Fotografija: Svijeće se tradicionalno pale na dan pada Vukovara/ Foto: Predrag Uskoković
Svijeće se tradicionalno pale na dan pada Vukovara/ Foto: Predrag Uskoković

POČAST HEROJIMA Sutra navečer na Trgu kralja Tomislava u Daruvaru zapalite svijeću za Vukovar

Žrtva "Grada heroja" bila je pregolema. Tog 18. studenog je "pao", no, zahvaljujući toj žrtvi, kasnije je konsolidirana obrana ostatka HrvatskeTog 18.studenog 1991. Hrvatska je zanijemjela. Dogodilo se ono što se moglo predvidjeti, ali svi smo se ipak nadali da će biti izbjegnuto. Nadljudskim naporima dotad obični građani, civili, uz pokojeg policajca i profesionalnog vojnika, orgnizirali su obranu Vukovara koji je bio pod nesmiljenim napadima. Tisuće ljudi, žena, djece i staraca mjesecima su bili u skloništima, bez hrane, struje i vode, legendarna vukovarska bolnica pod vodstvom dr. Vesne Bosanac u potpuno nemogućim uvjetima zbrinjavala je najteže ranjenike dok su na grad padale granate. Trpinjska cesta postala je sinonim za čudesan otpor hrvatskih branitelja paravojnim srpskim postrojbama i službenoj JNA. Danas je, zbog broja uništenih JNA tenkova, poznata i kao simbol otpora, takozvano groblje tenkova".

Dan tuge i ponosa

Žrtva "Grada heroja" bila je pregolema, ali je zahvaljujući njoj konsolidirana obrana ostatka Hrvatske. Vukovar, na žalost, nije izdržao i tog je dana "pao", a preostali branitelji odvedeni su u logore gdje su mučeni, prebijani, ispitivani, ubijani....

Od tada se 18.studenog Hrvatska s tugom, ali i ponosom, prisjeća žrtve Vukovara na državni praznik "Dan sjećanja na Vukovar". U gradovima diljem zemlje pale se na javnim prostorima ali i u prozorima kuća i stanova lampioni u čast poginulih, ranjenih, zarobljenih i nestalih branitelja i civila iz Vukovara.

Daruvarski gradonačelnik pozvao je i stanovnike daruvara da i ove godine učine to isto.

Poziv daruvarskog gradonačelnika

- I ove godine u našem gradu obilježit će se Dan sjećanja na Vukovar spomen akcijom „I u mom gradu Vukovar svijetli“. Poštujući Vukovar, žrtve i heroje pozivamo Vas da 17. studenog 2023. g. u 18,00 sati na Trgu kralja Tomislava, zapalite svijeće te na taj način iskažemo sjećanje na žrtve grada heroja kao i na sve ostale stradalnike Domovinskog rata - pozvao je Daruvarčane gradonačelnik Damir Lneniček.

Svijeće se, kao što rekosmo, pale na Trgu kralja Tomislava, ali tradicionalno i u prozorskim oknima. Neka i Daruvar u večeri s petka na subotu zasvijetli u čast herojima koji su dali živote i zdravlje za slobodu i suverenost Republike Hrvatske.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!