Fotografija: Članovi Društva multiple skleroze BBŽ/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Članovi Društva multiple skleroze BBŽ/ Foto: Deni Marčinković

Pod sloganom "Hodaj za one koji to ne mogu" u Bjelovaru obilježen Svjetski dan bolesti s tisuću lica

Ukoliko se bolest ne liječi itekako može narušiti kvalitetu života oboljelih. U Republici Hrvatskoj ima oko šest i pol tisuća oboljelih koji se liječe, kazala je neurologinja GržinićU organizaciji Društva multiple skleroze Bjelovarsko-bilogorske županije i neurološkog odjela Opće bolnice Bjelovar danas je obilježen Svjetski dan multiple skleroze. Članovi društva, kao i oboljeli od ove teške bolesti pod sloganom Hodajmo za one koji to ne mogu, simbolično su prošetali središnjim gradskim parkom.

Hodaj za one koji to ne mogu/ Foto: Deni Marčinković
Hodaj za one koji to ne mogu/ Foto: Deni Marčinković

- Cilj nam je senzibilizirati javnost te ukazati na probleme, poteškoće, ali i mogućnosti oboljelih od multiple skleroze. Ova aktivnost organizirana je u okviru programa Zajedno do kvalitetnijeg života koji financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Upravo danas završava provedba prve od tri godine, koliko program traje, a mjesečno financiranje iznosi 150 tisuća kuna. Udruga trenutno okuplja 84 osobe s područja naše županije, a zaposleno je 11 osobnih asistenata te jedan fizioterapeut, ali su naše potrebe nažalost puno veće. Imamo korisnike na listi čekanja, kojima je ta usluga nužna, međutim projekti financirani iz državnog proračuna, kao niti iz EU fondova, ne omogućavaju nam njihovo uključivanje, odnosno zapošljavanje novih asistenata, istaknula je Milijana Martinović, voditeljica projekata i programa DMS BBŽ-a.

Milijana Martinović/ Foto: Deni Marčinković
Milijana Martinović/ Foto: Deni Marčinković

Doktorica Tihana Gržinić, v.d. voditeljica Odjela neurologije u bjelovarskoj bolnici uoči same šetnje gradom održala je i stručno predavanje članovima udruge te njihovim obiteljima. Prema njenim riječima, ova bolest najčešće oboljele zahvaća oko 30-te godine života i to nešto češće žene.

Bolest s 1000 lica

- Radi se o bolesti s tisuću lica koja se može prezentirati smetnjama vida, poremećajima ravnoteže, i motorike, kao i kontrole sfinktera, kognitivnom disfunkcijom, seksualnom disfunkcijom te mnogim drugim oblicima. Ukoliko se bolest ne liječi itekako može narušiti kvalitetu života oboljelih. U Republici Hrvatskoj ima oko 6 i pol tisuća oboljelih koji se liječe, kazala je neurologinja Gržinić.

Tihana Gržinić/ Foto: Deni Marčinković
Tihana Gržinić/ Foto: Deni Marčinković

Također, dodala je i to da oboljeli od multiple skleroze nisu u većem riziku glede možebitnih težih oblika bolesti uzrokovanih korona virusom, u odnosu na opću populaciju. 

MS i korona

- Nije zabilježen veći postotak intenzivnog liječenja niti smrtnih ishoda osoba oboljelih od MS-a. Preporuka Društva, ali i svjetska preporuka je Misli na druge i cijepi se, a oboljelima se mogu dati sva cjepiva. Međutim, oni koji su na drugoj liniji liječenja trebaju se posavjetovati s neurologom i tada bi možda preporuka bila genetska cjepiva, zaključila je Tihana Gržinić, dodavši da unatoč tome što nema registra oboljelih, procjena je da je u našoj županiji oko 200-tinjak oboljelih od ove bolesti. 

Društvo MS BBŽ i Odjel neurologije OB Bjelovar obilježili Svjetski dan multiple skleroze/ Foto: Deni Marčinković
Društvo MS BBŽ i Odjel neurologije OB Bjelovar obilježili Svjetski dan multiple skleroze/ Foto: Deni Marčinković