Fotografija: Foto: Mario Todoric/CROPIX (ilustracija)
Foto: Mario Todoric/CROPIX (ilustracija)

Planinari naletjeli na krdo muflona poviše Pakraca: "Ovo još nismo doživjeli!"

"Nekada ih u Lipiku i Pakracu uopće nije bilo, nisu autohtona vrsta za to područje, ali sada su se namnožili. Očito im ovdje odgovara, klimatski i zbog obilja hrane", objašnjava šumarZanimljiva rasprava povela se ovog vikenda u Planinarskom domu Omanovac na brdu iznad Pakraca. 

Skupina planinara iz Zagreba ushićeno je izvijestila kako su imali blizak susret s muflonima šećući šumom. To ih je iznenadilo jer je Omanovac na 655 metara nadmorske visine, a mufloni najčešće obitavaju u višim dijelovima, iznad tisuću metara. 

Plašljive životinje

- Ovo još nismo doživjeli - rekli su planinari sretni zbog bliskog susreta s krdom ovih lijepih životinja.

Planinari muflone, na žalost, nisu uspjeli snimiti jer se radi o izuzetno plašljivim životinjama koje će na najmanji šum pobjeći dublje u šumu. No, svakako su tamo. 

Za šumare s kojima smo razgovarali to nije nešto naročito neuobičajeno, no, dodaju, činjenica je da se populacija muflona na području Psunja i Papuka izuzetno proširila. Tako su donedavno obitavali na sjevernim dijelovima Papuka, a onda su se počeli uočavati iznad Lipika, evo sada i iznad Pakraca i to sve niže. 

- Populacija muflona jako se raširila pa, kao i svaka vrsta, povećanjem broja jedinki širi svoj teritorij u potrazi za hranom. Nekada ih u Lipiku i Pakracu uopće nije bilo, nisu autohtona vrsta za to područje, ali sada su se namnožili. Očito im ovdje odgovara, klimatski i zbog obilja hrane - objašnjava šumar. 

Inače, okoliš Planinarskog doma Omanovac već je dulje vrijeme zanimljiv divljim životinjama, naročito divljim svinjama koje često uzrokuju i štetu rujući uokolo doma. Uvijek se apelira zato na izletnike da iza sebe ne ostavljaju nikakav trag svog dolaska, poput smeća ili hrane, jer upravo to ponajviše privlači životinje poput divljih svinja. 

Napomenimo i kako su mufloni potpuno bezopasni pa će susret s njima biti vrlo vjerojatno jako kratak, sekundu-dvije prije no što u strahu šmugnu dalje. 

Sezona lova cijele godine

Mufloni i njihove ovce inače su vrlo nezahtjevna vrsta koja se hrani šumskim biljem, travom, brštenjem po šumi... Zimi je, kaže naš sugovornik, normalno da se spuštaju u niže predjele gdje je temperatura malo viša te je vegetacija obilnija, odnosno, mogu lakše doći do hrane. 

Inače, sezona lova na muflone, mužjake, otvorena je čitave godine, dok se ovce i janjad mogu loviti samo od ljeta do kraja jeseni, a kada počne sezona parenja više lov nije dozvoljen. No, lov na muflone izuzetno je težak jer zahtijeva potpunu mirnoću i strpljenje lovca, s obzirom na to da im se vrlo teško prikrasti, a bježe na najmanji trzaj. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!