Fotografija: Foto: Damjan Tadić/CROPIX, Vlada RH
Galerija
Foto: Damjan Tadić/CROPIX, Vlada RH

Plenković: "Fiksiramo cijene benzina i dizela na svim postajama osim na autocestama"

Ovakva mjera pridonosi zaštiti standarda naših građana i omogućuje intezivnu turističku sezonu, rekao je premijerPremijer Andrej Plenković obratio se novinarima nakon telefonske sjednice Vlade, a tema je bila samo jedna - obuzdavanje rasta maloprodajnih cijena goriva, piše Jutarnji list.

- Odlučili smo i ovaj put intervenirati tako da smo fiksirali najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama. Jedino što će se sutra dogoditi u smislu povećanja cijena je rast cijena goriva na autocestama, cijena za dizelsko gorivo će biti 14,57, a za benzin 14,06 kuna, rekao je premijer Plenković.

- Time smo očuvali standard velikog broja naših sugrađana. Ovakva mjera pridonosi zaštiti standarda naših građana i omogućuje intenzivnu turističku sezonu, rekao je premijer.

Na ostalim benzinskim pumpama cijene će biti 13,08 kuna za eurodizel, a benzin 13,50 kuna. Plavi dizel koštat će najviše 9,45 kuna po litri.

Vladina uredba kojom se 'smrzavaju' cijene primjenjuje se od sutra i prema Plenkovićevim riječima odnosi se na 94 posto postaja. Vrijedit će dva tjedna i ne odnosi se na premium goriva.

Cijene goriva - ušteda / Foto: Vlada RH
Cijene goriva - ušteda / Foto: Vlada RH

Plenković je također dodao da bi, u slučaju da nije bilo Vladinih mjera, cijena dizela bila 16,64 kune, benzina 15,95 kuna, a plavog dizela 11,83 kune.

- Imamo još prostora i u pogledu trošarina i za benzin i na dizel da dođemo na minimum, a i ovakvim mjerama postižemo efekte, rekao je Plenković, a piše N1.

Na pitanje je li realno da će turisti izbjegavati točiti na autocestama i da će se povećati promet na okolnim cestama, Plenković je rekao da misli da neće.

Najviše dozvoljene maloprodajne cijene od 21. lipnja na benzinskim postajama koje se nalaze na autocestama / Foto: Vlada RH
Najviše dozvoljene maloprodajne cijene od 21. lipnja na benzinskim postajama koje se nalaze na autocestama / Foto: Vlada RH

- Naša je politika u potpunosti nediskriminirajuća, i vi i ja na autocesti bismo platili isto kao netko iz Mađarske, Njemačke… Ne možete u EU-u davati jedne cijene za nekoga iz vaše države, a druge za nekoga tko ima različite tablice. Mi smo uvijek bili na strani vladavine prava i nediskriminacije. Mislim da nije realno da bi svi koji u Hrvatsku dolaze preko autoceste silazili s autoceste i išli u neko malo mjesto, napunili gorivo pa se vratili na autocestu, rekao je Plenković.

Što se tiče mjera koje je Vlada dosad poduzimala, činili smo sve da suzbijemo inflacijske trendove, rekao je Plenković i dodao da je ovo trenutak u kojem udruge za zaštitu potrošača trebaju prozivati sve koji neopravdano dižu cijene i koriste ovaj trenutak da bi se obogatili.

- Jako puno toga razmatramo, analiziramo, puno toga je na stolu. Malo jesmo, malo nismo zabrinuti, malo nekoga pohvalimo, malo ne. Što se tiče države, 37 lipa je preostalo do minimalne trošarine na benzin i 19 lipa na dizel. To je ono što je ostalo do minimalne razine. Što se tiče same strukture, ovakva mjera sigurno ima svoje reperkusije, kako na velike, organiziranije, tako i na one manje. Ova je mjera definirana na dva tjedna, što će se dalje događati, vidjet ćemo, rekao je Marić, piše Jutarnji list.

Ministar gospodarstva Davor Filipović rekao je da prostora za spuštanje cijena još ima, ali da treba obratiti pozornost i na trgovačke marže.