Fotografija: Foto: Compas.hr
Galerija
Foto: Compas.hr

Počela obnova drvene kapele sv. Andrije u Brezinama stare više od 250 godina

Jedinstvenost ove kapele se nalazi u tome što je jedna od rijetkih sačuvanih drvenih crkvi u cijeloj SlavonijiProteklog tjedna započela je obnova krovišta i tornja drvene kapele sv. Andrije koja se nalazi na mjesnom groblju u Brezinama, za Compas.hr potvrdio je od Zlatko Mašić, predsjednika tamošnjeg Mjesnog odbora. Ujedno će se urediti temelji kapelice, a pobojat će se i njezin vanjski dio.

Crkva je stara više od 250 godina/ Foto: Compas.hr
Crkva je stara više od 250 godina/ Foto: Compas.hr

Ova kapelica prvi put se spominje u kanonskim vizitacijama 1757. godine kao nova građevina. Međutim, franjevac Josip Mihić Osječanin zabilježio je u Brezinama drvenu kapelu od dasaka već 1733. godine. Zbog šturih podataka ne može se pouzdano utvrditi da li se u oba izvora radi o istoj građevini.

Stradala u Domovinskom ratu

Jedinstvenost ove kapele se nalazi u tome što je jedna od rijetkih sačuvanih drvenih crkvi u cijeloj Slavoniji. Na čitavom području Slavonije do danas se sačuvalo još nekoliko drvenih zvonara i dvije kapele-brvnare. Jedna se nalazi u Janjoj Lipi i posvećena je sv. Martinu, a druga je upravo kapela sv. Andrije u Brezinama. Obje su građevine grobljanske kapele, što je pridonijelo njihovom očuvanju do naših dana jer su kao manje važne ostale izvan primarnog crkvenog i graditeljskog interesa. Ovakve crkve u Slavoniji su građene nakon oslobođenja od Turaka kada se žurno pokušao obnoviti vjerski život.

Kapela je stradala i u Domovinskom ratu, ali je kasnije obnovljena/ Foto: Compas.hr
Kapela je stradala i u Domovinskom ratu, ali je kasnije obnovljena/ Foto: Compas.hr

Tijekom ratnih razaranja u Domovinskom ratu kapela je teško oštećena, a obnovljena je tijekom 1997. i 1998. godine novčanom pomoći Ministarstva kulture i ostalih darovatelja, prenosi Compas.hr.

Kapela sv. Andrije zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske.

Obnova crkve u Brezinama/ Foto: Compas.hr
Obnova crkve u Brezinama/ Foto: Compas.hr