Fotografija: Balon će natkrivati i zagrijavati teren do proljeća/Foto: Pakrački list
Galerija
Balon će natkrivati i zagrijavati teren do proljeća/Foto: Pakrački list

Pakračka tvrtka Arhiz i tenisači podigli balon iznad teniskog igrališta u Pakracu

Balon će natkrivati i zagrijavati teren do proljeća, nakon čega se skida i ponovo vraća na jesenOvog vikenda pakrački tenisači i izvođač radova, pakračka tvrtka "Arhiz", podigli su teniski balon iznad jednog (istočnijeg) od dva postojeća teniska igrališta što će tenisačima omogućiti igranje tenisa cijele zime, piše Pakrački list.

Tenisači nestrpljivi

Teniski balon sastoji se od samonosive sintetičke konstrukcije, sustava upuhavanja zraka, grijanja i rasvjete. Dobavljač cjelokupne opreme je slovenska tvrtka, a ugradnju, što je podrazumijevalo izradu temeljne konstrukcije i montažu opreme, je preuzela pakračka tvrtka „Arhiz“.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Kako nam je rekao njen vlasnik Mario Savi, do stavljanja balona u funkciju još je neophodno na postavljene plinske instalacije priključiti grijanje, vratiti ogradu te dovršiti radove na uređenju okoliša, kao i sređivanje uobičajene građevinske papirologije no o končanom roku se nije htio izjašnjavati. Tenisači su nestrpljivi i očekuju da će već ovog vikenda u balonu igrati tenis.

Priprema podloge

Kao i s otvorenim igralištima, balonom će upravljati Sportska zajednica Grada Pakraca koja do početka upotrebe balona treba još vratiti na teren mrežu i obaviti pripremu zemljane podloge. O cijeni upotrebe balona još nije odlučeno, a razmatra se mogućnost da sat najma terena u vrijeme kada nije potrebno grijanje bude 10 kuna skuplje od vanjskih koji su ove sezone bili 30 kuna, odnosno 100 kuna u sezoni grijanja.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Plinsko grijanje u balonu funkcionira na način da se pali kada temperatura zraka u balonu padne ispod 17 stupnjeva i zagrijava ga do 19 stupnjeva Celzijusa. Radno vrijeme će biti prilagođeno interesu igrača, a očekivano je da to bude između 19 i 22 sata radnim danom, odnosno vikendom prema najavama.

Vremenske prilike

Balon će natkrivati i zagrijavati teren do proljeća, ovisno o vremenskim prilikama očekivano u travnju, nakon čega se skida i ponovo vraća na jesen za što je potrebno oko jednog dana, 15-ak ljudi i viljuškar. Dok balon stoji nad istočnim terenom, zapadni se može upotrebljavati bez poteškoća.   

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Grad je još lani taj projekt kandidirao na natječaju LAG-a Zeleni trokut i iz Programa ruralnog razvoja za tu namjenu dobio 630.000 kuna, no realizacija se otegla zbog proceduralnih razloga natječaja javne nabave za dobavljača, piše Pakrački list.