Fotografija: Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Galerija
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

Počinju Dani srpske kulture u Daruvaru: Od posnih pita, preko predstave, do radionice o vezu

„Ovo je treća godina kako održavamo Dane srpske kulture, a sva događanja su uvijek dobro posjećena“; kaže Nikolina Glodić, predsjednica daruvarskog Vijeća srpske nacionalne manjinePredavanjem „Post, tradicija i savremeno doba“ daruvarskog paroha Đorđa Teodorovića, u Daruvaru u srijedu, 3. srpnja, počinju Dani srpske kulture. Predavanje će se održati u Srpskom kulturnom centru „Isidor Dobrović“, počinje u 19 sati, a svi su dobrodošli. Kao i na sva ostala događanja koja će potrajati sve do početka idućeg tjedna, priča nam Nikolina Glodić, predsjednica daruvarskog Vijeća srpske nacionalne manjine koje je, uz SKD „Prosvjeta“, glavni organizator Dana srpske kulture.

- Ovogodišnje Dane otvaramo zanimljivim predavanjem o postu, a osim što će uživati u detaljima iz povijesti, svi koji dođu imat će priliku kušati neka od najukusnijih posnih jela koja će pripremiti naše domaćice, poput pite od kupusa, raznih kiflica i sličnog – kaže Glodić.

Različito nas spaja

Zanimljivo će biti i na ostalim događanjima, dodaje.

- Za svakoga smo pripremili ponešto. Tako je u petak u 19 sati na rasporedu zanimljiva radionica za najmlađe o ćirilici i latinici koju će voditi učiteljica Rada Božić, a cilj joj je naučiti djecu da nas i različitosti mogu spajati – tumači Nikolina Glodić.

Detalj s prijašnjih Dana srpske kulture/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Detalj s prijašnjih Dana srpske kulture/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

Za sve Daruvarčane i druge koji se za vikend zateknu u gradu Vijeće i „Prosvjeta“ u subotu pripremaju zanimljivu predstavu „Pokondirena tikva“ koju će izvesti amaterska dramska sekcija Udruge srpske nacionalne manjine Uranak iz Varaždina.

Učenje o kulturi

Posljednjeg dana manifestacije, u utorak 9. srpnja, na rasporedu je pak radionica o vezu koju će voditi Slavica Buzdum, dok će otac Luka Bosanac održati predavanje „Od konoplje do tkanine“.

- Ovo je treća godina kako održavamo Dane srpske kulture. Događanja su uvijek dobro posjećena, što je još jedan dokaz da svi možemo puno učiti o povijesti i kulturi srpskog naroda – kaže Glodić, dodajući kako se sva događanja osim predstave održavaju u Srpskom kulturnom centru, osim subotnje predstave koja će biti prikazana u Društveno-kulturnom centru Daruvar.

Foto: VSNM Daruvar
Foto: VSNM Daruvar

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!