Fotografija: Ovako bi trebalo izgledati dječje igralište na Petrovom vrhu/Foto: Grad Daruvar
Galerija
Ovako bi trebalo izgledati dječje igralište na Petrovom vrhu/Foto: Grad Daruvar

Petrov vrh dobiva moderno dječje igralište koje će biti prilagođeno i za djecu s posebnim potrebama

Osigurat će se prostor u prirodi za igru sve djece, uključujući i djecu sa posebnim potrebama i teškoćama u razvoju - kaže Danica Cetin PajerPopularno daruvarsko izletište Petrov vrh dobiva novo dječje igralište koje će moći koristiti i djeca s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju.

Naime, kroz program „Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ Gradu Daruvaru je za izgradnju dječjeg igrališta na Petrovom vrhu dodijeljena potpora u iznosu od 371.975,00 kuna.

Popularno izletište Daruvarčana na Petrovom vrhu dobit će dječje igralište/Foto: Grad Daruvar
Popularno izletište Daruvarčana na Petrovom vrhu dobit će dječje igralište/Foto: Grad Daruvar

- Cilj ovog projekta je poticanje lokalnog razvoja u ruralnim područjima kroz osiguranje prostora u prirodi za igru sve djece, uključujući i djecu s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju, a u skladu s njihovim potrebama i mogućnostima. Projektom će se također osigurati razvoj turističke infrastrukture i očuvanje turističke resursne osnove grada Daruvara kao i prigodno i sigurno mjesto za igru djece, odnosno za kvalitetno provođenje vremena na otvorenom, a potaknut će se djeca i mladi sa i bez teškoća u razvoju na aktivniji način života - istaknula je ravnateljica Razvojne agencije Daruvar, Danica Cetin Pajer.

Socijalno uključivanje

Na Petrovom vrhu uredit će se dječje igralište na površini od 220 kvadratnih metara u blizini Planinarskog doma Petrov vrh. Na igralištu se postavljaju četiri elementa za dječju igru, od kojih su tri zasebne sprave, a jedan element je kombinacija kućica i mostova od užadi na nekoliko visina, ali prilagođenih i omogućenih djeci s teškoćama u kretanju.

- Pruža se mogućnost da prilikom čestih izleta građana i posjetitelja na Petrov vrh sva djeca, pa tako i ona s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju koriste igralište prilagođeno svojim potrebama. Osim toga, ukida se svaka diskriminacija među djecom te se potiče socijalno uključivanje - rekla nam je ravnateljica Danica Cetin Pajer i dodala da je ovaj projekt još jedan uspješan rezultat suradnje zajedničkih snaga Razvojne Agencije i Grada Daruvara.

Ravnateljica Razvojne agencije Daruvar, Danica Cetin Pajer/Foto:Mojportal.hr
Ravnateljica Razvojne agencije Daruvar, Danica Cetin Pajer/Foto:Mojportal.hr

Osim toga, obiteljska poljoprivredna gospodarstva Banić Matej s područja Grada Daruvara, Tršek Damir s područja Općine Đulovac i Rihter Igor s područja Općine Sirač dobili su preko LAG „Bilogora-Papuk“ stopostotnu potporu razvoja malih poljoprivrednih gospodarstava u iznosu od 113.265,00 kuna. OPG Banić Matej bavi se voćarstvom, a u budućnosti planira proširiti svoju djelatnost u poljoprivredi, a kroz projekt ulaže u mehanizaciju kupnjom drobilice granja, solarne sušare, atomizera, malčera, prikolice, rotokose i okretača sijena.

Povećanje kapaciteta

- OPG Tršek Damir bavi se ratarstvom i ulaže u modernizaciju mehanizacije kao temelj za buduće povećanje kapaciteta i to u noviji traktor koji je temelj svih poljoprivrednih radova te daljnjih ulaganja u novije priključke, ali i povećanje kapaciteta - rekla nam je ravnateljica Razvojne agencije Daruvar, Danica Cetin Pajer.

I OPG Rihter Igor bavi se ratarstvom i voćarstvom, a kroz projekt ulaže u mehanizaciju pomoću koje će olakšati širenje nasada voća. Nositelj gospodarstva ujedno je i vlasnik obrta ''Rihter distillery'', točnije obrta za proizvodnju destiliranih alkoholnih pića. Kako kaže Danica Cetin Pajer, ovom potporom će si osigurati i provjereno kvalitetnu i domaću sirovinu za daljnju proizvodnju alkoholnih pića, a kroz projekt ulaže u novi atomizer, malčer, prikolicu i tresač za šljive.

- Ostvarena potpora će ih potaknuti na daljnji rad i razvoj gospodarstava s obzirom da je malim OPG-ima osobito teško ulagati u mehanizaciju zbog male proizvodnje i prihoda čemu doprinosi i trenutna situacija s vremenskim i lošim uvjetima na tržištu koji su uzrokovani pandemijom - kazala nam je Danica Cetin Pajer.