Fotografija: Župna crkva svetog apostola Bartolomeja / Foto: Mato Pejić
Galerija
Župna crkva svetog apostola Bartolomeja / Foto: Mato Pejić

Počela obnova župne crkve u Dežanovcu: sveti Bartol dobio kapu

Velečasni Cvitić svoje i molitve župljana posebno upućuje svetom Josipu, a zahvaljuje još jednom Josipu, načelniku općine Josipu Stjepanoviću, koji obnovu crkve zdušno pomaže općinskim sredstvimaPrisustvovali iznimno atraktivnom prizoru u središtu Dežanovca - krovna konstrukcija složena na tlu u komadu je moćnom dizalicom dignuta na trideset metara visoki toranj tamošnje župne crkve svetog apostola Bartolomeja. Tom je spektakularnom akcijom započela prva faza obnove dežanovačke župne crkve.

Prijeko potrebna obnova

- Do sada je sveti Bartol bio bez kape i danas je, evo, dobio kapu, čime je započela dugo priželjkivana obnova župne crkve u Dežanovcu, kojoj je, slobodno možemo reći, obnova bila potrebna više nego bilo kojoj drugog crkvi u Požeškoj biskupiji, rekao nam je župnik Đuro Cvitić, koji uz dežanovačku upravlja i uljaničkom župom, te dodao da se u prvoj fazi uz kapu, odnosno krov zvonika uređuje i sam zvonik, te pročelje crkve.

Foto: Mato Pejić
Foto: Mato Pejić

Uz svetog Bartola, kojem je crkva posvećena, velečasni Cvitić svoje i molitve župljana posebno upućuje svetom Josipu, čiji blagdan ćemo proslaviti slijedećeg tjedna, a zahvaljuje još jednom Josipu, načelniku općine Josipu Stjepanoviću, koji obnovu crkve zdušno pomaže sredstvima općinskog proračuna.

Foto: Mato Pejić
Foto: Mato Pejić

- Prema ugovoru koji smo potpisali s izvođačem radova prva je faza treba stajati 324 tisuće kuna, no već sad je taj iznos premašen za sto tisuća bez PDV-a, jer kad je postavljena skela radi saniranja oštećenja na fasadi zaključili smo da to neće ići samo tako, nego se stara žbuka mora potpuno skinuti i postaviti nova. Za sada nam pomaže općina, najprije s 50 tisuća kuna, a baš danas nas je načelnik obavijestio da je odobreno još toliko, županija sudjeluje s 20 tisuća, a temeljni kapital osigurali smo grantom ministarstva regionalnog razvoja, koje je odobrilo naš projekt koji smo kandidirali na njihov natječaj i dalo 100 tisuća kuna. S 95 tisuća kuna sudjeluje i Požeška biskupija, a ostalo će dati župljani i mnogi darovatelji iz župe i izvan nje.“

Dobrovoljni prilozi

Akcija prikupljanja dobrovoljnih priloga traje već četiri godine i do sada je prikupljeno više od 90 tisuća kuna.

- Osnovali smo poseban namjenski fond, a moj prijedlog je bio da svaka kuća mjesečno daruje pet kuna, što se ne ostvaruje baš dosljedno, ali prilozi stižu stalno i iznosom smo vrlo zadovoljni, objašnjava velečasni Đuro Cvitić, i dodaje da novac stiže i iz inozemstva, pa i od darovatelja čije obitelji ne žive na području dežanovačke župe.

Krovna konstrukcija složena na tlu / Foto: Mato Pejić
Krovna konstrukcija složena na tlu / Foto: Mato Pejić

- Ima i jedna anegdota o našem prijatelju iz Njemačke, koji je ušao u jedan kafić i samo rekao da skuplja novac za obnovu naše crkve i mnogi su dali pokoji euro, pa i po dvadeset, trideset, a među njima bilo je i pravoslavaca, pa i jedan musliman.

Kapa zvonika bit će obložena cinkotitom, limom srebrne boje.

- Prvo smo razmišljali o bakru, ali nas je odbilo to što bakar nakon kratkog vremena pozeleni, a računamo da to ne bi lijepo izgledalo, te da je srebrna nijansa cinkotita bolje rješenje, kaže župnik Cvitić i dodaje da računaju da će još ove godine obnova crkve biti nastavljena rekonstrukcijom krova, a potom će na red doći i unutrašnjost objekta.

