Fotografija: Zamjena javne rasvjete trebala bi uštedjeti energiju, ali i novac/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Zamjena javne rasvjete trebala bi uštedjeti energiju, ali i novac/ Foto: Deni Marčinković

Počelo postavljanje nove rasvjete u Bjelovaru: "Uštede će se mjeriti u milijunima eura"

"Zamjenom rasvjete smanjit će se emisija CO2 i svjetlosno onečišćenje. Dakle, dobit ćemo bolju, moderniju, efikasniju i štedljiviju javnu rasvjetu", kaže HrebakPočela je modernizacija javne rasvjete u Bjelovaru, a radove je danas obišao i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Kako se moglo čuti tom prilikom, ukupno će se zamijeniti oko 4000 svjetiljki, a taj projekt vrijedan je oko 1,5 milijuna eura.

Dnevno će se zamijeniti između 60 i 90 svjetiljki/ Foto: Deni Marčinković
Dnevno će se zamijeniti između 60 i 90 svjetiljki/ Foto: Deni Marčinković

- Planiramo zamijeniti dvije treći rasvjetnih tijela na području grada. Projekt će biti plaćen kreditom HBOR-a s kamatom od 0,25 posto na 10 godina. Zamjenom rasvjete uštedjet ćemo milijune eura, a pri tome će se smanjiti emisija CO2 i svjetlosno onečišćenje. Dakle, dobit ćemo bolju, moderniju, efikasniju i štedljiviju javnu rasvjetu, a iz tih ušteda vratit ćemo kredit. Procjenjuje se da bi one trebale iznositi između 60 i 70 posto, poručio je gradonačelnik Hrebak.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Dodao je i to da projekt dobila tvrtka Pametna energija, koja je pak uzela domaćeg izvođača tvrtku Rotor. 

Usmjerena optika

- Procjenjuje se da će zamijeniti 60 do 90 lampi dnevno, a cijeli projekt trebao bi završiti do kraja ove godine, istaknuo je Hrebak.

Prema riječima glavnog inženjera gradilišta Marka Perlića svjetiljke su hrvatske proizvodnje.

Postavljanje novih svjetiljki/ Foto: Deni Marčinković
Postavljanje novih svjetiljki/ Foto: Deni Marčinković

- Riječ je o hardverski pametnim svjetiljkama s usmjerenim optikama. Drugim riječima, nema rasipanja svijetla po okolnim površinama, već se koncentrira na same prometnice. Nadalje, u noćnim satima kada je smanjen intenzitet prometa dodatno se reduciraju, što omogućuje dodatne uštede, kazao je Perlić.

Vlasnik tvrtke Rotor Stjepan Kusturin poručio je kako je rok poprilično zahtjevan, no budući da imaju iskustva u sličnim poslovima vjeruje da će se sve stići na vrijeme zamijeniti.

Radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine/ Foto: Deni Marčinković
Radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine/ Foto: Deni Marčinković

- Većina svjetiljki je već stigla te smo krenuli su s postavljanjem na periferiji grada. Nadalje, riječ je o svjetiljkama značajno niže snage, prema naputcima svih pravilnika. Također, nakon montaže ćemo vidjeti kako će sve izgledati, a po potrebi ćemo na određenim dijelovima korigirati, zaključio je Kusturin. 

Stjepan Kusturin/ Foto: Deni Marčinković
Stjepan Kusturin/ Foto: Deni Marčinković

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!