Fotografija: Svečana sjednica povodom Dana Grada/Foto: Pakrački list
Galerija
Svečana sjednica povodom Dana Grada/Foto: Pakrački list

Pakrac uz dodjelu gradskih priznanja proslavio rođendan: "Slobodu treba braniti i čuvati"

"Posebnu zahvalu želim uputiti hrvatskim braniteljima, jer bez njihove hrabrosti ne bih stajala pred vama i govorila niti o prošlosti, niti o budućnosti", poručila je gradonačenica Anamarija Blažević„Naš grad i njegovo stanovništvo je kroz svoju povijest prolazilo teške trenutke, ali je ipak opstao zahvaljujući dragom Bogu i velikoj želji i upornošću da se sačuva identitet i život na ovom predivnom prostoru“, riječi su kojima je svoje obraćanje na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana Grada započela Anamarija Blažević, pakračka gradonačelnica i saborska zastupnica.

Hrabri branitelji

Na sjednici inače nije manjkalo sabornika, budući da je prisutna bila i načelnica općine Vrpolje Ankica Zmaić, također saborska zastupnica, a kao i prošle godine, poseban gost i ovaj je put bio Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Od uzvanika, prisutni su između ostalih bili i umirovljeni general Hrvatske vojske te počasni građanin Grada Pakraca, Mladen Markač, zatim još jedan počasni građanin, Marko Širac, a tu je bio i bivši pakrački gradonačelnik, a danas jedan od ravnatelja u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Davor Huška, piše Pakrački list.

I ovu je sjednicu otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslav Ivančić.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

- Čast mi je da vas mogu pozdraviti na ovoj svečanoj sjednici grada heroja, grada pobjede, grada burne i bogate povijesti, ali i grada budućnosti. Ovaj grad poznat je po našem Slavonskom banovcu (tzv. dobri denar), po prvoj kovnici novca u Hrvata, po burnoj povijesti i borbi za samostalnost naše lijepe domovine. Poznat je i po dr. Ivanu Šreteru, našem mirotvorcu, „hrvatskom Gandhiju“, poznat je po početku Domovinskog rata, po hrabrim hrvatskim braniteljima iz čitave Lijepe naše koji su branili i obranili naš grad, Zapadnu Slavoniju, ali i čitavu Hrvatsku. Ali, na prvom mjestu, poznat je po svojim ljudima, po velikom hrvatskom srcu koje svakog putnika namjernika prima s iskrenom srdačnošću i dobrodošlicom, ali isto tako i svakoga onog koji želi ovdje ostati živjeti prima s velikim prijateljstvom i velikom ljubavi, kazao je Ivančić.

"Trudom i radom mogu se napraviti veliki koraci"

- Posebnu zahvalu želim uputiti hrvatskim braniteljima, jer bez njihove hrabrosti ne bih stajala pred vama i govorila niti o prošlosti, niti o budućnosti. Drago mi je što mogu najaviti kako će uskoro izaći knjiga, odnosno monografija o Pakracu i našim braniteljima koja će nam objasniti što se događalo na našem području ne tako davne, ali slavne povijesti. Najavit ću i ponoviti riječi ministra hrvatskih branitelja i počasnog građanina Grada Pakraca, Tome Medveda, koji je na ovom mjestu prije 17 dana rekao kako će u Pakracu biti izgrađen Centar za branitelje koji će pružati stalnu skrb i smještaj braniteljima.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Najavit ću i početak radova na sustavu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Badljevina, zatim nove ceste i nogostupe, nova dva teniska igrališta i padel igralište, završetak obnove Spahijskog podruma u kojemu će svoj novi dom pronaći naša gradska knjižnica, ali i djelomično muzej, suvenirnicu u centru grada jer nam je turizam i turistička ponuda u značajnom rastu. Najavit ću ulaganja u svaki dio naših naselja, kazala je gradonačelnica.

