Fotografija: Za osobe s intelektualnim teškoćama ova vježba bila je priprema kako se ponašati u kriznim situacijama, koga slušati, upoznati se sa opremom, upoznati se s pripadnicima gorske službe i naučiti slušati službene osobe, spasioce i steći povjerenje prema njima/Foto: Mario Blaha
Galerija
Za osobe s intelektualnim teškoćama ova vježba bila je priprema kako se ponašati u kriznim situacijama, koga slušati, upoznati se sa opremom, upoznati se s pripadnicima gorske službe i naučiti slušati službene osobe, spasioce i steći povjerenje prema njima/Foto: Mario Blaha

PO PRVI PUT Osobe s intelektualnim teškoćama u vježbi spašavanja: „O svemu snimljen i film“

Vježba se sastojala od dvije krizne situacije. Jedna od njih bila je da se jedan naš član izgubi u šumi i pronađe ga potražni pas, a drugi je da se jedan od članova ozljedi, i potreban mu je transport, pojašnjava BlahaBJELOVAR - Više smo puta pisali o članovima bjelovarske Udruge osoba s intelektualnim teškoćama koji se vrlo uspješno integriraju u društvo. Ekipa je to za koju gotovo da i ne postoje granice. Vrlo rado se odazivaju na sve moguće kulturne, društvene i edukativne događaje u gradu, često ih se može vidjeti u šetnjama parkom i bjelovsrskim ulicama, a o njihovim svakodnevnim aktivnostima ne treba više previše niti govoriti. Vrijedni su, a to sredina itekako prepoznaje.

Marko Šepak je u prosincu upalio adventsku svijeću ispred katedrale/Foto: Mario Blaha
Marko Šepak je u prosincu upalio adventsku svijeću ispred katedrale/Foto: Mario Blaha

Ovog prosinca po prvi put je osoba s intelektualnim teškoćama upalila adventsku svijeću, a bila je to radost ne samo za Marka Šepaka, njegovu obitelj i ostale OSIT-ovce, već i za cijeli Bjelovar.

Zajednička fotografija ispred paviljona/Foto: Martina Čapo
Zajednička fotografija ispred paviljona/Foto: Martina Čapo

A ovih dana OSIT-ovci su Dječji odjel Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar zamijenili Odjelom za odrasle. Naime, sudjeluju u novom i kako nam kažu, važnom projektu "Biblio vrtuljak". Ciljevi projekta su poticanje razvoja identiteta i suradničkog ponašanja, pozitivnih stavova i odnosa prema sebi i okolini u kojoj se radionice održavaju, poticanje kreativnosti socijalnih i komunikacijskih vještina te prosocijalno ponašanje.

Pokazna vježba

Čini se kako dobrim vijestima nema kraja jer OSIT-ovci su nam se danas javili s još jednom lijepom novošću. Opet su u nečemu sudjelovali po prvi puta i to, koliko smo načuli, vrlo uspješno.

OSIT-ovci su sudjelovali u pokaznoj vježbi spašavanja o čemu je snimljen i film/Foto: Mario Blaha
OSIT-ovci su sudjelovali u pokaznoj vježbi spašavanja o čemu je snimljen i film/Foto: Mario Blaha

Naime, u sklopu projekta "Činimo više, dišimo zajedno" Europskog socijalnog fonda, Udruge OSIT Bjelovar, sportske udruge Argo i Udruge oboljelih od plućne hipertenzije Plava krila iz Zagreba, OSIT-ovci su sudjelovali u pokaznoj vježbi spašavanja o čemu je snimljen i film.

-Cilj projekta "Činimo više, dišimo zajedno" je jačanje kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva. Osim na jačanje civilnog društva, projekt je usmjeren i na doprinos kvaliteti življenja osoba s teškoćama. Vrijednost projekta je 434.188,85 kuna, a provodi se od 02. prosinca 2022. do 02. lipnja 2023. godine. U sklopu projekta proveli smo projektnu aktivnost u obliku pokazne vježbe spašavanja i ponašanja s osobama s intelektualnim teškoćama u kriznim situacijama. Navedenu vježbu proveli smo u našem bjelovarskom parku Borik, a kao stručnog partnera imali smo pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja iz podružnice Bjelovar, pojasnio nam je Mario Blaha, tajnik Udruge OSIT.

