Fotografija: Premijer Andrej Plenković/Foto: Tomislav Krišto/CROPIX
Galerija
Premijer Andrej Plenković/Foto: Tomislav Krišto/CROPIX

Plenković: "Evo koliko već od lipnja raste plaća za 219.000 ljudi u javnim i državnim službama"

Za 100 eura porast će plaća onima koji imaju najmanje plaće. Onima koji imaju nešto više koeficijente porast će za 80 ili 60 eura. Odluka bi se primjenjivala za plaću u lipnju, koja će biti isplaćena u srpnjuNešto iza 11 sati završio je sastanak između predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predstavnika sindikata javnih i državnih službi, piše Jutarnji list.

- Kroz dijalog smo odlučili u idućim danima dogovoriti memorandum o razumijevanju čiji će rezultat biti donošenje odluke Vlade o isplati privremenog dodatka na plaće za službenike u državnim i javnim službama. To treba staviti u kontekst izrade novog Zakona o plaćama javnih i državnih zaposlenik, rekao je Plenković i dodao da bi zakon trebao stupiti na snagu do 1. siječnja te da bi se donijele dvije razlIčite uredbe, jedna za javne službenike, druga za državne službenike.

Najviše onima s najmanjom plaćom

Plenković je rekao da su zajedničkim odlukama odlučili obuhvatiti 219.000 službenika te je najavio da će za 100 eura porasti plaća onima koji imaju najmanje plaće. Onima koji imaju nešto više koeficijente porasti će plaća za 80 ili 60 eura.

- 80 eura bi rasla plaća onima s koeficijentima od 1,111 do 1,523, a za 60 eura onima s koeficijentom od 1,530 do 1,867, dodao je Plenković.

Ova odluka bi se primjenjivala za plaću u lipnju, koja će biti isplaćena u srpnju.

- Ovime će biti obuhvaćeni i pravosudni službenici, rekao je premijer.

Plenković je rekao da se razgovaralo i o regresu.

- Regres od 300 eura primjenjivat će se na sve i to već za ove godišnje odmore, poručio je premijer.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Andrej Plenković se u 9:30 sastao s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je uoči sastanka Plenkovića i sindikalnih predstavnika da će u ime državnih službenika tražiti da najmanji koeficijent bude 1,0.

Štrajk ima dopušteni cilj i svrhu

Dodajmo i kako je Županijski sud u Zagrebu objavio odluku kojom je dopustio štrajk službenika i namještenika u pravosuđu. Dakle, svi sudski službenici, zapisničari, vozači, spremačice i ostalo osoblje koje je jutros u 7 sati započelo štrajk može ga i dalje nastaviti. Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.

- Ovaj sud smatra da štrajk koji tuženik organizira sa svrhom povećanja plaća državnih službenika i namještenika u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu predstavlja štrajk koji je organiziran radi zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa državnih službenika i namještenika, te da isti ima dopušteni cilj i svrhu. Isti je organiziran u skladu s odredbom čl. 205. st. 1. ZR i od strane sindikata koji je za to ovlašten i za koji ne treba biti utvrđena reprezentativnost jer se ne radi o štrajku iz čl. 205. st. 2. ZR. S obzirom na to da ne postoje razlozi zbog kojih bi štrajk bio nedopušten i nezakonit, to nisu ispunjene niti pretpostavke iz 217. st. 1. ZR za zabranu istog, pa je stoga primjenom odredbe čl. 217. st. 1. u svezi s čl. 205. ZR tužbeni zahtjev tužiteljice valjalo odbiti - navodi se u odluci Županijskog suda u Zagrebu.

Vlada je tražila zabranu štrajka jer je smatrala da povećanje koeficijenta ne može biti razlog za štrajk budući da se on uređuje uredbom Vlade i nije predmet pregovaranja, a drugi razlog zbog kojeg se tražila zabrana štrajka je što organizator - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika nije reprezentativan, podsjeća Jutarnji list.

Sud je oba argumenta odbacio, a odbio je i prijedlog da se kao svjedoka sasluša premijera Andreja Plenkovića.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!