Fotografija: Volonteri Caritasa kombijima odvoze donacije na ugroženo područje / Foto: fra Marko
Galerija
Volonteri Caritasa kombijima odvoze donacije na ugroženo područje / Foto: fra Marko

VIDEO U Bjelovaru na jednom mjestu skupili 45 tona donacija...

Ravnatelj Caritasa Župe sv. Antuna Padovanskog fra Marko Pustišek rekao nam je da je već prvog dana, točnije u utorak poslijepodne, oko 500-tinjak obitelji svoj prilog donijelo je u Ivanovčansku ulicu, u kojoj djeluje CaritasCaritas Župe sv. Antuna Padovanskog u Bjelovaru, baš kao i mnoge institucije te udruge diljem Lijepe naše, svega nekoliko sati nakon razornog potresa pokrenuo je akciju prikupljanja humanitarne pomoći za stradale. Ravnatelj Caritasa fra Marko Pustišek rekao nam je da je već prvog dana, točnije u utorak poslijepodne, oko 500-tinjak obitelji svoj prilog donijelo je u Ivanovčansku ulicu, u kojoj djeluje Caritas.

Volonteri Caritasa

- Ukupno je prikupljeno oko 45 tona odjeće, obuće, hrane i drugih potrepština, od kojih je 25 tona prikupljeno prvog dana. Put potresom pogođenih prostora u srijedu su se sa šest kombija i samostanskim automobilom zaputili većinom mladi župljani te njihovi roditelji, odnosno volonteri Caritasa, koji su odvezli upravo tih 25 tona priloga -  istaknuo je fra Marko Pustišek. 

Samo prvog dana skupljanja pomoći oko 500-tinjak obitelji je svoj prilog donijelo u Caritas / Foto: fra Marko
Samo prvog dana skupljanja pomoći oko 500-tinjak obitelji je svoj prilog donijelo u Caritas / Foto: fra Marko

Pored njih, mnogi drugi Bjelovarčani također su se samoinicijativno javili i zaputili se prema Petrinji i okolnim mjestima gdje borave već nekoliko dana i pomažu vojsci i domaćem stanovništvu prekrivati oštećene kuće. 

Količine doniranih stvari doista su nevjerojatne / Foto: Deni Marčinković
Količine doniranih stvari doista su nevjerojatne / Foto: Deni Marčinković

- Sutra, odnosno u subotu, minimalno još šest kombija ponovno će se zaputiti prema Baniji kako bi prevezli ostatak prikupljene pomoći. U prvom valu potrepštine smo dopremili u Mošćenicu, mjesto pokraj Petrinji, u kojem do tog trenutka lokalni stanovnici još nisu bili dobili pomoć. U kontaktu smo s volonterima na terenu koji trenutno skupljaju adrese najpotrebitijih, te se nadam da ćemo preostalu pomoć dostaviti direktno njima, kazao je fra Marko Pustišek i zahvalio se svima koji su na bilo koji način priključili ovoj akciji jer, kako kaže, bez njih svega toga ne bi bilo. 

Slaganje i sortiranje

Osim što su pomoć odvezli u potresom pogođena područja, mladi okupljeni oko Župe sv. Antuna Padovanskog cijelo vrijeme pomagali su slagati i sortirati prikupljanu pomoć, a kako je to izgledalo možete vidjeti u video koji su izradili. 

Volonteri Caritasa razvrstavaju donacije / Foto: fra Marko
Volonteri Caritasa razvrstavaju donacije / Foto: fra Marko

Ako i dalje ima ljudi koji mogu i žele donirati svoj prilog, Caritas Župa sv. Antuna Padovanskog u Bjelovaru stoji im na raspolaganju, a konkretne informacije objavit će na svojoj Facebook stranici. 

Pogledajte video prikupljanja, prijevoza i dijeljenja pomoći potrebitima kojeg je snimio Caritas Župe sv. Antuna Padovanskog u Bjelovaru: