Fotografija: Sastanak pet župana / Foto: Deni Marčinković
Galerija
Sastanak pet župana / Foto: Deni Marčinković

"Plenković je podržao naš Razvojni sporazum, nadamo se da ćemo ga uskoro i potpisati"

Župani Damir Bajs, Radimir Čačić, Matija Posavec, Darko Koren i Željko Kolar prije dvije i pol godine već su Sporazum o zajedničkoj suradnji, međutim do potpisivanja Razvojnog sporazuma još uvijek nije došloBjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs ugostio je danas župane Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske te Koprivničko-križevačke županije. Tema radnog sastanka bila je usuglašavanje razvojnih projekata ovih pet županija, što je preduvjet za potpisivanje Razvojnog sporazuma s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske, vrijednog oko 10 milijardi kuna. 

- Suradnja ovih županija traje već dvije i pol godine, a cilj nam je u dogovoru s Vladom Republike Hrvatske osmisliti način na koji ćemo koristiti sredstva u novoj financijskoj perspektivi. Moram naglasiti da sam zadovoljan kako je Vlada pristupila prema nama, posebice premijer Andrej Plenković koji nas je primio i podržao našu inicijativu, kao i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje nam pomaže u izradi Sporazuma. Bjelovarsko-bilogorska županija za Razvojni sporazum predložila je sedam strateških projekata, poput dogradnje bolničkog stacionara Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice i uvođenje novih sadržaja za razvoj posebnog oblika zdravstvenog turizma te rekonstrukciju i opremanje Centra za palijativnu skrb pri Općoj bolnici Bjelovar, rekao je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs ne želeći otkriti koji su to preostalih pet projekata.

Damir Bajs, bjelovarsko-bilogorski župan/ Foto: Deni Marčinković
Damir Bajs, bjelovarsko-bilogorski župan/ Foto: Deni Marčinković

Također, dodao je i to da je Bjelovarsko-bilogorska županija predložila i tridesetak manjih projekata, kojima će većina gradova i općina biti uključena u budući Razvojni sporazum. 

Podsjetimo, župani Damir Bajs, Radimir Čačić, Matija Posavec, Darko Koren i Željko Kolar prije dvije i pol godine već su dogovorili Sporazum o zajedničkoj suradnji, međutim do potpisivanja Razvojnog sporazuma još uvijek nije došlo. Budući da je pred nama novo proračunsko razdoblje Europske unije 2021.-2027. godina, ponovno je pokrenuta priča oko Razvojnog sporazuma. 

- Ovo je dobar trenutak, kada to već nije napravljeno prije dvije i pol godine, da se Sporazum potpiše i to iz najmanje dva razloga. Prvi je da još uvijek nisu potpuno potpisani sporazumi s Europskom unijom, a drugo je to što su pred nama lokalni izbori. Drugim riječima ovoga trenutka kreće jedna nova perspektiva, regionalna i lokalna. Naša zajednička poruka koja je nadstranačka bit će dovoljno čvrsta i jasna da se u ovom razdoblju pred nama nešto i dogodi, smatra varaždinski župan Radimir Čačić.

Radimir Čačić, varaždinski župan/ Foto: Deni Marčinković
Radimir Čačić, varaždinski župan/ Foto: Deni Marčinković

U okviru Razvojnog sporazuma čelnici ovih pet županija očekuju i sredstva za pripremu projekata kako bi se odmah moglo pristupiti početnim fazama realizacije istih. Dodaju i to da je ključno u trenutku novog proračunskog razdoblja Europske unije županije imati potpisan Razvojni sporazum o realizaciji važnih projekata za svaku od županija. Među prioritetima su strateški projekti vezani uz prometnu infrastrukturu, školstvo, zdravstvo, turizam te druga područja, a realizacijom istih očekuju i daljnji razvoj gospodarstva te nova zapošljavanja. 

- Bez obzira na to što smo mi svi skupa jako različiti, iskazali smo slogu koja je jako važan faktor ako želimo kroz model regionalnog razvojnog sporazuma profitirati. Veselim se realizaciji projekta Daruvarskih toplica jer smatram da ćemo svi od toga imati puno zadovoljstva i koristi. Inzistirali smo i na tome da se odvoje veliki infrastrukturni projekti kao zaseban segment, a da se mi bavimo onime što može biti u našoj nadležnosti, kazao je koprivničko-križevački župan Darko Koren. 

Darko Koren, koprivničko-križevački župan/Foto: Deni Marčinković
Darko Koren, koprivničko-križevački župan/Foto: Deni Marčinković

Čelnici navedenih županija ističu i to da su u posljednje dvije i pol godine uskladili popis projekata koje u srijedu namjeravaju upiti prema Zagrebu. Ukoliko dođe do potpisivanja navedenog ugovora,u što župani uopće ne sumnjaju, poručuju da će ovih pet županija biti prve koje su spremne provesti razvojne regionalne projekte financirane iz novog proračunskog razdoblja EU.  

– Ovi projekti koji će biti spremni ključni su da svaki na području svoje županije, ali i zajedno razvijamo sjever Hrvatske. Apsolutna spremnost postoji kako s naše strane tako i sa strane ostalih sjevernohrvatskih županija s nadom i vjerom da ćemo što prije potpisati Sporazum, biti spremni i krenuti u realizaciju spomenutih projekta, poručio je međimurski župan Matija Posavec.

Matija Posavec, međimurski župan/ Foto:Deni Marčinković
Matija Posavec, međimurski župan/ Foto:Deni Marčinković

- Jedna od glavnih politika koje proklamira Europska unije je jednakomjerni regionalni razvoj, a mi do sada nismo bili u poziciji da se jednako regionalni razvijamo, jer bez potpisivanja ovakve vrste sporazuma mi s našim projektima nismo ravnopravni u odnosu na Slavoniju, Baranju i Srijem. Velike strateške projekte koji su bitni i za naš zajednički razvoj mi sami , bez 85% financiranja iz europskih fondova ne možemo sami provesti. Ovaj Razvojni sporazum nam upravo to omogućuje“, zaključio je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar

Na pitanje postoji li garancija da će sporazum  biti potpisan u idućih mjesec dana, kako to župani najavljuju, Radimir Čačić kazao je da je Odlukom Hrvatskog sabora usvojen program Vlade Republike Hrvatske u kojemu stoji da će se potpisati Razvojni sporazum za sjever Hrvatske.