Fotografija: Foto: MojPortal, Foto: Davor Kirin-Photography
Galerija
Foto: MojPortal, Foto: Davor Kirin-Photography

Pirak obišao gradilište prvog biološkog bazena u Hrvatskoj, završen i projekt Medjame

„Čazmanski biološki bazen oblikovan je tako da prati granice lokacije i u konačnici će izgledati kao da je oduvijek postojao na tome mjestu", rekla je Dajana Petrina, voditeljica projekta Čazma NaturaIako na prvu možda ne izgleda tako, prvo biološko kupalište u Hrvatskoj – ono u Čazmi – uistinu je pri završetku. U to se danas uvjerio i gradonačelnik Dinko Pirak, koji je sa suradnicima obišao gradilište. Najveći i najzahtjevniji građevinski radovi su gotovi, preostalo je samo “peglanje” – uređenje sunčališta i hortikultura, a u tijeku je postavljanje zaštitne folije i bazenske tehnologije, javljaju iz Grada Čazme.

Foto: MojPortal.hr
Foto: MojPortal.hr

„Čazmanski biološki bazen oblikovan je tako da prati granice lokacije i u konačnici će izgledati kao da je oduvijek postojao na tome mjestu. Oko samog bazena nalazit će se i poučno tematska staza, gdje će se postaviti edukativne ploče o flori i fauni čazmanskog područja“, rekla je Dajana Petrina, voditeljica projekta Čazma Natura, vrijednog 26 milijuna kn, u sklopu kojega se gradi biološko kupalište.

Foto: MojPortal.hr
Foto: MojPortal.hr

Kompletan završetak radova bit će potkraj svibnja, a onda slijedi traženje i, nadamo se, dobivanje uporabne dozvole. Tako da se ove sezone definitivno kupamo na čazmanskom bazenu!

Pored toga, na bazenu će raditi i ugostiteljski objekt za najam kojega će uskoro biti raspisan natječaj. Također, bit će i zapošljavanja, većinom sezonskog, no u svakom slučaju otvorit će se nova radna mjesta. Naravno, trebat će i spasilac pa ukoliko ima onih koji bi se time željeli baviti, mogu se informirati na stranicama Hrvatskog Crvenog križa koji financira obuku za spasitelje.

Projekt izgradnje biološkog bazena bliži se kraju/Foto: MojPortal.hr
Projekt izgradnje biološkog bazena bliži se kraju/Foto: MojPortal.hr

Još jedan projekt u sklopu Čazma Nature, ali onaj završen i otvoren za posjetitelje - su Medjame, javlja Grad Čazma.

Područje grada Čazme obiluje prirodnim ljepotama. Među njima su i Medjame, prostor uz rijeku Česmu, nedaleko od gradskog središta. Nekada su ga više koristili ribolovci i izletnici, ali u međuvremenu je zapušteno i pomalo zaboravljeno.

Foto: Davor Kirin-Photography
Foto: Davor Kirin-Photography

Bogatstvo prirodnog svijeta i ljepota ove lokacije ponovno se otkriva projektom Čazma Natura. U sklopu njega, počelo je uređenje ovog značajnog staništa ptica močvarica i vodozemaca. Ta je lokacija prva edukativna točka duž poučno-tematske pješačke staze kroz dolinu rijeke Česme.

Foto: Davor Kirin-Photography
Foto: Davor Kirin-Photography

Prilikom uređenja, sačuvale su se prirodne vrijednosti u prostoru te je na prikladan, poučan i zanimljiv način, posjetiteljima prezentirana raznovrsnost i posebnost biljnog i životinjskog svijeta promatranog područja i cjelokupnog životnog prostora ptica močvarica i vodozemaca, kao i ostalih životinja. Svi zahvati u prostoru su oblikovani tako da poštuju prirodno okruženje te da na prirodu, biljni i životinjski svijet ne djeluju agresivno. Posjetiteljska staza duga 1,8 km vodi ispod krošnji drveća, kroz šumu te obilaznim putom preko vode. Na različitim lokacijama se na zanimljiv način prikazuje značaj tog prostora te posjetitelji mogu promatrati životinjski i biljni svijet u potpuno prirodnom okruženju.

Uređenje Medjama u sklopu projekta Čazma Natura vrijedno je oko 2 milijuna kuna, a čitav projekt Čazma Natura 26 milijuna kuna.

Foto: Davor Kirin-Photography
Foto: Davor Kirin-Photography
Foto: Davor Kirin-Photography
Foto: Davor Kirin-Photography
Foto: Davor Kirin-Photography
Foto: Davor Kirin-Photography