Fotografija: Priča je dobila sretan završetak/ Foto: Mirjana Oliver
Galerija
Priča je dobila sretan završetak/ Foto: Mirjana Oliver

Pas izgrizao janje staro par dana, Daruvarčani ga spasili od smrti i pronašli udomitelja

"Da stvar bude gore, malom janjetu pri porodu je uginula majka te ga obitelj sada hrani na dudu svaka dva sata, a odahnjivati tako malo janje je doista veliki napor", kaže Mirjana OliverZahvaljujući velikom srcu, ali i brzoj reakciji nekolicine Daruvarčana, janje staro nekoliko dana spašeno je od sigurne smrt. Naime, jednoj daruvarskoj obitelji poznanici su dovezli janje staro dan ili dva koje je tog dana napao pas.

Budući da spomenuta obitelj ima puno životinja, a pri tome nemaju automobil ili neki drugi način da ozlijeđeno janje odvezu veterinaru, u pomoć su pozvali daruvarsku ljubiteljicu životinja Mirjanu Oliver, koja je stvar preuzela u svoje ruke.

Janje je staro tek nekoliko dana/ Foto: Mirjana Oliver
Janje je staro tek nekoliko dana/ Foto: Mirjana Oliver

- Prije desetak dana ta obitelj našla je psa s urezanim lancem u vrat. Doznala sam da je takav pas kod njih te smo stupili u kontakt, s ciljem da psu nađemo stalni smještaj. Kad sam došla po psa, pokazali su mi janje kojeg je taj dan ugrizao pas. Oni su ga stavili u dnevnu sobu i brinuli o njemu, međutim nisu ga mogli odvesti veterinaru. Vidjevši janje u zbilja lošem stanju, uzela sam ga i odvezla veterinaru, pojasnila je Mirjana Oliver.

Pluća su mu krvarila

Kako kaže, tamo su mu ustanovljene četiri ubodne rade, a jedan zub, pretpostavlja se, probio mu je kožu i oštetio pluća.

- Pluća su krvarila, a veterinar je napravio rez te sašio ranu i izvukao zrak. Janje je dobilo potrebne antibiotike i analgetike, nakon čega smo ga vratili ljudima. Da stvar bude gore, malom janjetu pri porodu je uginula majka te ga obitelj sada hrani na dudu svaka dva sata. Odahnjivati tako malo janje je doista veliki napor, priča nam Mirjana te nastavlja.

Pas je janjetu oštetio pluća/ Foto: Mirjana Oliver
Pas je janjetu oštetio pluća/ Foto: Mirjana Oliver

- Janje još uvijek ne može stati na noge, a drugi dan napravljen mu je i rendgen kojim je ustanovljeno da nema loma kralježnice, no očito je neki živac ozlijeđen. Moram reći da je janje sad već bolje, jede i obavlja nuždu. I dalje teško diše, no nije više skroz uplašen i pokušava se dignuti na noge, dodaje Mirjana Oliver.

Sutra putuje za Varaždin

U međuvremenu obitelj je shvatila da će se teško moći brinuti o nesretnoj životniji, tako da se Mirjana uhvatila u koštac s traženjem udomitelja.

Maleno janje dobro se oporavlja/ Foto: Mirjana Oliver
Maleno janje dobro se oporavlja/ Foto: Mirjana Oliver

- Nakon moje objave na Facebooku javila mi se jedna volonterka iz Čakovca i spojila me s čovjekom iz Varaždina, koji ima utočište za domaće životinje. Moram pohvaliti i Leona Grgića, mog sugrađanina, koji se ponudio sutra odvesti janje u Varaždin. Iskreno se nadam da će s vremenom janje prohodati, no ako do toga i ne dođe, budući udomitelji već su započeli nabavku kolica, tako da bi naše janje moglo postati biker, zaključila je Mirjana Oliver.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!