Piletić: "Ne mogu se odvojiti od Zapadne Slavonije"

Kao i prošle godine, i ovaj se put kao poseban gost za Dan Grada pojavio ministar Marin Piletić. I on se osvrnuo na blagdan sv. Josipa, napomenuvši kako se na ulasku u Hrvatski sabor s desne strane nalazi ploča na kojoj piše kako upravo sv. Josip već stoljećima brani i čuva hrvatski narod od svih nepogoda s kojima smo se suočili.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

- U ovom području Zapadne Slavonije, ne mogu se nikako od tog djelića Lijepe naše odvojiti, bez obzira što ne živim u Požeško-slavonskoj županiji, ali valja spomenuti da nema dana, nema tjedna da nemamo neki novi projekt, neki novi ugovor. Gradonačelnica Blažević i ja nedavno smo bili u Vinkovcima gdje je i ona preuzela ugovor za projekt Zaželi. Nema dana, nema tjedna da u Lipiku ne razvijamo Umjetnu inteligenciju. Nema dana da u posljednjih nekoliko tjedana predsjednik Vlade, čije vam pozdrave kao njegov izaslanik prenosim, ne spomene da je završen postupak javne nabave za spojnu cestu Staro Petrovo Selo – Požega i da napokon središte ove županije bude čvrsto, najbržim mogućim pravcem povezan s autocestom A3, rekao je ministar.

-----------------------------------------------------------

Uručena gradska priznanja

Središnji dio Svečane sjednice odnosio se na ceremoniju dodjele gradskih priznanja.

Ovogodišnji dobitnici javnih priznanja Grada Pakraca Pečat Grada Pakraca bili su redom: Gradska knjižnica Pakrac, obitelj Kotorac iz Pakraca i Marija Krály, predsjednica Samouprave hrvatske manjine Cseprega.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Zlatne plakete Grb Grada Pakraca dodijeljene su Zoranu Milakoviću Zoki, posthumno, zatim Alojziju Huški te naposljetku Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar. Naposljetku, posljednje priznanje dodijeljeno je Rajmundu Bradiku iz Jasenove u Republici Slovačkoj, čime je proglašen počasnim građaninom Grada Pakraca.

U svom obraćanju nakon preuzimanja priznanja, Bradik je na prilično dobrom hrvatskom jeziku pozdravio okupljene te pojasnio da je od 20 godina, koliko ih je proveo u službi načelnika svoje općine, 15 od njih proveo i s Pakračanima i Lipičanima.

- Kad smo prvi put prije 15 godina stigli u Lipik, izašli smo iz auta i nijemo gledali gdje smo to došli. Pripadamo generaciji koja nije upoznala strahote rata i stoga nismo razumjeli. Tek vaše priče o grozotama koje je preživio vaš hrvatski narod donekle su nam osvijestile što ste proživjeli. Vratili smo se kući s golemom pokorom u duši, shvaćajući da ništa nije vječno i da slobodu treba čuvati i braniti svim snagama. Za sve te godine našeg prijateljstva postali ste dijelom našeg života: naši Pakračani, naši Lipičani, naša braća Hrvati. Žao mi je što završava ova etapa mog života koje ću se s ljubavlju sjećati do smrti, poručio je s govornice Bradik, čime je pobrao simpatije i dobio zasluženi aplauz.

Nastupi najmlađih

Čitava Svečana sjednica prošla je djelomično i u znaku naših najmlađih sugrađana. Hrvatsku himnu intonirala je učenica OGŠ Pakrac Nikolina Rogić uz klavirsku pratnju profesorice Tee Silađi. Ceremoniju dodjele gradskih priznanja svojim je nastupom otvorio učenik 2. razreda harmonike, Silvano Katalinić, koji je pod mentorstvom profesorice Anamarije Nerad izveo dvije skladbe, „Ljubav se ne trži“ i „Menuet“.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Ceremoniju dodjele gradskih priznanja zatvorila je Laura Blažević, učenica 6. razreda OGŠ Pakrac, izvedbom skladbe „Moja domovina“ s kojom je osvojila 3. mjesto na 5. Dječjem festivalu domoljubne pjesme „Croatio, iz duše te ljubim“ koji je nedavno održan u Pakracu. Kao šećer na kraj došli su Pakrački klinci koji su pod vodstvom vjeroučiteljice Marine Stipić i uz klavirsku pratnju Željka Kiša otpjevali svoj YouTube hit, Pakrac, moj mali grad, piše Pakrački list.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!