Fotografija: Foto: Robert Fajt/CROPIX (ilustracija)
Galerija
Foto: Robert Fajt/CROPIX (ilustracija)

Pakračko područje bi se do kraja ove godine trebalo potpuno očistiti od mina

Od 1996. na tom području od mina je stradalo 15 osoba, od čega 4 smrtno. Posljednja tragedija bila je 21. studenog 2004. na području Lipika kad je tragično preminuo 11-godišnji dječakSva minski sumnjiva područja u Požeško-slavonskoj županiji nalaze se na području Pakraca. Planiranim aktivnostima za 2022. godinu predviđeno je da se poslovi razminiranja provedu i na preostalom minski sumnjivom područjima te bi tako Županija krajem 2022. godine bila bez minski sumnjivih područja - rekao je Nikša Bogdanić, načelnik Hrvatskog centra za razminiranje, na prezentaciji o stanju razminiranosti na našem području održanoj danas u gradskoj vijećnici kurije Janković u Pakracu, piše Pakrački list.

Prezentacija se održala u gradskoj vijećnici kurije Janković u Pakracu/Foto: Pakrački list
Prezentacija se održala u gradskoj vijećnici kurije Janković u Pakracu/Foto: Pakrački list

Javna prezentacija, uz požeško-slavonsku županicu Antoniju Jozić, pakračku gradonačelnicu Anamariju Blažević, lipičkog gradonačelnika Vinka Kasanu, okupila je i županijske i lokalne sudionike civilne zaštite, vatrogastva, HEP-a, Crvenog križa te drugih institucija.

Prezentirajući trenutno stanje razminiranosti Bogdanić se osvrnuo na retrospektivu događaja, kako se kretalo u minski sumnjivi prostor, od kada su ga detektirali 1996. godine pa do danas.

Načelnik Hrvatskog centra za razminiranje Nikša Bogdanić/Foto: Pakrački list
Načelnik Hrvatskog centra za razminiranje Nikša Bogdanić/Foto: Pakrački list

Bogdanić je istaknuo kako je nakon obilježavanja cjelokupnog prostora požeške županije, od 87 četvornih kilometara minsko sumnjivih područja rasprostranjenih na četiri grada i općine, ostalo još samo nerazminiranih 6,29 četvornih kilometara na području Pakraca. Razminirane su kuće, okućnice, vitalne infrastrukture, državne granice, poljoprivredne površine, nasipi, pašnjaci  te područja zaštićene prirode dok su preostale šume i brdsko-planinsko područje što zahtijeva i puno ručnog rada, a manje pomoćnih tehnoloških sustava. Od 1998. do 2021. godine ukupno je pronađeno 1475 različitih vrsta eksplozivnih naprava i ostataka, a utrošeno iz svih financijskih izvora 340 milijuna kuna.

Na području naše županije od 1996. godine od mina je stradalo 15 osoba, od toga 4 smrtno.  Posljednje smrtno stradavanje u našoj županiji bilo je 21. studenog 2004. na području Lipika gdje je tragično preminuo jedanaestogodišnjak.

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut/Foto: Pakrački list
Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut/Foto: Pakrački list

- Nakon  Domovinskog rata minska zagađenost Požeško-slavonske županije, uz još druge županije, predstavlja veliki problem i ostavlja dugoročne socijalne, ekonomske i ekološke posljedice. Plan je do kraja godine u potpunosti očistiti Požeško-slavonsku županiju od mina i na kraju godine službeno predati potvrdu o razminiranosti. Uz smanjenje minskih područja također bilježimo i smanjenje nesreća, što je rezultat kontinuirane i ciljane edukacije o minskoj opasnosti i vrlo uspješno obavljenom zadaćom svih sudionika u sustavu razminiravanja minsko sumnjivih područja - rekao je dr.sc. Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite u uvodnom dijelu prezentacije.

Trut je naglasio kako su sve ove aktivnosti zahtijevale i znatna financijska sredstva gdje je od 1998. godine do sada utrošeno oko 7 milijardi kuna, a od 2015. godine s velikim dijelom se sredstva dobivaju i iz Europske unije koja je do sada utrošila oko 180 milijuna eura. Svake godine se uloži oko 400 milijuna kuna na smanjenje minsko sumnjivih područja u Hrvatskoj. Istaknuo je primjer Požeško-slavonske županije koja je dobila oko 31 milijun kuna bespovratnih sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj za razminiravanje 3,7 četvornih kilometara poljoprivrednih površina na području Lipika i Pakraca.

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević/Foto: Pakrački list
Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević/Foto: Pakrački list

- Nažalost, i nakon 30 godina razgovaramo o minsko sumnjivom području, to je naša realnost i s tim živimo, ali nasreću svijest o opasnosti od mina naših sugrađana i svih koji nam dolaze je na visokoj razini. U Domovinskom ratu naše područje pretrpjelo je prevelike posljedice od ljudskih žrtava do infrastrukturne štete, a u upravo zbog toga se najviše veselim završnoj konferenciji kada ćemo moći službeno reći da na našem području više nema minsko sumnjivog područja - rekla je gradonačelnica Anamarija Blažević pozdravljajući goste i sudionike prezentacije.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić/Foto: Pakrački list
Požeško-slavonska županica Antonija Jozić/Foto: Pakrački list

- Što minsko sumnjiva područja znače za sigurnost građana, za gospodarski, poljoprivredni i turistički razvoj mislim da smo svi itekako svjesni. U tom kontekstu želim se uime svih građana Požeško-slavonske županije zahvaliti Ravnateljstvu civilne zaštite i Hrvatskom centru za razminiranje za sve aktivnosti koje su učinjene u proteklim godinama kako bismo danas bili u gradu Pakracu koji do kraja godine neće imati minsko sumnjiva područja - istaknula je županica Antonija Jozić dok je analizu stanja predstavio stručni suradnik Branko Grgić ispred Požeško-slavonske županije istaknuvši kako je županija imala 3,5 posto minsko zagađenog područja od ukupne površine te bila na sedmom mjestu od 12 županija sa minsko sumjivim područjima.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Kako su svi govornici istaknuli, zacrtani plan do kada će Hrvatska u potpunosti biti očišćena od mina je do kraja 2026. godine.

Na kraju javne prezentacije sudionici su se uputili na lokaciju na kojemu se izvode radovi razminiranja, na potezu naselja Španovica - kamenolom Šumetlica, piše Pakrački list.

Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca/Foto: Pakrački list
Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca/Foto: Pakrački list