Fotografija: Okupljanje je planirano u nedjelju, 21. siječnja, u obližnjem selu Skenderovci/Foto: Compas
Galerija
Okupljanje je planirano u nedjelju, 21. siječnja, u obližnjem selu Skenderovci/Foto: Compas

Planinarsko društvo Lipa organizira proslavu Vincekova za koju se treba malo i oznojiti

Planinarenje, vino i zabava u prirodi. Sve vas to čeka ukoliko se odlučite pridružiti lipičkim planinarima ove nedjelje u obilježavanju Vincekova...Najzapadnija fešta povodom Vincekova u Požeško-slavonskoj županiji je u Lipiku, a organiziraju ju članovi planinarskog društva Lipa. Budući da se Vincekovo treba slaviti u prirodnom ambijentu, izvan grada i gužve, planinari su za obilježavanje odabrali njihovo uređeno planinarsko sklonište Točkica, piše Compas.

Foto: Compas
Foto: Compas

Okupljanje je planirano u nedjelju, 21. siječnja, u obližnjem selu Skenderovci, koje je udaljeno svega pet minuta vožnje autom iz Lipika. Automobili će biti ostavljeni kod spomenika, nakon čega će cijela grupa krenuti pješice u 10 sati na lagani uspon kroz selo prema planinarskom skloništu Točkica. Šetnja će trajati četrdesetak minuta, prateći planinarsku stazu ili poljski put do planinarskog izletišta i skloništa u zaseoku Gagići.

Ceremonija uz vatru

Po dolasku, planira se priprema vatre i ceremonije Vincekova, koja će uključivati sudjelovanje svih sudionika u veselom žamoru i šali, prikladnom za ozračje planinara. Naravno, tu će biti i planinarski biskup vina, odgovoran za dodatnu dozu zabave.

Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas

Iako se možda pitate ima li na izletištu trsova, odgovor je potvrdan – čuvaju se cijelu godinu upravo za Vincekovo i Martinje. Nakon blagoslova, program će imati zabavni karakter uz vatru, pečenje kobasica i pjesmu te zagrijavajuće napitke. Tijekom večeri, predlaže se posjet obližnjem vidikovcu s pogledom na Lipik.

Ponesite hranu

Svaki sudionik treba ponijeti svoje piće i hranu, a dio će se kasnije dijeliti s "biskupom". Okupljanje se planira do 15 sati, kako bi se prije mraka stiglo kući. Organizator događaja je Planinarsko društvo Lipa iz Lipika, koje već dugi niz godina tradicionalno obilježava Vincekovo.

- Pozivamo sve građane Lipika i okolice da se pridruže obilježavanju Vincekova, da sudjeluju u ovom neobičnom i kratkom događaju u okolici Lipika, poručuju iz Turističke zajednice Grada Lipika i planinarskog društva.

Za dodatne informacije, nazovite broj 098 749 078, piše Compas.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!