Foto: Mato Pejić
Foto: Mato Pejić

Trideset metarska dizalica podignula je krovnu konstrukciju / Foto: Mato Pejić
Trideset metarska dizalica podignula je krovnu konstrukciju / Foto: Mato Pejić

Krov lebdi iznad crkve / Foto: Mato Pejić
Krov lebdi iznad crkve / Foto: Mato Pejić

Foto: Mato Pejić
Foto: Mato Pejić

Posao postavljanja odrađen je iznimno profesionalno / Foto: Mato Pejić
Posao postavljanja odrađen je iznimno profesionalno / Foto: Mato Pejić

Trebalo je brzo i precizno postaviti krov na svoje mjesto / Foto: Mato Pejić
Trebalo je brzo i precizno postaviti krov na svoje mjesto / Foto: Mato Pejić

Krov tornja župne crkve je nekoliko puta u povijesti mijenjao oblik i visinu, da bi od 1932. godine ostao isti i završavao na visini od trideset metara. Sada će, kad za par dana nova konstrukcija dobije oplatu, jabuku i križ, biti za dva metra viši. A izradili su ga tesari tvrtke Finek j.d.o.o. iz Končanice.

Majstor Finek

- Slagali smo Bartolovu kapu desetak dana, a gore na tornju je sve pripremljeno i tamo čekaju naši majstori, a kad dizalice podigne konstrukciju, postavit će je na pripremljene šarafe, objašnjava vlasnik tvrtke Franjo Finek.

Končanička tvrtka je podizvođač, a izvođač radova na obnovi crkve je LDM Gradnja Đurica iz Ilovskog Klokočevca.

- Za sada radimo samo toranj i fasadu, jer za toliko ima novaca - kaže vlasnik firme Ivan Đurica.

Radnici na vrhu crkvenog tornja koji su namjestili su krovnu konstrukciju na svoje mjesto / Foto: Mato Pejić
Radnici na vrhu crkvenog tornja koji su namjestili su krovnu konstrukciju na svoje mjesto / Foto: Mato Pejić

- Majstor Finek je napravio toranj, a onda dolaze limari koji će ga obložiti limom, te nakon toga mi postavljamo križ i jabuku, kaže I. Đurica i dodaje da će svi radovi završiti za mjesec dana. 

Inače, firma LDM Gradnja specijalizirala se za crkve, te nanizala već 87 sakralnih objekata u bližoj i daljnjoj okolici, sve do Zagreba. Jednom su, prije Domovinskog rata, obnavljali i zvonik daruvarske župne crkve Presvetog Trojstva. Žali se gospodin Ivan na teška vremena i na željezni zagrljaj administracije, koja  od svake zarađene kune pola uzima za svoje nezasitne fondove, za ceste, za šume, za općinu...

Pravi dojam veličine krovne konstrukcije stekao se dok je bila na tlu / Foto: Mato Pejić
Pravi dojam veličine krovne konstrukcije stekao se dok je bila na tlu / Foto: Mato Pejić

- Imali smo deset zaposlenih, a sada ih je sedam, jer su neki otišli u Njemačku i Švedsku. Teško firma može opstati, a da vam budem iskren, da sam mlađi i sam bih sreću potražio u inozemstvu.“

_________________________________

SVETI BARTOLOMEJ, SLIJEDNIK BARTOLOMEJA I ROKA

Crkva svetog apostola Bartolomeja u Dežanovcu izgrađena je 1865. godine, u vrijeme kada u tom selu daruvarskog kraja još nije bilo sjedište župe, nego je to bila filijala kojom je upravljao daruvarski župnik. Do tada bila je dežanovačka crkva na drugoj lokaciji, na starom groblju uz cestu prema Trojeglavi, no to nije bila zidana crkva, nego drvena kapela, izgrađena na mjestu prijašnje drvene kapelice svetog Roka.

Foto: Mato Pejić
Foto: Mato Pejić

"Najstariji ljudi neznadu kazati, kada i kako je postala kapela sv. Roka, a kasnije sv. Bartola na groblju dežanovačkom, piše u spomenici dežanovačke župe.

- Ta je drvena kapelica tečajem vremena tako trošna postala, da se je moralo pomišljati na drugu novu.

Gradnju te nove, na krasnom mjestu nasuprot mjesnom domu kulture, opisao je daruvarski novinar Karlo Blaha u knjizi Dežanovec – přispěvek k poznání minulosti osady a okolí (Dežanovac – prilog upoznavanju prošlosti sela i okolice), koju je 2009. godine izdala Jednota. 

Foto: Mato Pejić
Foto: Mato Pejić

Priprema je trajala nekolikom godina, a za to su vrijeme Dežanovčani dovozili i čistili cigle od  srušenih štala grofovske obitelji Janković. Crkva je izgrađena bez izraženih stilskih elemenata, no s određenim tragovima gotičkog stila, bila je bez sakristije, koja je dograđena kasnije, i vrlo skromno opremljena. Dežanovac je postao sjedište župe tek 1879. godine. 

Cijelu fotogaleriju pogledajte klikom na fotografiju na vrhu članka.