Fotografija: Zagreb, 140121
Nacionalna i sveucilisna biblioteka.
Sjednica Vlade RH.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Davor Pongracic/CROPIX
Zagreb, 140121 Nacionalna i sveucilisna biblioteka. Sjednica Vlade RH. Na fotografiji: Andrej Plenkovic. Foto: Davor Pongracic/CROPIX

Plenković: Povećali smo narudžbe. Do travnja će svi najugroženiji građani u državi biti cijepljeni

Izdržimo siječanj kako bismo mogli doći u mjesecima proljeća sa što manjim brojem novozaraženim i omogućiti uz proces cijepljenja svojevrsni štit za stanovništvo, rekao je premijerVlada je na današnjoj sjednici na dnevnom redu imala teme vezane uz potres, koronu i cijepljenje. Premijer Andrej Plenković iskoristio je priliku i da se zahvali svima koji su pomagali unesrećenima. 

Zahvala svima

- Da kažem najprije o posljedicama potresa koji je počeo 28. prosinca, pa 29., do sada je zabilježeno 849 potresa od čega 75 jačine 3 po Richteru ili više, 11 iznad 4 i tri magnitude veće od pet. Zahvaljujem svima koji pomažu našim sugrađanima, prije svega pripadnicima Civilne zaštite, vatrogascima, HGSS-u, policiji, vojski, djelatnica lokalne i područne samouprave, statičarima i inženjerima i volonterima koji su u proteklim tjednima pomogli sugrađanima na potresom pogođenim područjima bilo da su došli pomagati kao volonteri ili da su donirali. Zahvaljujem svima koji su donirali kontejnere, kamp kućice, građevinskoj operativi. Jako je puno ljudi s različitih aspekata je dalo doprinos i važno je da se zahvalimo svima koji su dali doprinos - rekao je premijer.

Prijavljeno je 41.500 šteta, a pregledano je 18370 zgrada i kuća.

- To je kada uspoređujemo sa Zagrebom gdje je pregledano 25 tisuća objekata u tri mjeseca jako učinkovito i brzo - rekao je premijer. 

Premijer se zatim osvrnuo na situaciju s covidom-19.

Pozitivan trend

- Nakon mjera krajem studenog i uz provođenje mjera i disciplinarnost sugrađana, osigurali smo da imamo ohrabrujući trend. Republika Hrvatska ima najveći dvotjedni pad slučajeva u EU. Moramo zadržati oprez, mislim da smo na tragu opreza i želje za smanjivanje broja novozaraženih pa time i hospitaliziranih i broja preminulih. Izdržimo siječanj kako bismo mogli doći u mjesecima proljeća sa što manjim brojem novozaraženim i omogućiti uz proces cijepljenja svojevrsne štitove za naše stanovništvo, osobito najugroženije - rekao je premijer pa zatim nastavio govoriti o procjepljivanju stanovništva.

- Cijepljeno je više od 38 tisuća ljudi, ali je za javnost važno da svi imamo na umu da smo povećali narudžbe cjepiva. Naručili smo milijun i 900 tisuća doza Pfizerovog cjepiva, koje je bilo prvo u primjeni u europskim danima cijepljenja, milijun doza Moderninog cjepiva koje je počelo stizati i prve doze su išle u SMŽ. Europska agencija za lijekove najavila je 29. siječnja odobrenje cjepiva Oxforda i AstraZenece a od njih smo naručili 2,7 milijuna doza. Sukladno podacima koje imamo možemo očekivati izrazito velik broj doza tijekom veljače i ožujka što bi omogućilo da najugroženiju populaciju cijepimo do kraja travnja i time bismo napravili ogroman iskorak u zaštiti sugrađana od covida-19 - kazao je premijer.