u Daruvaru i je li mu ovo prvi put da je u Daruvaru.

Ana i Hrvoje pokazuju plesne korake/Foto: Daria Marković
Ana i Hrvoje pokazuju plesne korake/Foto: Daria Marković

- Super mi je u Daruvaru. Pomalo postajem i domaći. Kada sam se aktivno bavio sportskim plesom, u Daruvaru su održavani turniri pa mi ovo nije prvi put da sam ovdje. Uvijek se veselim raditi s mlađom populacijom. Dobivamo dobre povratne informacije od sudionika i svi bi voljeli da se radionice češće održavaju. Uvijek slušamo prijedloge i želje sudionika, ako nešto žele posebno naučiti, ali imamo i osmišljen plan za buduće radionice koje uključuju sve latino plesove, standardne i društvene plesove življeg ritma - kaže nam Hrvoje Kraševac, vlasnik i voditelj Plesnog studija Fever.

Poziv zainteresiranima

Kako smo prethodno napisali, većinu na plesnim radionicama čine Daruvarske mažoretkinje.

- Sveukupno nas je preko 35 članica, a na trećoj plesnoj radionici su juniori i kadeti, kojih je oko 25. Treba naglasiti da osim što su pretežno mažoretkinje na radionicama, ona je otvorena za sve, a mažoretkinjama je radionica dio treninga. Profesionalni plesači im daju osnovu plesnih pokreta koju im ja ne mogu dati. S obzirom da je dosta vruće, a i želimo privući veći broj ljudi, ovu smo za razliku od prethodne organizirali na otvorenom kako bi nas građani primijetili i pridružili nam se - kaže Ivana Bedi, voditeljica Daruvarskih mažoretkinja i dodaje da će iduće radionice biti najavljene na Facebook stranici Društveno-kulturnog centra.

Lorena Tutić/Foto: Daria Marković
Lorena Tutić/Foto: Daria Marković

- Mažoretkinjama se bavim već devet godina, a spoj sa različitim plesovima je jako zanimljiv jer neke plesne korake koje naučimo na radionicama iskoristimo u našoj koreografiji. Stalno radimo nove koreografije, a uz pomoć i savjete profesionalnih plesača nam je to jako korisno za pripremu za online turnir koji će se održati 26. lipnja - rekla nam je Lorena Tutić koja trenira kadetkinje.

Oduševljene Daruvarčanke

Trećoj plesnoj radionici pridružile su se i dvije Daruvarčanke kojima je ovo prvi put da sudjeluju na plesnim radionicama.

U plesu/Foto: Daria Marković
U plesu/Foto: Daria Marković

- Volimo ples. Oduševljene smo da se u Daruvaru uopće pojavila takva mogućnost da možemo naučiti ispravno plesati s nadom da će se u Daruvaru ponovno početi plesati kao što se nekada plesalo. Pripadam skupini koja je naučila plesati Stroll Dance, a oduševljene smo i veselimo se Rockabilly festivalu - ističe Mirjana Svatoš.

- Volimo učiti nove stvari što je jako važno za tijelo i duh. Od malih nogu mi je to usađeno jer je moj otac puštao gramofonske ploče - dodaje Nikolina Mlinac.