Prva projekcija snimljenog filma

Dodao je i kako je cijela vježba snimljena te je napravljen video materijal, kratki film o provedenom koji je snimila, obradila, montirala i za projekciju pripremila bjelovarska tvrtka Colloco.

Foto: Mario Blaha
Foto: Mario Blaha

-Prva projekcija i prikazivanje navedenog filma bit će u ponedjeljak, 06. veljače 2023. godine, u dvorani Gradskog društva Crvenog križa grada Bjelovara, na adresi 108. puka 1, u Bjelovaru, s početkom u 09:15 sati.

Projekciji će prisustvovati predsjednica Udruge oboljelih od plućne hipertenzije Plava krila, iz Zagreba, Zdenka Bradač, ujedno i voditeljica projekta. Zatim naš veliki sportaš i svima poznati Argonaut, Tomislav Smrček - Čonč. Prisutna će također biti i direktorica tvrtke Colloco, koja je zaslužna za nastanak ovog edukativnog  filma. Naravno, bit će tu i članovi udruge Osit Bjelovar. Ukoliko mu poslovne obaveze dozvole, doći će i pročelnik bjelovarskog HGSS-a, Siniša Atlija, kazao nam je Blaha kojeg smo tražili da nam otkrije kako je vježba izgledala i koliko je zadovoljan reakcijom članova OSIT-a.

Kako je sve izgledalo...

-Osobno sam bio ugodno iznenađen s reakcijom članova udruge prilikom same pokazne vježbe. Iako je to bila vježba i svatko od njih je dobio svoju ulogu, svi oni su je jako ozbiljno shvatili stoga je vježba protekla kao da je stvaran događaj, što je i bio pravi cilj same aktivnosti. U pokaznoj vježbi koju ćete vidjeti na filmu, pokušali smo dočarati dva iznenadna događaja, dvije krizne situacije, koje se realno mogu dogoditi. Jedna od njih je da se jedan naš član izgubi u šumi i pronađe ga potražni pas, a drugi je da se jedan od članova ozljedi, i potreban mu je transport i spašavanje s teško pristupačnog terena.

Foto: Mario Blaha
Foto: Mario Blaha
Iako je to bila vježba, svaki je član dobio svoju ulogu, svi su je jako ozbiljno shvatili pa je vježba protekla kao da je stvaran događaj, što je i bio pravi cilj same aktivnosti/Foto: Mario Blaha
Iako je to bila vježba, svaki je član dobio svoju ulogu, svi su je jako ozbiljno shvatili pa je vježba protekla kao da je stvaran događaj, što je i bio pravi cilj same aktivnosti/Foto: Mario Blaha
 

Akcija je imala dvojaku važnost. Za osobe s intelektualnim teškoćama ona je bila priprema kako se ponašati u takvim situacijama, koga slušati, upoznati se sa opremom, upoznati se s pripadnicima gorske službe i naučiti slušati službene osobe, spasioce i steći povjerenje prema njima. 

Slijedi i nastavak - ilustrirani priručnik

Pripadnicima Gorske službe pokazna vježba je bila novo iskustvo, jer do sada nisu "radili" s ovom populacijom osoba s invaliditetom. Oni su se upoznali s osobinama i specifičnostima osoba s intelektualnim teškoćama, kako im pristupiti, kako s njima razgovarati, pojašnjava Blaha.

Pripadnicima Gorske službe pokazna vježba je bila novo iskustvo, jer do sada nisu
Pripadnicima Gorske službe pokazna vježba je bila novo iskustvo, jer do sada nisu "radili" s ovom populacijom osoba s invaliditetom/Foto: Mario Blaha
Foto: Mario Blaha
Foto: Mario Blaha
Foto: Mario Blaha
Foto: Mario Blaha

Dodaje i kako će nastavak ovog filma biti izrada priručnika, ilustriranog fotografijama, o tome kako pristupati akcijama spašavanja osoba s intelektualnim teškoćama u kriznim situacijama.

Foto: Mario Blaha
Foto: Mario Blaha
Foto: Mario Blaha
Foto: Mario Blaha

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!