Fotografija: Foto: KU Mato LOvrak
Galerija
Foto: KU Mato LOvrak

Pogledajte film Vlak u snijegu u Velikom Grđevcu na znakovnom jeziku: "Svi su pozvani"

Osim za osobe s oštećenjima sluha, projekcija na koju su svi dobrodošli, prilagođena je i za slijepe i slabovidne osobe. Dan kasnije, na rasporedu je i radionica „Film svima svugdje“Idućeg tjedna u Velikom Grđevcu započinje provedba međunarodnog projekta „Osjeti knjigu riječ po rič“. U sklopu ove priče u idućih šest mjeseci zajedničke aktivnosti provodit će županijska Kulturna ustanova „Mato Lovrak“ i Udruga „Sretna škola“ iz Širokog Brijega, koja djeluje u sklopu tamošnje Prve osnovne škole, za što im je Ministarstvo kulture i medija RH odobrilo 25 tisuća eura. Ukupna vrijednost projekta je 43 tisuće eura.

Kako je najavila Zvjezdana Galkowski, ravnateljica KU „Mato Lovrak“, idućeg četvrtka u planu je održavanje Okruglog stola o inkluzivnim knjižnicama u osnovnim školama, na kojemu će biti predstavljena praksa knjižnice Prve osnovne škole iz Širokog Brijega i knjižnica škola Bjelovarsko-bilogorske županije te Kviz „Riječ po rič“. Tim povodom u Veliki Grđevac stižu članovi širokobriješke udruge i 15-ak njihovih učenika, članova njihova čitateljskog kluba.

Svi su dobrodošli

Iste večeri, u Lovrakovom centru od 21 sat bit će održana projekcija filma „Vlak u snijegu“, i to inkluzivna verzija, odnosno ona prevedena na hrvatski znakovni jezik, koja je nastala u sklopu projekta „Film svima“. Osim za osobe s oštećenjima sluha, prilagođena je i za slijepe i slabovidne osobe. Dan kasnije, na rasporedu je i radionica „Film svima svugdje“. Organizatori poručuju kako su na projekciju svi dobrodošli.

Lovrakov centar opet će biti poprište zanimljivih događanja/Foto: KU Mato Lovrak
Lovrakov centar opet će biti poprište zanimljivih događanja/Foto: KU Mato Lovrak

Ove aktivnosti tek su djelić onoga što u sklopu provedbe projekta „Riječ po rič“ planiraju kulturnjaci iz Hercegovine i Velikog Grđevca. U planu je i nabava informatičke opreme za provedbu projektnih aktivnosti, knjiga na Brailleovom pismu za slijepe i slabovidne te info ploče taktilnog reljefnog tipa koja će biti postavljena u Lovrakovom centru u Velikom Grđevcu.

Ravnateljica KC-a 
Ravnateljica KC-a "Mato Lovrak" Zvjezdana Galkowski najavljuje zanimljiva događanja/Foto: MojPortal

- Partner iz Širokog brijega u sklopu projekta pokrenut će školski radio, pa je predviđena i kupnja radijske opreme. U planu je i nekoliko zajedničkih radionica. Osim filmske, imat ćemo i radionicu izrade tijesta i pečenja kruha u krušnoj peći, dok ćemo u Širokom Brijegu izrađivati makete mlina i vlaka te lutkice i nakit od komušine – kaže Zvjezdana Galkowski koja je zahvalila Javnoj ustanovi Razvojnoj agenciji Bjelovarsko-bilogorske županije na pomoći u izradi ovog projekta.

Jačanje prekogranične suradnje

Inače, projekt „Riječ po rič“ jedan je od 88 projekata, odabranih među 350 projektnih prijava koje su pristigle na Javni poziv za provedbu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu. Cilj ovog programa je jačanje prekogranične suradnje kroz gospodarsku, socijalnu i demografsku revitalizaciju pograničnog područja te pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, a jedna od zajedničkih aktivnosti bit će edukacija u pripremi i provedbi projekta financiranih iz EU fondova i programa.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!